Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району

До Дня працівників сільського господарства

18/11/2016

 Напередодні Дня працівників сільського господарства  аграрії області підводять певні підсумки своєї нелегкої праці. Вже третій рік поспіль у регіоні за рахунок втілення новітніх технологій, застосування нових високоврожайних сортів насіння, оновлення машино-тракторного парку забезпечено стабільність і зростання обсягів валової продукції сільського господарства. 

За офіційними даними статистики індекс обсягу сільськогосподарського виробництва в усіх категоріях господарств області за січень-вересень
2016 року порівняно з відповідним періодом 2015 року становив 102,2 % (по Україні – 100,9 %), 9-10 місце за рейтингом серед областей. 

Вже за 10 місяців поточного року область досягла 107,7 % рівня виробництва валової продукції порівняно з відповідним періодом минулого року, що відповідає 6 місцю за рейтингом. 

Відповідно до статистичних даних аграрії області отримали 2,74 млн тонн зернових і зернобобових культур при середній врожайності 33,1 ц/га (в 2015 р. – 31,2 ц/га). 

Майже всі райони перевищили  показник валового збору зернових і зернобобових культур більше 100 тис. тонн. Найвищу врожайність зерна отримано господарствами Врадіївського (47,7 ц/га), Арбузинського (46,7 ц/га) та Кривоозерського (45,6 ц/га) районів. 

За підсумками збирання ранніх зернових культур найбільшу врожайність досягли по:

озимій пшениці – ФГ «Золота рибка» Первомайського (Гадицький М.М.) – 88,1 ц/га, ТОВ «Нива Весняне» Миколаївського (Худенко О.Ю.) – 76,0 ц/га, СТОВ «Відродження» Казанківського районів (Чіпак І.І.) – 72,5 ц/га;

озимому ячменю – СТОВ «Відродження» Казанківського (Чіпак І.І.) –             63,6 ц/га, ТОВ «Агрофірма Корнацьких» (Ложкар З.Д.) – 63,0 ц/га та ФГ «МТД» Первомайського районів (Маляренко Т.Д.) – 61,9 ц/га;

ярому ячменю – ТОВ «Золотий колос» Вітовського (Іванова Н.В.) – 65,0 ц/га, ФГ «МТД» Первомайського (Маляренко Т.Д.) – 52,7 ц/га; СПрАТ «Україна» Доманівського районів (Сіроштан О.В.) – 50,0 ц/га. 

Завершується збирання пізніх зернових та технічних культур. 

Вже отримано рекордний валовий збір соняшнику – більше 1 млн тонн при врожайності 21,1 ц/га, кукурудзи на зерно – близько 0,5 млн тонн при врожайності 38,8 ц/га.  

Для зберігання вирощеної продукції в області діє 42  елеваторних та хлібоприймальних підприємства, загальною ємністю зберігання – 2,6 млн тонн, з урахуванням складських потужностей сільгосптоваровиробників –                       3,5 млн тонн. Через порти області здійснюється поставка  сільськогосподарських культур на експорт, що потребує постійного нарощування складської структури. 

Поточного року в Миколаївському морському порту введено в експлуатацію:

новий зерновий перевантажувальний термінал ТОВ «Дунайська судноплавно-стівідорна компанія» загальною ємністю одноразового зберігання зерна 136 тис. тонн;

сучасний виробничо-перевантажувальний комплекс американської компанії «Бунге», загальною ємністю одноразового зберігання зернових та олійних культур 163 тис. тонн, що дозволить Україні збільшити експорт рослинної олії, зернових та олійних культур на ринки світу.

В селі Бузьке Вознесенського району в червні поточного року   ТОВ СП «Нібулон» (філія «Вознесенська») введено в експлуатацію новий зерновий термінал загальною ємністю одноразового зберігання зерна –  76 тис. тонн. 

ТОВ СП «ПАЕК» в селі Костянтинівка Новоодеського району здійснюється інвестування в будівництво суперсучасного перевантажувального терміналу загальною ємністю 100 тис. тонн, перша черга якого буде введена в дію вже в  поточному році. 

Для завантаження нових та існуючих складських приміщень аграріями області закладено гарний доробок під майбутній врожай зернових культур. Так всіма категоріями господарств посіяно озимої пшениці – 398,3 тис. га, озимого ячменю – 220,5 тис. га, озимого жита – 0,24 тис. га, крім того озимого ріпаку – 33,4 тис. га. 

Перспектива сталого нарощування обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, особливо овочевої, пов’язана з можливістю штучного зрошення сільськогосподарських угідь, що є пріоритетним для області. Враховуючи проблемність використання зрошуваних земель,  поточного року проведено їх інвентаризацію. Для формування єдиної національної політики використання та відновлення зрошуваних земель фахівцями аграрного сектору області спільно з експертами Світового банку напрацьовано пропозиції до Стратегії меліорації земель в Україні. 

Відновлення зрошення дасть новий поштовх для подальшого розвитку овочівництва, що в поєднанні з «Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва» має всі можливості вивести цей напрям на більш високий рівень. 

Семирічний проект за підтримки Уряду Канади вже другий рік поспіль успішно втілюється на теренах нашої області. Проект направлений на посилення можливості дрібних сільгосптоваровиробників та фермерів у підвищенні рівня господарювання, стабільності та конкурентоспроможності, створення умов для їх залучення у плодоовочевих маркетингових ланцюжках для підвищення ефективного рівня ведення аграрного бізнесу. 

У рамках реалізації проекту опрацьовано механізми консолідації продукції, розроблено рекомендації по переходу виробників на нові сорти, культури та нові агротехнології. До проекту залучено більше 5000 осіб. 

Водночас з цим проектом, на території області розпочато чотирирічний проект за фінансової підтримки Шведського агентства з міжнародного розвитку та співробітництва (SIDA) і Міжнародного торгового центру (ITC), направлений на сприяння виходу малих і середніх підприємств плодоовочевого сектора на світовий і внутрішній ринки. 

Поряд з міжнародною технічною допомогою  аграрії області отримують кошти з державного бюджету. Поточного року  надається фінансова підтримка агропромислового комплексу шляхом здешевлення банківських кредитів, залучених сільгосппідприємствами виключно на покриття виробничих витрат. Державна програма дозволила аграріям області здешевити понад 500 млн грн. кредитних ресурсів, залучених для проведення комплексу польових робіт. До кінця року підприємства агропромислового комплексу отримають майже 10 млн грн. компенсаційних коштів. 

З метою підтримки фермерських господарств області в 2016 році в державному бюджеті  передбачено асигнування у сумі 909,6 тис. грн. Фінансова підтримка здійснюється через Миколаївське відділення Українського фонду підтримки фермерських господарств. Наразі підтримку очікують 14 фермерських господарств області. 

Поточного року Миколаївщина приєдналась до пілотного проекту «Аграрні розписки в Україні», який впроваджується IFC, членом Групи Світового банку, в партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні. Застосування нового інструменту допоможе сільгосптоваровиробникам, в першу чергу малим і середнім, отримати доступ до фінансових та матеріально-технічних ресурсів під заставу майбутньої сільськогосподарської продукції. 

На тлі позитивних показників галузі рослинництва існує ряд чинників, які на жаль негативно впливають на подальший розвиток тваринництва. 

Так зменшення обсягів виробництва продукції тваринництва відбувається через скорочення чисельності поголів’я худоби і птиці, внаслідок зниження рентабельності виробництва та купівельної спроможності населення. 

Поглиблення спеціалізації районів в галузі тваринництва та низький рівень ефективності в господарствах з традиційними технологіями виробництва (висока вартість впровадження сучасних технологій з великим терміном окупності) суттєво впливають на рівень збереження та нарощування продуктивного поголів’я худоби. 

Крім цього спалахи осередки африканської чуми свиней негативно впливають на стабілізацію та нарощення чисельності поголів’я свиней. 

Всіма категоріями господарств за 10 місяців 2016 року вироблено: 301,9 тис. тонн молока, 228,1 млн штук яєць, 124,0 тонн вовни та реалізовано на забій 35,3 тис. тонн м’яса в живій вазі. 

Незважаючи на це, ситуація в галузі тваринництва стабілізується. 

За 10 місяців поточного року обсяги виробництва молока по господарствах усіх категорій залишається на рівні минулого року. Виробництво вовни збільшилось на 1,6 %. Продуктивність корів за цей період склала 4657 кг, що більше проти минулого року на 12,6 %. 

Подальшу стабілізацію обсягів виробництва продукції тваринництва  планується здійснити за рахунок:

підвищення продуктивності худоби і птиці;

відновлення роботи на повну потужність Снігурівської та Баштанської птахофабрик;

створення заготівельних та обслуговуючих кооперативів, а також сімейних ферм (в основному молочних) на базах особистих селянських господарств, за підтримки Міжнародного благодійного фонду «Добробут громад» та молокопереробних підприємств;

проведення будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів. Тільки з початку року по сільгосппідприємствам області введено в експлуатацію 4 нових тваринницьких об’єкти. 

Зокрема, в СТОВ «Промінь» Арбузинського району (Остапенко О.М.) збудовано та введено в експлуатацію одну з найпотужніших доїльних залів в Україні, загальною кошторисною вартістю близько 50,0 млн грн. Розпочато будівництво першої черги нового свинокомплексу на 24 тис. гол. свиней. 

В СТОВ «Колос – 2011» Очаківського району (Кришталь С.І.) в поточному році завершено будівництво 2 силососховищ на 4 тис. тонн. В перспективі планується будівництво доїльної зали.

В ПрАТ «Україна» Доманівського району (Сіроштан О.В.) активно проводиться  будівництво та реконструкція тваринницьких об’єктів молочного комплексу та інших, які сприятимуть розвитку тваринницької галузі. 

Продукція рослинництва та тваринництва є надійною основою для розвитку харчової та переробної промисловості. 

  За січень – вересень 2016 року індекс виробництва харчових продуктів та напоїв збільшився на 11,5 % проти відповідного періоду минулого року (по Україні - на 1,6 %). 

Безперечними лідерами галузі є ТОВ «Сандора», Миколаївське відділення ПАТ «САН ІнБев Україна», ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв», ПАТ «Баштанський сирзавод», ПАТ «Первомайський МКК», ПАТ «Коблево», ТОВ «Миколаївський хлібзавод №1», ФГ «Органік Сістемс». 

Шляхи подальшого розвитку агропромислового комплексу області окреслені, проблеми визначені. 

Шановні працівники сільського господарства! Щиро бажаємо вам щастя, здоров’я, добробуту, невичерпної наснаги та подальших успіхів. Добрих вам засівів, рясних сходів та щедрих ужинків!

 

Всі новини →