Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Коли маєш любов у серці – допомагати іншим легко...

03/08/2017

Війна увірвалася в наше життя, немов цунамі, вихор, шторм, землетрус. Увірвалася і перекроїла все – мрії та плани на майбутнє, родинні й дружні зв’язки, спокій та впевненість у завтрашньому дні. Цю гібридну війну ЗМІ називають АТО, військовим конфліктом і т. д., але суть від цього, на жаль, не змінюється. І як тепер бути? Чим допомогти нашій армії, біженцям зі Сходу, солдатам, які отримали поранення? Кожен вирішує це питання по-своєму: хтось переказує кошти на соціальні рахунки або знайомим волонтерам, інші опікуються біженцями, ще хтось відвідує поранених бійців, які проходять лікування в госпіталях.

Україна в ці буремні дні, справді, поділилася на «фронт» і «тил». Ми не говоримо про громадян, які вважають, що в країні нібито нічого не відбувається. Мова йде про тих небайдужих, які не змогли всидіти вдома і відправилися захищати нас з вами, а також про волонтерів у лікарнях, у пунктах приймання допомоги від громадян, у спеціальних спільнотах соціальних мереж. До активної роботи «в тилу» долучилися як бабусі-пенсіонерки, так і юні студенти, фермери, бізнесмени, домогосподарки. Чи не яскравою прикметою цього часу є те, що в ці складні часи до допомоги долучаються ті, хто на перший погляд самі потребують допомоги, – люди з інвалідністю. Але вони і самі можуть допомогти. І не просто можуть, а допомагають. 

Так. Допомагати може кожен з нас. І для цього не потрібно мати мільярди доларів чи євро. Також не стануть перепоною певні фізичні обмеження. Просто потрібно мати бодай крихітку любові – до Батьківщини, до ближнього, до життя.

У цьому році баштанські волонтери вже вшосте відвідали наших бійців, котрі знаходяться у зоні АТО, на Сході країни. Вони, не шкодуючи свого життя, захищають мирне небо, нашу землю, спокій. Нелегко їм там, але вони нездоланні, мужні Герої. 

Щоразу, приїжджаючи до солдат та дивлячись у їхні очі, задаю собі таке питання: чому вони розуміють, що відбувається на Сході, а дехто цього не розуміє та ще й підбурює інших? Багато і наших земляків знаходиться в тому пеклі. Я скажу вам, що вони − люди з великої букви, Герої України. Низько вклоняюся їм за наш мирний сон, спокій, працю, життя.

З початку цього року було зібрано продовольчих товарів на суму близько триста тисяч гривень, закуплено та доправлено дві бензопили, ланцюги до них, масло на суму до семи тисяч гривень, кабеля, розетки, вимикачі, розподільчі коробки, економлампи, два зварювальних апарати на суму до двадцяти тисяч гривень, мийні засоби, шампуні, гелі та одноразові станки для бриття на суму близько шести тисяч гривень. Крім цього, медикаменти та тонометр на суму близько семи тисяч гривень, рушники, шкарпетки, майки, черевики (близько десяти тисяч гривень) та багато іншого. Все це зібрано завдяки небайдужим людям.

Сьогодні хочу висловити слова подяки мешканцям м. Баштанка: Попель Р.В.,  Гаєнко Л., Змієвському Л.П., Змієвській Н.І., Ментинському С.М., В’язовському В., Луценко А.Н., Смульському М.І., Фісієнко М.М., Геракову А.В., Зарембі В.В., Устиновій Т.М., Козявко С., Саламатіну В.П., Чичкову Ю.В., Рибачук О.А., Козаченко В.Л., Бондар О.Г., Костенко С., Лашко І.О., Дорожон В.М., Кінзерському В.В., Змієвському С.М., Березовській С.В., Матвеєвій Н.М., Ющенко П., Божко Е.А., О.М.Теплому,  Красиловському М., Іванішину С.С.,  Л. Б. Бортнік, Андрощуку О.В., ЗюзькоГ.С.; ДНЗ «Віночок» (Митрофанова Т.М.), СТОВ «Відродження» (Кононенко В.П.), магазину «Веселка» (Сухарь В.М.), ПСП «Корона» (Онищук В.І.), ТДВ «Баштанська райсільгоспхімія» (Матвієнко В.П.), священикам українського патріархату Чудиновичу М.О. та Федуню Д.; Кашперо-Миколаївській громаді (голова Ніколаєнко Л.М.), депутату районної ради Шевченку Ю.В., ТОВ «Богданівський плодорозсадник» ( Курило В.П.), СТОВ «Дружба» (Кравчук Т.М.), СТОВ «Костичівське» (Зайко М.В.), фермеру з території Єрмолівської сільської ради Маляренку С.А., ТОВ «Агро Капітал Центр» (Шевченко О.О.), Баштанському РПС (Качанов Г.В.), КП «Міськводоканал» (Кот В.В.), підприємцям з с.Новоєгорівка Винніченко С. та Винніченко Н. А., Новопавлівській громаді (т.в.о.старости Рошиор Л.М.), директору автостанції «Південний» Тарасову О.І., Петриченко В.І. та Стебліну Ю. з с.Старогорожене, ФГ «Володимир» (Ященко В.В.), ТДВ «Зоря Інгулу» (Кравцов С.А.), ПАТ «Баштанський сирзавод» (Косяченко С.А.), ТОВ «Баштанська птахофабрика» (Мужев С.О.), Савченку С.А. та Сухорукову В. з с.Привільне, ПП «Злагода» (Каленіченко А.М.), працівникам Центру первинної медико-санітарної допомоги Баштанського району (Шпарук О.С.) та багатьом іншим небайдужим людям. Всіх перелічити неможливо, прошу вибачення, якщо когось не назвав.

Хочу також висловити подяку учасникам художньої самодіяльності «Баштанські добровольці»:  Папекян І., Жуковій С., Заболотній В., Значок С., Коваленку В., народному колективу «Берегиня» Новопавлівського Будинку культури та його керівнику Суку Олегу, які виступали перед бійцями в зоні АТО, народному хору Баштанського РБК під керівництвом Рити Попель – за концерт до Дня Перемоги для мешканців будинку пристарілих. Бажаю всім вам здоров’я, миру, добробуту, творчих успіхів та натхнення на добрі справи.

Хай Бог береже вас та ваші родини. Висловлюю також щиру вдячність за підтримку та допомогу сільським головам: Інгульському - Мироновій А.В., Кашперо-Миколаївському - Ніколаєнко Л.М., Новоолександрівському Кузьміній Л.М., т.в.о. старост Новопавлівської громади Рошиор Л.М. та Явкинської Воловичу О.М. Бійці АТО щиро вдячні вам за ваші справи. Вони запевняли, що не підведуть.

У травні-червні було капітально відремонтовано та відправлено в зону АТО автомобіль ГАЗель, на якому виконує бойові завдання наш земляк Олександр Пікуль. Безцінну допомогу при відновленні автомобіля надали керівники ПСП «Корона» Онищук В.І. та ТДВ «Баштанська райсільгоспхімія» Матвієнко В.П.

Ці люди жодного разу не відмовили в допомозі. Хай Господь Бог оберігає їх, дає їм здоров’я і натхнення в їхній нелегкій справі. У лютому жителі Баштанщини надали допомогу дорослим і дітям Авдіївки – теплі речі, продовольчі товари. Велика вдячність педагогічним та учнівським колективам усіх шкіл району, управлінню соцзахисту населення (керівник Якимчук Н.І.), працівникам та керівникам дитячих садків м.Баштанка, працівникам Старогороженського будинку-інтернат (керівник Пільгуй О.В.), а також усім небайдужим громадянам.

Протягом цього року ми надали адресну допомогу нашим бійцям-землякам: Максиму Куркіну, Сергію Величку, Сергію Пархомчуку, Віталію Савченку з м.Баштанка, Олександру Саваріну з Новоолександрівки, Олексію Половенку із Старогорожене, Сергію Кудрі з Новоєгорівки, Миколі Яскульському з Плющівки. А при випадковій зустрічі бійцю з Інгулки (ні прізвища, ні імені не встиг спитати) вручили прапор. Ви б бачили їхні очі! Вони горіли від радості. Як сказав Віталій Савченко, «я наче вдома побував, ніколи не думав, що можемо тут зустрітися», а ми в свою чергу завірили, що не залишимо їх наодинці з ворогом, ми допомагали й будемо допомагати, допоки не настане мир.

Командування та особовий склад всіх частин, де ми побували, висловлювали вдячність всім небайдужим жителям Баштанського району за підтримку та допомогу. І запевнили, що захищатимуть неньку-Україну до останнього подиху. Низький уклін Вам, дорогі наші.

Також хочу висловити свою вдячність за організацію поїздки в зону АТО першому заступнику голови райдержадміністрації, виконувачу функцій і повноважень голови райдержадміністрації Славінському О.Д., голові районної ради Петрову А.Л., його заступнику Єрешку М.В., водіям, які надали свій особистий транспорт: депутату Старогороженської сільської ради Микитину В.С. та депутату районної ради Гевкалюку В.І.

Ще раз дякую всім добрим людям за розуміння і допомогу та ще раз прошу вибачення, якщо когось не назвав. Наступна поїздка планується у вересні цього року. Всі охочі можуть приєднатися до надання допомоги воїнам (контактний телефон (067)495-97-02. Також доправляємо адресні передачі бійцям Баштанщини.

Не будьмо байдужими. Як кажуть, з кожного по нитці, а бійцям велика підтримка. Не слід не забувати: чужої біди не буває і ніхто не знає, що чекає кожного з нас попереду. Ваша допомога потрібна і Бог кожному віддячить за його вчинки. 

Слава Україні! Героям Слава!

Ігор Атаманчук, голова Ради волонтерів при Баштанській райдержадміністрації

Всі новини →