Bashtanka » News
Home Герої не вмирають News Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району

Визначеннядодаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини

19/11/2019

Якщо спадкоємець протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.
У разі пропущенняшестимісячного строку для прийняття спадщини, може бути встановлено додатковий строк для її прийняття з наступних підстав:
записьмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину;
на підставі судового рішення про встановлення додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини.
Відповідно до ст. 1272 ЦКУ позов про визначеннядодаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається:
1. у разі відсутності письмовоїзгоди всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, на поданняспадкоємцем, який пропустив шестимісячний строк, заяви про прийняття спадщини до нотаріальноїконтори;
2. у разі пропуску шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальноїконтори та відсутності інших спадкоємців, які прийняли спадщину та могли б датиписьмовузгоду на подання цієї заяви.
 
Поважні причини пропуску строку для прийняття спадщини
Як вказуєсудова практика, поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини вважаються причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотнимитруднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини, а саме:
тривала хвороба;
перебування спадкоємця тривалий час за межами України;
відбуванняпокарання в місцях позбавлення волі;
перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України;
необізнаність спадкоємця про наявність заповіту
тощо.
При цьому судами до увагиберуться переважно письмовідокази – довідкимедичнихустанов про стан здоров'я та проходження курсу лікування, довідки про перебування особи у відрядженні чи за межами України, інші довідки, акти, листування, що містять відомості про обставини, які перешкоджализверненню спадкоємця до нотаріальноїконтори у встановлені строки.
Разом з цим, у п. 2 інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 зазначено, що судами не можуть бути визнаніповажними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини як:
юридичнанеобізнаністьпозивача щодо строку та порядку прийняття спадщини,
необізнаність особи про наявність спадкового майна,
похилийвік,
непрацездатність,
незнання про існування заповіту,
встановлення судом факту, що має юридичне значення для прийняття спадщини (наприклад, встановлення факту проживання однією сім'єю),
невизначеність між спадкоємцями хто буде приймати спадщину,
відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини,
несприятливіпогодні умови.
Відповідно до роз'яснень Пленуму Верховного Суду України, повторневизначення судом додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини одним і тим же спадкоємцем законодавством не передбачено. Якщо рішенням суду спадкоємцю раніше було визначенододатковий строк для прийняття спадщини і він цим не скористався та не прийняв спадщину, то в подальшому цей спадкоємець не може зновуставити питання про визначенняйомудодаткового строку для прийняття спадщини.
Належнівідповідачі
Належнимивідповідачами у спорах про визначеннядодаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є спадкоємці, які прийняли спадщину, а у випадку відсутності таких – територіальні громади в особі органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини (відповідні сільські, селищні, міські ради).
Куди звертатися?
Згідно з листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 10.07.2012 № 6-47/0/9-12 та листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 позови спадкоємця про визначеннядодаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини поширюються правила виключноїпідсудності і вони пред'являються за місцем знаходження майна або основної його частини, якщо такі позови виникають із приводу нерухомого майна.
Вартість!?
Згідно ст. 4 Закону України «Про судовийзбір» розмір судового збору за поданнявідповідноїпозовної заяви складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Див. додатково Зразокпозовної заяви про визначеннядодаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини
 
Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61
Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням:https://www.facebook.com/1mykolaiv.centr.BVPD/
Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.
Ще більше консультаційна інформаційному ресурсіWikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.
Місце розташування та контакти відділів бюро правової допомоги:
https://mykolaiv.legalaid.gov.ua/ua/miscevi-centri/pershyi-mykolaivskyi-mistsevyi-tsentr-z-nadannia-bezoplatnoi-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy
a

Всі новини →