Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Чорнобиль крізь віки гірчить…

28/04/2017

В історії нашого народу чимало скорботних дат, спогади про які пронизують серце гострим болем. Одна з них – 26 квітня 1986 року, коли сталася страшна трагедія на Чорнобильській АЕС. 

27 квітня в Баштанській центральній районній бібліотеці відбулася екологічна варта «Чорнобиль крізь віки гірчить…», присвячена 31-ій річниці Чорнобильської катастрофи. На захід до бібліотеки були запрошені учні 10-А класу ЗОШ №1 разом з вчителем історії М.В.Максимовою.

Ведучі заходу бібліотекар Зікратова К. В. та провідний бібліотекар Штефан Л. В. розповіли учням про ті страшні події в ніч на 26 квітня 1986 року, коли мирно спала синьоока поліська земля, молоде містечко Прип’ять. О 1 год. 24 хв. у приміщенні четвертого енергоблоку стався вибух і виникла пожежа. У ті хвилини світ навіть не збагнув, що сталося, адже це була катастрофа не тільки для України, а й для всього людства. Найбільше радіоактивне забруднення припало на території України, Білорусії, Росії. Радіоактивний викид внаслідок аварії на ЧАЕС порівнюють з трьома сотнями Хіросім. У ліквідації цих наслідків брали участь 600 тисяч осіб — представників 76 національностей. Але першими, вступивши в полум’я смертельної небезпеки, яким дихав реактор було 28 пожежних Чорнобиля. Під керівництвом лейтенантів внутрішньої служби Володимира Правика та Віктора Кібенка вони першими прийняли найжорстокіший удар на четвертому блоці електростанції. Ніхто із них не здригнувся, не відступив перед обличчям смерті та гордо виконали свій патріотичний обов’язок. Їх славетні імена та імена інших учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи довічно будуть жити в пам’яті людській. Присутні на заході вшанували загиблих героїв хвилиною мовчання.

Для користувачів була оформлена книжкова виставка-застереження «Знак біди:слідами Чорнобильської трагедії», на якій була представлена література про найстрашнішу техногенну аварію XX століття та її жахливі наслідки.

Кожного року ми віддаємо данину шани і вдячності тим, хто пожертвував найдорожчим, хто пішов у вічність заради життя і майбутнього свого народу та всього людства. І нехай атом буде тільки мирним — на благо людства!

Всі новини →