Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Бібліотечна акція «Бережи українське – одягни вишиванку»

19/05/2017

Щороку, у травні Україна святкує День вишиванки - міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. З нагоди цього свята, 18 травня  в Баштанській центральній районній бібліотеці відбулася акція «Бережи українське – одягни вишиванку». Бібліотечні працівники вже традиційно другий рік поспіль підтримують всеукраїнську акцію та приходять на роботу у барвистих, яскравих вишиванках. Бібліотека цього дня розквітла різнобарвами традиційних та сучасних українських вишитих сорочок.

Розпочалася акція вранці біля бібліотеки святковим флешмобом, під час якого бібліотекарі вітали перехожих зі святом, розповідали про його історію, дарували їм повітряні кульки та інформаційно-рекламні матеріали. На порозі бібліотеки працювала дошка побажань «Що для мене вишиванка», на якій всі бажаючі висловлювали свої думки.

У святково оформленому фойє бібліотеки протягом дня працювала оригінальна книжкова виставка-інсталяція «Вишиванка – український оберіг». Бібліотекарі з книг створили привабливі образи українки та українця. Їх постаті були виконані в народному стилі: вишиванка, козацька шапка, оселедець, вуса, український вінок. Користувачі та гості бібліотеки із приємним здивуванням та посмішками зупинялись біля книжкової інсталяції та фотографувались, робили селфі.

В рамках акції відбулося і свято «Вишиванка моя, вишиванка». До бібліотечної світлиці завітали члени літературно-мистецького клубу «Роксолана», учні 10-А класу ЗОШ №1 разом з вчителем історії Рясик Л.О.,  члени хору ветеранів праці та дітей війни на чолі з художнім керівником Попель Р. В., депутати міської ради Гомерська І.П. та Заболотня Л.І., голова районної спілки учасників АТО Олійик А.В., друзі та партнери бібліотеки. Розмаїттям візерунків та кольорів радували око вишиванки учасників свята.

Ведуча заходу Катерина Зікратова розповіла присутнім про цікаву історію української вишивки, яка бере початок ще до нашої ери. Слухаючи її  розповідь, присутні  доторкнулися до народного символу, оберегу нації, за яким українців упізнають в усьому світі.

Свою сімейну реліквію - «бабусину скриню» представила член літературно-мистецького клубу «Роксолана» Сушицька К.П., яка досі зберігає мамині та бабусині речі, бо вважає їх родинними цінностями. Жінка продемонструвала вишиті рушники, сорочку та простирадла, які вишивали її бабуся та мама.

Учасник АТО, активний користувач бібліотеки Віктор Чернов завітав на захід у гарній вишитій сорочці та розповів історію про те, як він її отримав в подарунок від волонтерів із міста Галича Івано-Франківської області.

Місцева письменниця Оксана Смола висловила думку про те, що українська вишиванка є унікальним скарбом, візитівкою української нації та розповіла про особливості орнаментів нашого південного краю, в яких переважають яскраві квіткові мотиви.

Гарними музичними номерами прикрасили захід працівники музичної школи - Олександр Сушицький, Валентина Стоянова та Лариса Шулюк. Присутні мали можливість насолодитися виступом Рити Попель, Ярослава Ментинського та Галини Мухіної, які виконали пісню «Сорочка вишивана» на слова члена літературно-мистецького клубу «Роксолана» В.В.Шведова. А Наталя Шведова привітала всіх присутніх зі святом та прочитала вірш «Вишиванка для Іванка», який написав її чоловік Василь Володимирович. Особливо душевним та проникливим був виступ хору ветеранів праці та дітей війни, які заспівали українські народні пісні.

Всі учасники заходу висловлювали подяку за чудове свято самобутньої, неповторної української культури. Тож шануймо наші традиції та одягаймо вишиванки не тільки у свято, щоб українців побачив світ.

Всі новини →