Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Організація охорони праці на підприємствах, установах та організаціях усіх форм власності.

22/06/2017

Відповідно до Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-12 Роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити дотримання вимог законодавства про права працівників у сфері охорони праці.   З цією метою роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 20 осіб, для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні фахівці на договірних засадах, що мають відповідну підготовку.

На підприємстві повинна бути нормативна, розпорядна, звітна й облікова документація з питань охорони праці.

Працівники, під час прийняття на роботу та періодично, повинні проходити на підприємстві  інструктажі з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.

Відповідальність за організацію і здійснення навчання і перевірки знань працівників з питань охорони праці відповідно до вимог типового положення покладається на керівника підприємства.

Фінансування охорони праці здійснюється роботодавцем.

Для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, витрати на охорону праці становлять не менше 0,5 відсотка від фонду оплати праці за попередній рік.

Високий рівень організації охорони праці на підприємстві сприяє зростанню продуктивності праці працівників, а тим самим і зростанню виробництва, і підвищенню його ефективності, скорочення втрат робочого часу, скорочення випадків виробничого травматизму та  професійних захворювань.

Управління соціального захисту населення райдержадміністрації

Всі новини →