Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району

У зв'язку з виявленням збудника холери всі міські та обласні служби переведено у стан підвищеної готовності

14/08/2017

За інформацією ДУ «Миколаївський обласний лабораторний центр МОЗ України» при проведенні планового соціально-гігієнічного лабораторного моніторингу води відкритих водойм на наявність збудників інфекцій, що мають міжнародне значення, а саме на вібріофлору в реперній точці у районі пішохідного Інгульського мосту (м. Миколаїв Центральний район) з проби від 07.08.2017р. виділено Vibrio cholerea O1 біовар Eltor серовар Ogawa. Культуру підтверджено Одеським протичумним інститутом ім. І. Мечникова.

За вказаним фактом в Миколаївській облдержадміністрації відбулась екстрена нарада комісії ТПНС. В ході наради відповідними структурами було поінформовано, що наразі не зафіксовано жлодного випадку захворювання серед населення. Разом з тим, керівництво ОДА, розуміючи усю серйозність ситуації, наполягло на невідкладному проведенні профілактичних заходів і інформуванню громадян. 
Так, в ході наради, з метою попередження та запобігання можливому розповсюдженню випадків захворювання серед людей, було вирішено рекомендувати Миколаївській міській раді заборонити купання та вилов риби в акваторії річок Інгул, Південний Буг, Дніпро-Бузького лиману, вжити невідкладних заходів щодо ліквідації місць стихійної торгівлі продуктами харчування, особливо рибопродуктами.

Крім того, з метою посилення епідеміологічного моніторингу за наявністю вібріофлори у воді відкритих водойм ДУ «Миколаївский обласний лабораторний центр МОЗ України» з 11.08.2017 збільшив кількість реперних точок та кратність відбору проб.

Зазначимо, що Миколаївська обласна інфекційна лікарня повністю укомплектована необхідними медикаментами на випадок розповсюдження хвороби. Також опрацьована можливість розгортання польового шпиталю на випадок масового захворювання.

Всі обласні та міські служби переведено у стан підвищеної готовності. Ситуація знаходиться на контролі керівництва облдержадміністрації.

Шановні жителі Миколаївської області! В зв’язку з небезпекою захворювання на холеру просимо обмежити купання та споживання рибопродуктів, особливо придбаних в місцях стихійної торгівлі.

Облдержадміністрація звертається до представників ЗМІ з проханням сприяти інформуванню мешканців міста та області про небезпеку холерного вібріону та про необхідність обмежити купання та споживання рибопродуктів.

Довідка:

Холера - це гостре діарейне захворювання, внаслідок якого, за відсутності лікування, через декілька годин людина може померти. Збудник холери - холерний вібріон.
Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.
Холера передається лише фекально-оральним шляхом, частіше при вживанні забрудненої води для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, при купанні і т. ін., а також через їжу і при побутових контактах.
Основним резервуаром є люди та водні ресурси, такі як солонкуваті води і гирла річок, де часто відбувається цвітіння водоростей.


Клінічна картина варіює від безсимптомного вібріононосійства до важкої течії із-за різкого обезводнення. Інкубаційний період - від декількох годин до 5 днів, частіше 1-3 дні. Хвороба зазвичай починається гостро.
Першою клінічно вираженою ознакою холери є пронос. Блювота зазвичай з'являється услід за проносом раптово, без попередньої нудоти. У більшості хворих пронос і блювота не супроводжуються болем в животі.
Прогноз при своєчасному і правильному лікуванні, як правило, сприятливий.
Надзвичайно важливе виявлення хворих на ранньому етапі, належне та своєчасне лікування та ізоляція їх в спеціалізований стаціонар з метою обмеження розповсюдження хвороби.
Найбільш ефективним заходом боротьби з холерою є профілактика та забезпечення готовності до проведення адекватних дій у випадку виявлення хворого.


Рекомендації ВООЗ для населення стосовно запобігання холери — три основні правила:
піддайте їжу термічній обробці;
прокип'ятіть воду;
мийте руки.


Всі новини →