Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району

ДО УВАГИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ–ПІДПРИЄМЦІВ!

16/05/2018

З 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком матимуть особи, які досягли пенсійного віку 60 років та при наявності страхового стажу 25 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу збільшуватиметься на 1 рік. Отже, з  1 січня 2028 року, аби отримати пенсію за віком, потрібно буде мати 35 років страхового стажу. 

За статтею 24 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 № 1058-IV (далі Закон 1058-IV) страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій ніж мінімальний страховий.

Головною умовою для дотримання прав громадян на повноцінне зарахування страхового стажу при виході на пенсію - є своєчасна та повна сплата єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Тільки щомісячна сплата єдиного соціального внеску в розмірі не менше мінімального забезпечить зарахування страхового стажу за весь період роботи та фінансову стабільність при досягненні пенсійного віку в майбутньому. Тому саме підприємцям, які взяли на себе сміливість працювати «на себе» необхідно відповідально ставитись до свого пенсійного майбутнього та сплачувати суми єдиного внеску своєчасно та в повному обсязі. Несплата єдиного внеску позбавить можливості зарахувати період трудової діяльності до страхового стажу.

Відповідно до п. 3.1 розділу XV “Прикінцеві положення» Закону 1058 до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії згідно із статтею 26 Закону 1058 включаються періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування:

- з 1 січня 1998 року по 30 червня 2000 року включно, що підтверджується довідкою про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності;

-  з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2017 року включно, за умови сплати страхових внесків  незалежно від сплаченого розміру (крім випадків звільнення (відмови) від сплати єдиного внеску).

11 жовтня 2017 року набрав чинності Закон України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (далі Закон - № 2148) (опубліковано в газеті «Голос України» 10 жовтня 2017 року № 188). Цим Законом внесено  зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464 - VI - в частині сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Для платників, віднесених до першої групи платників єдиного податку, визначених у підпункті 1 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, скасовано норму щодо можливості сплачувати єдиний внесок у сумі, яка не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску. Такі платники зобов’язані сплачувати єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць.

Звільняються від сплати ЄСВ за себе фізичні особи-підприємці, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону про пенсійне страхування, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Нагадуємо, що для зарахування періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу необхідно щомісячно сплачувати єдиний внесок в розмірі не меншому, ніж мінімальний страховий внесок, на сьогодні це 819,06 грн. ( мінімальна заробітна плата з  1 січня 2018 року  у розмірі 3723 грн х 22% (ставка нарахування єдиного внеску)).  

Подбайте про своє майбутнє вже сьогодні!

Телефон для довідок: 2-53-61

Баштанське об’єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області

Всі новини →