Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району

Лідери України та ЄС закликали звільнити українських політв’язнів у РФ та в окупованому Криму: Шанс для Росії показати зміни – почати з повернення українців

09/07/2018

Лідери України та Європейського Союзу у спільній декларації за результатами Саміту Україна-ЄС закликали звільнити всіх політв’язнів в РФ та в окупованому Росією Криму.

Президент Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском та Президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером зазначив: «Шанс для Росії проявити почуття змін – будь ласка, почніть зі звільнення усіх незаконно затриманих та ув'язнених українських громадян на Кримському півострові та в Росії. Сьогодні ми зробили солідарний заклик до цього, поіменно у нашій спільній заяві».

Глава держави зауважив, що вперше в історії Самітів Україна-ЄС до тексту підсумкової декларації увійшли імена українських політв’язнів, в тому числі всесвітньо відомого режисера Олега Сенцова, українського журналіста Романа Сущенка, і українського громадянина, кримчанина Володимира Балуха, який був ув’язнений за те, що повісив на балконі свого будинку український прапор.

«Ключовою можливістю є демонстрація всесвітньої солідарності з українськими ув’язненими, з українськими заручниками і робити все можливе для того, щоб забезпечити добре скоординований тиск на російську державу і на російське керівництво. І сьогодні заява за підсумками Cаміту є елементом такого тиску», - підкреслив Президент.

Глава держави особливо підкреслив, що буде зроблено все, щоб повернути українських громадян додому, визволити їх з в’язниці. Він додав, що українська влада буде робити все можливе, щоб повернути український суверенітет над окупованим Донбасом і над окупованим Кримом.

У свою чергу, Дональд Туск нагадав, що минулого року Cаміт Україна-ЄС було проведено у день народження незаконно ув’язненого українського режисера Олега Сенцова. «Прикро про це говорити – він залишається у в’язниці і вже понад 50 днів продовжує своє голодування. Я хотів би ще раз закликати звільнити його, а також всіх тих, кого незаконно утримують в Криму та в Росії», - наголосив він.

За його словами, повернення українців також обговорювалось з партнерами з «Великої сімки» під час зустрічі у Канаді. «Не впевнений, але сподіваюсь, що це питання буде частиною порядку денного зустрічі Президента США та президента РФ у Хельсінкі», - зазначив Дональд Туск, додавши, що зустрічався з послом США в ЄС і закликав передати цей месседж Президенту США.

«Думаю, що ми всі маємо нагадувати російському керівництву, що імідж Росії залежить не лише від організації Чемпіонату світу по футболу… Ніхто не має забувати, що є реальним змістом і сутністю політики та міжнародних відносин. Впевнений, що одним з важливих елементів наших відносин з Росією має бути, і я сподіваюсь на позитивне рішення російської влади, звільнення всіх політичних в’язнів», - наголосив Президент Європейської Ради.

З сайту Президента України

Всі новини →