Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Баштанка приймає естафету пам’яті

12/03/2019

Готуючись до гідного відзначення 75-ти річчя визволення України від фашистських загарбників, як дань шани поваги і вічної пам'яті тим людям, які на своїх плечах винесли весь тягар воєнного лихоліття, в Україні проходить естафета пам'яті "Слава визволителям України". Ця меморіальна акція йде від області до області, від міста до міста, від села до села, відтворюючи хід звільнення окупованої гітлерівцями землі зі сходу на захід.

12 березня Баштанський район перейняв естафету пам'яті "Слава визволителям України" від сусіднього Новобузького району, адже цими березневими днями розпочалася операція зі звільнення Миколаївщини - 8 березня було звільнено Новобужжя, а вже 9 березня - Баштанщину.

Передача символів пам’яті (гільзи з землею з братських могил захоронених воїнів, що визволяли Дніпропетровщину в 1944 році, вимпел з прапором 3 Українського фронту та фотоальбом передачі естафети Миколаївщиною) відбулася в Баштанському краєзнавчому музеї. Новобужжя представили перший заступник голови райдержадміністрації, виконувач функцій і повноважень голови райдержадміністрації Наталія Завальнюк, заступник голови райдержадміністрації Михайло Петраковський, голова районної ради Василь Гаркавенко та голова районної організації ветеранів України Світлана Федунець.

Наталія Володимирівна від усіх жителів району привітала Баштанщину з 75-ю річницею звільнення: "Шановні мешканці славної Баштанщини, прийміть щирі вітання з визволенням ваших територій від фашистських загарбників". - 8 березня було звільнено Новобужжя, разом з яким прийшли мир і спокій в свої родини, повернення додому своїх чоловіків, братів, рідних та близьких, - нагадала очільниця Новобузької райдержадміністрації.

Олександр Славінський, приймаючи символи естафети, подякував представникам Новобузького району за цю приємну місію, адже такі акції пам’яті вкотре нагадують українцям про те, якою важкою ціною для нашого народу виявилася перемога над нацизмом: "Зі словами вдячності ми приймаємо цю естафету та низько вклоняємося нашим ветеранам в особі присутнього зараз із нами Ростислава Мулярова за здобуту перемогу, але на жаль, їх щороку стає серед нас все менше і менше". - Але нашим священним обов’язком є збереження пам’яті про подвиги наших дідів-прадідів, завдяки яким ми маємо можливість мирно жити та працювати, - наголосив Олександр Дмитрович.

Іван Рубський нагадав, що з 11 тисяч баштанчан, які пішли на фронт, додому повернулося лише близько половини.

Користуюччись нагодою, учасники заходу поклали квіти до Вічного Вогню на Пагорбі Слави в пам’ять про тисячі жителів Баштанщини, що загинули в роки Другої світової війни. Олег Требух, директор музею, представив присутнім експозицію до 75-ї річниці визволення Баштанщини від фашистських загарбників, що цими днями розгорнуто для відвідувачів.

13 березня естафету пам’яті буде передано до сусііднього Вітовського району.

Всі новини →