Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Африканська чума свиней в Баштанському районі

08/04/2019

Управління агропромислового розвитку Баштанської районної державної адміністрації повідомляє наступне. 06.04.2019 о 8.30 надійшло повідомлення до районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області від мешканця села Піски Баштанського району громадянина Бараннікова А.А., про загибель 2 голів свиней. В 9.30 06.04.2019 до місця загибелі свиней прибули фахівці ветеринарної медицини Баштанської районної державної лікарні ветеринарної медицини, для з’ясування обставин та проведення епізоотичного розслідування. Домогосподарство громадянина Бараннікова А.А. в якому загинули свині: Миколаївська область, Баштанський район, с.Піски, вул.Шевченка, 28. Розслідуванням встановлено, що в домогосподарстві громадянина Бараннікова А.А. виявлено 2 трупи свиней віком 6 місяців з видимими пат змінами - ціаноз шкіри, витікання бурої рідини з носової та ротової порожнини та ще 3 голови живих свиней, віком 8 місяців (без видимих клінічних змін, температура тіла в межах норми).

Зі слів господаря свині почали хворіти 04.04.2019, спостерігалась підвищена температура тіла +41,2-42,0 С, відмова від корму, хитка хода, посиніння шкіри вух. Господарем проводилась лікування антибіотиками хворих тварин. 

Зі слів громадянина Бараннікова А.А. протягом останні 2 тижні ввезення в двір та вивезення свиней з двору не було. Для годівлі свиней використовувалась дерть ячмінна власного виробництва, кормові добавки та харчові відходи для годівлі не використовувались. Шляхи потрапляння вірусу АЧС в господарство не встановлені.

Фахівцями  ветеринарної медицини проведений патологоанатомічний розтин 2 трупів свиней. Патологоанатомічні зміни: шкіра в ділянці черева та поверхні стегон має червоний місцями фіолетовий колір. У грудній, черевній та перикардіальній порожнинах накопичення значної кількості жовтувато-червоного ексудату. Підщелепні лімфовузли збільшені, кровонаповненні, темно-вишневого кольору. Селезінки в 2-3 рази збільшена в об’ємі, пульпа в’яла, розм’якшена, темно-червоного кольору, переповнена кров’ю. Під епікардом і ендокардом спостерігають смугасті крововиливи. Нирки збільшені в розмірі, з крововиливами. Від трупів відібраний патматеріал (шматочки селезінки, підщелепні та мезентеріальні лімфовузли)  та направлений для дослідження в Дніпропетровську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби м.Дніпро.

Трупи свиней спалені на території домогосподарства громадянина Бараннікова А.А.

06.04.2019 об 14.00 відправлений патологічний матеріал в Миколаївську РДЛДПСС для дослідження на АЧС.

Заходи проведені  в дворі де загинули свині:

- встановлено ветеринарний нагляд за свинями які залишились в господарстві;

- проведена дезінфекція місця утримання та патрозтину свиней;

- трупи свиней спалені;

- встановлені дезінфекційні килимки при вході в двір та приміщення де утримуються свині.

- зобов’язано власника тварин не здійснювати забій та переміщення тварин до встановлення остаточного діагнозу. 

Проведений обхід 203 дворів с.Піски, з метою обліку наявного поголів’я свиней та виявлення хворих або загиблих тварин та встановлено, що в с.Піски в 5 дворах утримується 11 голів свиней. 

Матеріал досліджено в Дніпрпетровській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби  м.Дніпро, 08.04.2019 р. встановлено діагноз – африканська чума свиней (звіт про результати досліджень патологічного матеріалу № 000770п.м./19 від 08.04.2019р.).

На підставі вищезазначеного та враховуючи Інструкцію щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 07.03.2017 №111, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29.03.2017 №432/30300,  державна надзвичайна протиепізоотична комісія.

ВИРІШИЛА: 

1. Оголосити територію приватного домогосподарства громадянина Бараннікова А.А., за адресою вул.Шевченка, 28, с.Піски, Баштанський район, Миколаївська область неблагополучною щодо  африканської  чуми  свиней  та  встановити  карантин  з  08.04.2019 р.

2. Встановити  епізоотичним  осередком територію  приватного господарства громадянина Бараннікова А.А., за адресою вул.Шевченка, 28, с.Піски, Баштанський район, Миколаївська область.

3. Встановити зону захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища: с.Піски, с.Костянтиківка, Баштанський район, Миколаївська область. 

4. Встановити зону нагляду (спостереження) (радіус 5 км від зовнішніх меж зони захисту):  с. Новобірзулівка, с.Шляхове, с.Плющівка, с.Свобода, с.Новопетрівка, с.Кашперо-Миколаївка, с.Новофонтанка, Баштанський район, Миколаївська область.

Всі новини →