Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району

Григорій Довженко: життя, віддане мистецтву

22/04/2019

Наш степовий Баштанський край надзвичайно багатий талановитими, неповторними, самобутніми особистостями, серед яких яскравим сяйвом виграє творча зоря Григорія Овксентійовича Довженка, заслуженого українського художника-монументаліста та живописця. За ініціативи Баштанської міської ради 2019 рік оголошено роком Григорія Довженка з нагоди його 120-ти річчя від дня народження. До відзначення цієї важливої для кожного баштанчанина дати долучилися і бібліотечні працівники центральної районної бібліотеки.

19 квітня відбулося чергове засідання літературно-мистецького клубу«Роксолана», на яке до бібліотеки завітали міський голова І.В.Рубський, начальник відділу розвитку культури та туризму виконавчого комітету Баштанської міської ради С.В.Березовська, члени клубу, друзі та партнери бібліотеки.

У фойє була оформлена книжкова виставка «Г.О.Довженко: життя, віддане мистецтву», на якій були представлені друковані видання про Г.Довженка, статті з періодичних видань, фото з сімейного архіву родини Довженків та декілька його картин. Представниця баштанської гілки родини Довженків, онука Григорія Довженка, член клубу В.В.Юр’єва презентувала представлені на виставці фотосвітлини. 

Міський голова І.В.Рубський розповів про відродження пам’яті про видатного земляка, про заходи територіальної громади по відзначенню цієї дати, а також про досягнення та плани на майбутнє.

Життєпис видатного земляка Г.О.Довженка представила провідний бібліограф центральної районної бібліотеки Н.В.Іщенко. У презентації «Самобутнє мистецтво Г.О.Довженка» було представлено багато нової інформації про дитинство та юність майбутнього митця, про його монументальні та інші роботи. Особливе місце в творчій біографії Г. Довженка посідає праця над монументальним оформленням м. Нова Каховка. Зараз ці його твори вважають унікальним мистецьким явищем, якому вже сучасники дали назву – «кам’яні вишиванки».

В.В.Юр’єва поділилась своїми найтеплішими спогадами від зустрічей з Григорієм Овксентійовичем та його родиною, коли вони відвідували Баштанщину. Сім’я митця – це об’єднання талановитих художників трьох поколінь: Г.О.Довженка, його дітей Тараса та Лесі, онуків Клави та Лелли.

Директор краєзнавчого музею О.О.Требухпредставив деякі роботи художника, які експонуються в музеї. Серед цікавих експонатів – щоденники Григорія Довженка, в одному з яких митець писав: «Часто згадую Баштанку і сумую, так хочеться для неї щось створити».

На завершення заходу гурт «Полтавський» у складі О.Поліводи та Ю.Сушицької виконали українські народні пісні,а С.Г.Боголюк прочитав свою поетичну присвяту відомому земляку.

 

Всі новини →