Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Вишиванку одягаємо - Україну прославляємо

17/05/2019

Під такою назвою 16 травня в Баштанській центральній районній бібліотеці відбулася акція з нагоди Всесвітнього дня вишиванки. Цього дня працівники книгозбірні прийшли на роботу у барвистих, яскравих вишиванках. Ганок бібліотеки був святково прикрашений в українському стилі. Створювали атмосферу гарного настрою чудові українські пісні про вишиванку, які звучали з динаміків.

Розпочалася акція вранці біля бібліотеки святковим флешмобом, під час якого бібліотекарі вітали перехожих зі святом та дарували буклети з інформацією про день вишиванки, виготовлені у формі вишитої сорочки та календарики з привітаннями. На порозі бібліотеки працювала дошка побажань «Що для мене вишиванка», на якій всі бажаючі висловлювали свої думки.

Бібліотекарі пройшли по закладам міста та привітали всіх із святом. Саме в цей день бібліотека організувала відео-проект «Вишиванка у моєму серці», під час якого кожний учасник прочитав на камеру по одному стовпчику вірша Лесі Вознюк про мамину вишиванку. Незабаром відеоролик з цим віршем, який читають різні люди, буде викладено в Інтернет. В бібліотечному проекті прийняли участь начальник відділу розвитку культури Баштанської міськради Березовська С.В., директор краєзнавчого музею Требух О.О., завідувач художньо-естетичним відділом Будинку дитячої та юнацької творчості Ракітіна Н.М., журналіст газети «Голос Баштанщини» Курочкіна Л.П, директор міського будинку культури Крамаренко О.Б., директор дитячої музичної школи Сушицький О.М.

В рамках акції було оформлено книжково-ілюстративну виставку «Вишиванка – український оберіг». На виставці були представлені бібліотечні видання, з яких можна дізнатися про історію виникнення Всесвітнього свята вишиванки, ознайомитися з історією національного вбрання українців, символами у вишивках та їх значенням. Прикрашали книжкову експозицію барвисті українські рушники баштанської майстрині-вишивальниці О.О.Іванової.

А на абонементі в цей день користувачів обслуговував давній друг бібліотеки, учасник всіх патріотичних заходів, що тут проводяться, захисник України Віктор Чернов. Одягнений у гарну вишиту сорочку, разом із дружиною Ларисою, вони гарно вписалися в святковий інтер’єр бібліотеки. А користувачі були у захваті від нового «бібліотекаря», що пропонував їм обов’язково прочитати книжки про українську вишиванку. У гарній вишиванці завітала до бібліотеки і баштанська письменниця Оксана Смола, яка залишила на дошці побажань свої власні думки про вишиванку та її роль у формуванні української автентичності. Також з піднесеним святковим настроєм, в гарному вбранні цього дня відвідала бібліотеку активна користувачка Наталія Хижняк. До речі сама вона гарно в’яже, вишиває, оздоблює свій одяг. Переглянувши видання книжкової виставки, в Наталії Вікторівни з’явилось бажання оздобити свій одяг українським орнаментом.

Вишиванка – це не просто одяг, це оберіг нації. Ми вбираємось в вишиванки не тільки для краси, а ще й для того, щоб зберегти наш рід. Пам’ятаймо про це та долучаймось до невичерпної скарбниці українського мистецтва.

Всі новини →