Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району

Відповідальність за спалення листя (рослинних відходів)

05/09/2019

Обов'язкиутримувачів житлових будинків та прибудинкових територій

Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’ядовкілля, кожен з нас має законне право боротися із несанкціонованимспалюваннямсухотрав’я і рослиннихзалишків. Статті 20 Закону України “Про охорону атмосферного повітря” Не допускаєтьсяспалюванняпромислових та побутовихвідходів, які є джереламизабруднення атмосферного повітрязабруднюючимиречовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу, на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використаннямспеціальних установок при додержаннівимог, встановлених законодавством про охорону атмосферного повітря.

Власники або уповноважені ними органи підприємств, установ, організацій та громадяни - суб’єктипідприємницької діяльності зобов’язанізабезпечуватипереробку, утилізацію та своєчасневивезеннявідходів, які забруднюютьатмосфернеповітря, на підприємства, що використовують їх як сировину, або на спеціально відведені місця чи об’єкти.

Відповідно до п.3.7.4. та 3.6.14.Правил утриманняжилихбудинків та прибудинкових територій прибудинковатериторія:

повиннапостійноутримуватися в чистоті, систематично очищатися від сміття, тари, опалого листя.

спалювання всіх видіввідходів на території домоволодінь і в сміттєзбірникахзабороняється.

Згідно з п.9.1.19 Правил утриманнязеленихнасаджень у населених пунктах України , затверджені наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 10.04.2006 N 105 Згрібатилистя з-під групи дерев і чагарників у лісопарках, парках, гідропарках, скверах, садах, за винятком ділянок загонів тощо, забороняється, тому що це призводить до винесенняорганічних добрив, зменшенняізоляційного шару для ґрунту, який запобігаєвипаровуваннюґрунтовоївологи та промерзаннюкоріння. Листя має залишатися на зиму під деревами, а весною його можна неглибокоприкопати або з допомогою механізмівзмішати з ґрунтом, що приведе до його мінералізації. Згрібатилистя слід лише тоді, коли воно негативно впливає на зовнішнійвигляд (партерний газон, пам'ятники і меморіальнікомплекси, площі, дитячімайданчики, спортивнікомплекси, головніалеїзеленихнасаджень, галявини, квітники тощо). На звичайних газонах листя слід згрібати тільки вздовжмагістралей і парковихдоріг з інтенсивнимрухом у смузізавширшки 10-25 м залежно від значущостіоб'єктів. Спалюватилистя категорично забороняється. Листя, подрібненігілкидеревинирослин і трав'янистірешткиквітково-декоративнихрослин та скошенихгазонних трав необхідно вивозити на спеціальніполігони або на відведені площадки на підприємствах зеленого господарства для приготуваннякомпостів, садових земель та інших органічних добрив.

З метою недопущення виникнення вищезазначенихнегативнихчинників, а також керуючисьприродоохоронним законодавством, Державною  екологічноюінспекцієюпроводятьсяспеціальнірейди-перевіркисуб’єктівгосподарювання, які допустили на своїй території спалюваннясухоїрослинності та її залишків без відповідного дозволу.

Спалюватилистя категорично забороняється.

 Види відповідальності

Самовільнеспалюваннясухої трави наносить шкоду навколишньомуоб’єктамрослинного та тваринногосвіту, а також навколишньомусередовищу, забруднюючи атмосферу. Тож за недотриманнявимог законодавства недобросовісним громадянам загрожує не лише адміністративна, а й кримінальна відповідальність.

Адміністративна

Відповідно до ст. 77-1 Кодекс України Про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 року № 8073-X випалюваннястерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугахвідводуавтомобільнихдоріг і залізниць, у парках, інших зеленихнасадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалюваннязазначеноїрослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцятинеоподатковуванихмінімумівдоходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесятинеоподатковуванихмінімумівдоходів громадян. При притягненнівинних осіб до адміністративноївідповідальності, враховуються всі обставиниправопорушення та тяжкість його наслідків. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуванихмінімумівдоходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуванихмінімумівдоходів громадян.

Кримінальна

Відповідно до ст.245 Кримінального кодексу України від 5 квітня 2001 року № 2341-III знищення або пошкодженнялісовихмасивів, зеленихнасадженьнавколо населених пунктів, вздовжзалізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом - караються штрафом від трьохсот до п'ятисотнеоподатковуванихмінімумівдоходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинилизагибель людей, масовузагибельтварин або інші тяжкі наслідки, - караютьсяпозбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв,вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням:https://www.facebook.com/1mykolaiv.centr.BVPD/

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Ще більше консультаційна інформаційному ресурсіWikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.

Місце розташування та контакти відділів бюро правової допомоги:

https://mykolaiv.legalaid.gov.ua/ua/miscevi-centri/pershyi-mykolaivskyi-mistsevyi-tsentr-z-nadannia-bezoplatnoi-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy

 

 

Всі новини →