Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

Спільний семінар в Баштанській центральній районній бібліотеці.

14/02/2020

21 лютого світова спільнота відзначатиме Міжнародний день рідної мови. Це свято саме тієї мови, якою розмовляють, пишуть, читають, думають.В ході підготовки до цієї дати 13 лютого у Баштанській районній бібліотеці відбувся семінар «Рідна мова – як дух, зброя, інтелект нації. Бібліотека - школа: працюємо в тандемі». Учасниками семінарського заняття були вчителі української мови та літератури загальноосвітніх шкіл районута бібліотечні працівники Баштанської ЦБС. Ініціатором його проведення стала методист мовно-літературної освітньої галузі КУ «Баштанський РСЦОЗО» І.О.Малярчук.

З вітальним словом до учасників семінару звернулася  директор Баштанської ЦБС Г.І.Борщевецька, яка акцентувала увагу на спільній зацікавленості в проведенні спільних форматів підвищення кваліфікації спеціалістів, оскільки освіта і просвітництво лежать в одній площині духовного розвитку особистості.

Музичним вітанням для всіх присутніх була пісня «Рідна наша мова» у виконанні Дениса Глаголєва, учня 10-Б класу ОЗЗСО №1 (музичний керівник, вчитель музичної школи Л.Шулюк). Щирими оплесками подякували юному таланту учасники семінару. Ця пісня задала атмосферу семінарському навчанню, налаштувала всіх на творчу роботу. 

Сам семінар розпочався з презентації книжкової виставки «Дегустація книжкових новинок», яка була підготовлена працівниками районної бібліотеки. Зновими виданнями, що вийшли в світ за Державною програмою «Українська книга», ознайомила гостей бібліотеки Т.В.Пікуль, завідуюча відділом формування та руху фондів Баштанської ЦРБ. Цікаво презентувала сучасні українські дитячі книги з фонду дитячої районної бібліотеки завідуюча відділом обслуговування Л.Є.Шкарбан. 

Семінару проходив двома блоками. У першому - «Педагогічні практики» вчителі української мови та літератури ознайомили учасників: з новим мовним законом, який є запорукою збереження цілісності України (С.А.Кисленко, Виноградівська ЗОШ), з новим українським правописом (В.І.Шацька, Інгульська ЗОШ), з фемінітивами та їх вживанням у сучасній українській мові (С.І.Калініна, Привільненська ЗОШ), з вживанням у спілкуванні суржику (Н.С.Грижук, Старогороженська ЗОШ).

Дуже цікаво й емоційно всі учасники поділилися власним досвідом, учительськими хитрощами про те, як залучити дітей до читання.

У другому блоці під назвою «Бібліотечні практики: читання – шлях до грамотності» своїми напрацюваннями ділилися сільські бібліотекарі Баштанської ЦБС. Бібліотекар Мар’ївської сільської бібліотеки Л.І.Багрій у своїй презентації «Мов джерельна вода – рідна мова моя» розповіла, як бібліотекар у партнерстві з педагогічним колективом школи, проводячи літературні години, презентації, конкурси, голосні читання прививають у підростаючого покоління любов до рідної української мови.

Професійним досвідом з виховання глибокої поваги та любові до рідної мови серед своїх користувачів, особливо дітей та юнацької молоді, поділилася завідуюча Виноградівською сільською бібліотекою С.В.Задирака. З нагоди Міжнародного дня рідної мови в бібліотеці пройшов мовознавчий квест «Скарбниця слова українського», який дозволив дітям краще познайомитися бібліотекою, її фондами, навчив орієнтуватися в книжковому морі та залучив нових користувачів.

Бібліотекар Костичівської сільської бібліотеки майстерно підготувала відео-презентацію про голосні читання «Дивограй рідного слова», які було проведено до Дня рідної мови. Того дня у сільській бібліотеці лунала не лише українська мова. Своєю рідною мовою читали вірші діти турки-месхетинці. Адже представники саме цієї національної меншини проживають у с.Костичі. Вони шанують свою рідну мову, але і вчать та поважають і українську, яка стала для них другою рідною мовою.

С.М.Боркова, завідуюча методичним відділом Баштанської центральної районної бібліотеки, підготувала для учасників семінару інформаційний мікс «Мова – не полова, вітром не розвієш». В ньому були зібрані цитати, вислови про мову філософів, політичних діячів та відомих письменників, поетів. Серед них – Сократ, Т.Г.Шевченко, І.Огієнко, М.Рильський, В.Сухомлинський, Ч.Айтматов, Л.Костенко, Х.Аснар та ін., які своїм мудрим, глибоко філософським словом звеличують мову народу.

Дуже цікаво та інноваційно у форматі печа-куча учасники семінару презентували книги українських авторів, які недавно були ними прочитані. С.І.Калініна, вчителька з Привільненської ЗОШ, прочитала поезію Ліни Костенко. Власними зворушливими та щемливим віршами поділилася з колегами Зоя Василівна Зайко, вчителька української мови та літератури Костичівської ЗОШ. Своїми літературними уподобаннями поділилися й інші учасники семінарського заняття.

Спільна фотографія всіх учасників семінару стала завершенням його роботи. Але вчителі ще довго залишалися в бібліотеці, знайомилися з новими книгами та спілкувалися з колегами-бібліотекарями.

Всі новини →