Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району

Держенергонагляд про підготовку енергетичних господарств до роботи в осінньо-зимовий період

08/10/2020

Підготовка енергетичних господарств до ОЗП: результати моніторингів Держенергонагляду 

Держенергонаглядом здійснено огляд об’єктів електричних мереж 21 оператора системи розподілу (далі – ОСР) щодо стану їх готовності до роботи в осінньо-зимовий період 2020/2021 року (далі – ОЗП). За результатами моніторингів виявлено 3 941 порушення вимог нормативних документів у галузі електроенергетики та видано 21 рекомендаційний лист з підготовки об’єктів ОСР до роботи в ОЗП. На початок жовтня жодному ОСР не було підписано Акт готовності об’єкта до роботи в ОЗП.

 
Такі дії представників відомства передбачено Положенням про оцінку готовності об’єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період (далі – Положення) та листом Міністерства енергетики України від 03.08.2020 року № 26/1.1-4.2-17873 «Про забезпечення успішного проходження осінньо-зимового періоду 2020/2021 року». 
 
Водночас працівниками Держенергонагляду здійснено моніторинг стану готовності об'єктів електричних мереж 30 виробників електричної енергії з використанням альтернативних джерел енергії. За підсумками оглядів представниками інспекції виявлено 395 порушень вимог нормативних документів у галузі електроенергетики. В результаті – підприємствам надіслано 32 рекомендаційні листи щодо підготовки до роботи в ОЗП. Станом на 01 жовтня 2020 року підписано 21 Акт готовності об’єктів електричних мереж виробників.
 
Крім того, Держенергонагляд здійснює моніторинг оцінки готовності об’єктів електроенергетики (генеруючі компанії та їх електростанції, енергопередавальні компанії (оператор систем передачі) та їх підрозділи) до роботи в ОЗП. 
 
Так, відповідно до Положення, керівники енергетичних об'єктів мають наказом створити комісії для перевірки готовності об’єктів електроенергетики до роботи в ОЗП до 01 жовтня поточного року. 
 
Наразі представники відомства включені до складу комісій 66 енергетичних підприємств з перевірки готовності їх об’єктів до роботи в ОЗП.  
 
Також у період з 17 серпня 2020 року по 02 жовтня 2020 року інспекторами Держенергонагляду здійснено перевірку готовності до роботи в ОЗП наступних енергетичних підприємств: ВП Північна ЕС ПрАТ «НЕК «Укренерго», Філія «Каховська ГЕС» ПрАТ «Укргідроенерго», ТОВ «БРОКЕНЕРГІЯ» (Охтирська ТЕЦ), «Шосткінська ТЕЦ» ТОВ Шосткінське підприємство «Харківенергоремонт», АТ «Дніпровська ТЕЦ», ДСП «Чорнобильська АЕС» ВРП 110-750 кВ, філія «ТЕЦ-3» КП «Харківські теплові мережі», КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ ФІРМИ «ТЕХНОВА», ВП «Черкаська ТЕЦ» ПРАТ «Черкаське хімволокно», ТЕЦ ПАТ «Запоріжсталь», ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» та КП «ЛЬВІВТЕПЛОЕНЕРГО» Львівська ТЕЦ-1 тощо.
 
За результатами моніторингів видано 258 довідок із зауваженнями, що необхідно усунути.  
 
Найбільш поширеними зауваженнями для ТЕЦ та ГЕС є: 
- невиконання у повному обсязі капітальних та поточних ремонтів як основного, так і допоміжного енергообладнання; 
- непроведення у повному обсязі випробування та технічного обслуговування пристроїв РЗА; 
- відсутність договорів на постачання та накопичення як основного, так і резервного палива, обсяги яких на даний час ще не затверджено відповідним наказом Міністерства енергетики України.
 
Найбільш характерними зауваженнями для електроенергетичних систем ПрАТ «НЕК «Укренерго» є:
- невиконання у повному обсязі капітальних, поточних ремонтів та технічного обслуговування як основного, так і допоміжного енергообладнання;
- невиконання у повному обсязі заходів інвестиційної програми ПрАТ «НЕК «Укренерго» в розрізі енергосистем;
- непроведення у повному обсязі випробування та технічного обслуговування пристроїв РЗА;
- незадовільний технічний стан вимірювальних трансформаторів струму;
- недоліки в експлуатації повітряного господарства деяких підстанцій;
- недоліки в експлуатації маслонаповненого обладнання підстанцій;
- невиконання у повному обсязі розчистки трас ПЛ 220-750 кВ.
Виконання заходів з підготовки до роботи в ОЗП вищезазначених енергопідприємств залишаються на контролі Держенергонагляду.
Нагадуємо, перевірка готовності до роботи в ОЗП об'єктів електроенергетики повинна бути завершена у термін не пізніше 15 листопада поточного року. Об’єкти електроенергетики, які не отримали Акт готовності до 15 листопада поточного року продовжують підготовку до роботи в ОЗП і при виконанні усіх умов в термін не пізніше 15 грудня поточного року можуть звернутись до Міненерго або Держенергонагляду з обґрунтованим поданням про проведення повторної оцінки (перевірки) готовності до роботи в ОЗП. 
 
 

Всі новини →