Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Глава держави: Ми рухаємось вперед, але треба пришвидшити системне реформування країни

06/09/2016

 Президент Петро Порошенко зазначив, що проводити реформи в умовах гібридної війни, анексії однієї частини території та окупації іншої, є надскладним завданням.

«Ми рухаємось вперед. Я, так само як і ви, незадоволений темпами. Розумію, наскільки вони не відповідають очікуванням суспільства. Очевидною є необхідність пришвидшення системної модернізації в усіх сферах», - наголосив Глав держави під час щорічного звернення до Верховної Ради.

Президент підкреслив, що найбільш складною реформою є антикорупційна, оскільки корупція глибоко вкорінена в політичну, економічну та соціальну систему України та уразила офіційні та неформальні інститути. «Перш за все ми маємо продемонструвати суспільству, що наступ на корупцію почався нагорі - лише тоді отримаємо моральне право викорінювати її звідусіль, на всіх рівнях», - підкреслив Глава держави.

Президент наголосив, що була створена антикорупційна інфраструктура: Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Глава держави відзначив позитивні зрушення в прокуратурі: за сто днів роботи нового Генерального прокурора було порушено більше ста резонансних справ і продовжують відбуватися якісні позитивні зміни, до впровадження яких долучено закордонних фахівців. Проведено масштабне очищення Служби безпеки України від зрадників, корупціонерів і осіб з низькими професійними та морально-діловими якостями. Так, за останні два роки звільнено понад дві тисячі співробітників СБУ, а на їхнє місце прийшли й приходять патріотично налаштовані молоді офіцери, абсолютна більшість яких з практичним досвідом участі у бойових діях в зоні АТО. З колишньої радянської міліції, нарешті, створюється українська поліція.

«Прошу не піднімати галасу про політичні репресії. Краще усвідомити нові реалії: справжнє полювання на корупціонерів почалося. Свій шанс потрапити в ці тенета має кожен, у кого є гріх за душею», - підкреслив Президент.

Окремо Глава держави звернув увагу на важливість запровадження превентивних заходів. Зокрема, вдалою практикою Президент назвав систему електронних закупівель «ProZorro», яка вже заощадила мільярди державних народних грошей. Система електронного декларування посилить контроль суспільства над статками, доходами, витратами, і способом життя чиновників. Президент наголосив, що проблеми із стартом електронного декларування мали суто технічний характер.

Крім того, на думку Петра Порошенка, важливо максимально мінімізувати контакти чиновників з бізнесом, в тому числі завдяки дерегуляції. «За останні два роки скорочено кількість дозволів більше ніж на 40% - зі 143 до 84», - наголосив Президент. Також зменшено на 46% кількість видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, ліквідовано обов'язкову реєстрацію іноземних інвестицій, спрощено реєстрацію лікарських засобів, проведено масштабну дерегуляцію в аграрній сфері.

Президент зазначив, що майже половина усього регулювання в Україні прописано на рівні законів. На даний момент зареєстровано 39 дерегуляційних законопроектів, із них лише 8 ухвалено в першому читанні. «Якщо комусь здається, що дерегуляція його не стосується, той помиляється. Труднощі бізнесу даються взнаки кожному українцеві, бо у фіналі за все сплачує споживач», - підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що суспільство поки не бачить зрушень в цьому напрямі, оскільки не вірить, що боротьба з корупціонерами є системною роботою, а не піаром. «По-друге, як кажуть у народі, поки все це нагадує спортивну рибалку: "піймали, показали, відпустили". Ключове слово тут - "посадили". І, можливо, лише за наявності судового вироку наші правоохоронні органи можуть звітувати суспільству», - додав Президент.

Глава держави підкреслив, що саме судова реформа має надати завершеності всій системі боротьби з корупцією. Президент зазначив, що на її впровадження знадобиться кілька років, але в результаті цієї копіткої роботи всі українці мають отримати нову судову систему - чесну, незалежну та справедливу.

Президент також запевнив, що буде продовжено курс на децентралізацію та розширення повноважень і фінансових можливостей місцевих громад, і це буде доведено проектом бюджету на 2017 рік. Зокрема, від Верховної Ради очікують ухвалення як мінімум десяти законів для посилення децентралізації.

Президент впевнений, що історично й стратегічно Україна на правильному шляху, однак є ризик, що катком політичної дестабілізації можуть бути розчавлені перші паростки соціально-економічного відродження, які вистраждані всім народом, за які заплачено таку високу ціну. «Саме на внутрішні потрясіння робить основну ставку зовнішній ворог. Більшість проблем, які стоять перед нами, виникли не вчора і не позавчора. Вони є наслідком багатьох ілюзій та помилок, якими супроводжувався увесь період незалежності», - наголосив Глава держави.

Президент резюмував: «Попереду все ще багато труднощів, але випробування й перемоги, здобуті величезними зусиллями і кров'ю найкращих синів і доньок нашого народу всіх часів, не дає нам іншого вибору - тільки перемога, тільки вперед. Впевнений, все буде добре».

Всі новини →