Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

У Вінниці стартувала програма "U-LEAD " - найбільш масштабний проект з реформи децентралізації за підтримки ЄС

16/09/2016

 15 вересня 2016 року  у Вінниці відбулось урочисте відкриття Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою».

    На цю важливу для підтримки реформ в Україні подію до Вінниці прибули Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і Йоханнес Хан - Європейський комісар з питань розширення та політики добросусідства.

     Програма спільно фінансується Європейським Союзом та країнами-членами ЄС, а саме Данією, Німеччиною, Польщею та Швецією, - з метою підтримки українського уряду у впровадженні важливої реформи децентралізації в Україні.

     За підтримки програми U-LEAD, бюджет якої складає 102 млн. євро, в Україні буде створено прозору і підзвітну багаторівневу систему управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

     Метою програми є:

- посилення спроможності ключових суб’єктів на національному, регіональному та місцевому рівнях з метою реалізації регіональної політики та реформи децентралізації;

- вдосконалення адміністративних послуг на місцевому рівні для громадян України.

     Презентація програми відбувалась у піднесеній урочисті обстановці у  приміщенні Вінницької обласної філармонії, де кожна область виставила для експозиції свої презентаційні матеріали щодо процесів децентралізації в регіоні.

    У своїй промові під час  презентації Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив: «Впровадження нового проекту децентралізації влади дасть нам можливість побудувати якісну модель управління, засновану на тому, щоб передати повноваження, відповідальність та ресурси тієї влади, яка ближче до людей і повинна бути ефективною. І тут ми розраховуємо на наших колег. Йдеться про майже три мільярди гривень».

 

Європейський комісар з питань розширення та політики добросусідства Йоханнес Хан зазначив: «В Україні є потенціал - 10 тисяч місцевих громад. З огляду на, що на сьогодні створено 1500 об'єднаних громад, ще багато є роботи в майбутньому. Наша мета - допомогти вам у побудові прозорої системи влади, якої довірятиме народ. Децентралізація - це відновлення довіри до людей і до політики. Ми бачимо сильну підтримку цих процесів на рівні українського Уряду і його відданість реформам децентралізації. Значить, нас чекає успіх».

 

Презентуючи у Вінниці результати реформи децентралізації та структуру управління реформою у рамках програми «U-LEAD з Європою віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства  Геннадій Зубко  наголосив: «Децентралізація – реформа, яка збереже та об’єднає країну. Україна відмовилась від радянської системи управління і стала на новий європейський шлях розвитку в системі місцевого самоврядування. Два роки тому за підтримки наших європейських партнерів ми розпочали реформу, а вже сьогодні маємо її реальні результати —  в рази більші бюджети громад, відбудовану соціальну інфраструктуру, започаткування ЦНАПів та відкриття опорних шкіл».

Серед головних завдань Геннадій Зубко назвав підтримку процесу добровільного об’єднання громад й громад, які вже об’єднались,  подальшу  секторальну децентралізацію, створення освітніх і госпітальних округів, відкриття  ЦНАПів: «Координація програми «U-LEAD» відбуватиметься через Центральний офіс реформ при Мінрегіоні, спільно із ЄС, міжнародними донорами, центральними та місцевими органами влад. Ми будуємо комунікацію, яка передбачає також роботу регіональних офісів реформ та Проектного офісу секторальної децентралізації. Нам потрібно пов’язати  реформу децентралізації з реформуванням галузей. Маємо  єдину амбітну команду, яка буде реалізувати цей проект».

    На заході Миколаївську область представляли тимчасово виконуючий обов'язки голови Миколаївської обласної державної адміністрації В'ячеслав Бонь, координатор Миколаївського регіонального офісу реформ Валентин Бойко, начальник відділу з питань організації надання адміністративних послуг облдержадміністрації Людмила Мураховська, голова першої на Миколаївщині об'єднаної територіальної громади - Куцурубської - Інна Копійка.

 

Прес-служба Миколаївського регіонального офісу реформ

Всі новини →