Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Не потрібно боятись

16/09/2016

 «Не потрібно  боятись об`єднання не за Перспективним планом, так званого «вільного об`єднання». Будь-яке об`єднання цінне уже тим, що це  зміни у свідомості людей, які зрозуміли, що  скооперувавши зусилля, можна вирішити питання розвитку, а не і далі генерувати законсервовану бідність громад, існуючу в системі», - зазначив на апаратній нараді РДА  у Новій Одесі Валентин Бойко.

13 вересня у Новоодеській райдержадміністрації відбулася розширена апаратна нарада, на якій розглядалося питання щодо стану об’єднавчого процесу у районі та першочергових заходів, спрямованих на пожвавлення реформи органів місцевого самоврядування.

Основним доповідачем, на запрошення районної влади в особі голови РДА Євгена Вербіна, голови райради Миколи Заболотного, - був координатор Миколаївського регіонального офісу реформ Валентин Бойко.

У актовій залі, де відбувалася апаратна нарада, зібралося більше 120-ти чоловік – весь актив Новоодещини, керівники відділів, управлінь та служб, сільські голови.

Голова райдержадміністрації Євген Вербін зазначив, що керівник Офісу реформ  не вперше приїздить у Новоодеський район, він не один раз виступав в громадах, зустрічався з сільськими головами. А тепер, коли всі очільники громад зібрались разом, у них є можливість отримати відповідь, так би мовити, «з перших уст» на всі запитання, які хвилюють, в тому числі і питання функціонування освіти, медицини, доріг.

Голова РДА Є.В. Вербін наголосив, що практично у кожному районі області розпочався процес реформування органів місцевого самоврядування, - крім Новоодеського району. «За це на останній колегії т.в.о. голови ОДА В`ячеслав Бонь критикував Новоодеський район, що, звичайно, прикро, бо традиційно ми не звикли уступати переваги іншим. Тому актив району повинен згуртуватись на проведення реформи. Потрібно виїжджати в села, вести роз’яснювальну  роботу з людьми, брати участь у їх сходках. Буде проводитись інформаційно-роз`яснювальна робота, надаватись всебічна допомога на місцях і працівниками апарату райдержадміністрації. Ми маємо на це право, і з цим погодився Офіс реформ. Це ніякий не тиск на громади, це наше право і наш обов’язок, як виконавчої влади, яка несе відповідальність за нормальний об’єднавчий процес на теренах району», - зазначив Євген Вербін.

Згідно з Перспективним планом у Новоодеському районі передбачається формування трьох ОТГ: Новоодеської міської, Костянтинівської і Бузької сільських ОТГ. Але на практиці намітилась своя тенденція, наближена до,  так званого, «вільного об’єднання». Як поділився Новосафронівський сільський голова, їх громаді, яка за Перспективним планом має увійти у Бузьку сільську ОТГ, поступила усна пропозиція від Щербанів, Єланця. Люди у роздумі, оскільки з`явились ще варіанти, і їм хотілося б скористатись найкращим. Загалом у районі намітились декілька нових формувань не за Перспективним планом, але гальмує активність громад розгубленість: чи будуть законодавчо визнані повноцінними ті об`єднання, які були сформовані поза рамками цього документу?  

Валентин Бойко свій виступ розпочав зі слів, що Україна була, є, і буде демократичною державою; ми рухаємось  в напрямку приведення інституту місцевого самоврядування до євростандартів. Проаналізував децентралізаційний процес, який відбувається в Україні і Миколаївській області зокрема. Зупинився на повноваженнях міст обласного значення, якими наділяються об’єднані територіальні громади; зазначив, що Україна ніколи не бачила комплексних системних реформ, які були б здійснені у повній  мірі. Реформи передбачають докорінну реконструкцію певної сфери, впровадження цілком нового інституційного та законодавчого поля, кадрове оновлення, і, головне, зміна ставлення усіх нас – жителів громади, чиновників, працівників місцевого самоврядування, бізнесу – до справ своєї громади її майна, ефективності, прийняття рішень.  

Детально розповів про шлях становлення і переваги Куцурубської ОТГ, запропонував познайомитись не лише з її позитивним досвідом, а й досвідом ОТГ з інших регіонів України, зазначив, що при бажанні можна організувати і поїзду для вивчення польського досвіду, - головне, щоб самому прагнути розібратись у позитивній суті реформи.

Зупинився на динаміці формування ОТГ на Миколаївщині, назвав процес свідомим та лавиноподібним. У регіоні вже утворилось 15 ОТГ, ще 4 – на завершальній стадії. Всі вони готуються до проведення виборів до кінця поточного року. З 19-ти громад лише 2 – Галіцинівська сільська ОТГ (4 сільські ради) та Баштанська міська ОТГ (1 міська та 9 сільських рад) сформувались у рамках Перспективного плану. Ці громади отримають всі преференції від держави. Однак Перспективний план - це не догма! Основний аргумент – спроможність громади. Ті 17 ОТГ, які сформувались за принципом «вільного об`єднання», після внесення змін до Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» також зможуть отримати субвенцію від держави на інфраструктуру, як її отримав Куцуруб (а саме, Куцурубська ОТГ отримала понад  5 млн. грн.)

Валентин Бойко закликав скористатись Законом «Про добровільне об`єднання територіальних громад» допоки діє принцип добровільності. Адже процес не може тривати безкінечно, і держава, зрештою,  візьме на себе цю роль. Децентралізаційний процес незворотній.

Доповідач розвінчав міфи, які заважають реформі органів місцевого самоврядування, наголосив, що реформа проводиться для того, щоб не було «вождізму», а була  нормальна робота, яка не залежить від партійних кольорів: у місцевому самоврядуванні України буде одна партія – це об’єднана територіальна громада та її інтереси.

Закликав не боятись об`єднання «не за Перспективним планом», так званого «вільного об`єднання», адже у будь-який документ завжди можна внести корективи, якщо цього передовсім вимагають інтереси людини. Будь-яке об`єднання цінне уже тим, що це  позитивні зміни у свідомості людей, які зрозуміли, що  скооперувавши зусилля, можна вирішити питання розвитку, а не і далі генерувати законсервовану бідність громад, існуючу в системі. Нічого страшного позаяк немає, якщо після об`єднання продовжуватиметься процес дооб`єднання. Принаймні, ОТГ, створені «не за Перспективним планом», мають більші перспективи співробітництва в рамках Закону «Про співробітництво територіальних громад».

Важливо одне: не зволікати, а включитись у децентралізаційний процес.

Прес-служба Миколаївського регіонального офісу реформ

Всі новини →