Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Верховна Рада ухвалила проект Державного бюджету на 2017 рік

21/12/2016

 21 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому проект Державного бюджету на 2017 рік. За відповідне рішення проголосували 275 народних депутатів. 

Цьогоріч вперше за багато років були дотримані усі норми бюджетного законодавства - проект держбюджету був вчасно схвалений Урядом та внесений на розгляд Парламенту. Це дало достатньо часу народним депутатам та всім охочим для ознайомлення з документом. Відповідно, це сприяло відновленню практики прийняття бюджету в рамках встановлених законодавством термінів, а не «під ялинку». 

При розробці бюджету на 2017 рік Мінфін змінив підходи до бюджетування - вперше бюджет формувався не від видатків чи побажань, а від доходів та реальних можливостей. За основу був закладений принцип - бюджет має бути реалістичним, де всі видатки будуть підтверджені доходами. Завдяки цьому вдалось розробити чесний, реалістичний і відповідальний бюджет-2017 – з ефективним використанням бюджетних коштів та забезпеченням при цьому основних потреб громадян. Це також дасть можливість отримати заплановані надходження, не створюючи тиск на бізнес, а навпаки - стимулюючи економічний розвиток. 

При цьому, прогноз доходів бюджету було перевірено та підтверджено незалежними експертами та представниками громадянського суспільства. Це вперше зробило процес бюджетування справді прозорим. 

Ухвалений бюджет-2017 відрізняється також тим, що містить 10 сфер, які отримають пріоритетну увагу та фінансування. Це ключові напрями системних реформ країни, серед яких – обороноздатність, соціальні стандарти, освіта, охорона здоров'я, дипломатія, АПК, інфраструктура, енергоефективність, культура і децентралізація. 

Ще одним нововведенням бюджету-2017 є значне підвищення соціальних стандартів: з 1 січня 2017 року мінімальна зарплата зросте у 2 рази - до 3200 грн. Вперше за роки незалежності розмір мінімальної зарплати зрівняється з визначеним розміром прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Жодний працівник, у тому числі у бюджетній сфері, не буде отримувати зарплату нижче цього рівня. 

Окрім того, держбюджет-2017 запроваджує трирічне планування бюджету та закладає план розвитку економіки країни на перспективу. Прогнозування на кілька років вперед дозволить проводити системні глибокі реформи та покращити бізнес-клімат.

Всі новини →