Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

11/04/2018

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів – пам’ятна дата, котра відзначається щорічно 11 квітня за ініціативою Організації Об’єднаних Націй.

Цей день встановлено в пам’ять про повстання в’язнів концтабору Бухенвальд, яке відбулося саме 11 квітня 1945 року. Табір для чоловіків – Бухенвальд, збудований ще у 1933 році, був і залишається символом нацистського правління.

Сьогодні ми згадуємо усіх, хто був за колючим дротом гітлерівських катівень, хто навіки залишився там – у безіменних могилах чи печах крематоріїв, і тих, хто вижив усім смертям на зло, живучи за мертвих. Саме в цей день увесь світ віддає данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в концтаборах, розташованих в тому числі і на території України. Це концтабори - «Сирецький», «Бабин Яр» та «Дарницький» в яких за роки війни загинуло понад 12 мільйонів людей 30-ти країн світу.

Близько 5000 жителів Баштанщини було примусово вивезено до Німеччини – повернувся кожен другий. 

Саме в цей день історичне минуле нашої країни ще раз нагадує нам про страшні та трагічні події, котрі є наслідком завойовничої агресії іншої держави. Вшановуючи наших земляків сьогодні, ми маємо пам’ятати про невиправні втрати минулого задля недопущення подібного у майбутньому.

Нелегким та тривожним є наше сьогодення, тому в цей час складних змін перш за все необхідно зберігати спокій та дотримуватись здорового глузду, адже майже все, окрім найціннішого - людського життя, можна з часом виправити та повернути.

Єдність, стійкість та злагода у нашій громаді допоможуть пережити нам ці нелегкі часи і дадуть силу та наснагу витримати нелегкий час економічних складнощів та підтримку у боротьбі за єдність і незалежність нашої держави.

Олександр Гайдаш, керівник апарату райдержадміністрації, виконувач функцій і повноважень голови райдержадміністрації

Анатолій Петров, голова районної ради

Всі новини →