Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Президент Петро Порошенко наголошує, що для початку роботи Вищого антикорупційного суду створено всі необхідні умови

04/07/2018

«Хочу наголосити, що не справдилися певні очікування певних громадських активістів, що буде недостатньо у Верховній Раді політичної волі підтримати законопроект Президента, і він був підтриманий. Одразу ж після цього Президент вніс окремий законопроект про запуск Антикорупційного суду. Цей законопроект був одразу ж проголосований Верховною Радою в першому читанні і в цілому, підтриманий Президентом. І на сьогоднішній день ми маємо всі підстави для того, щоб напружено працювати щоби запустити Антикорупційний суд цього року», - сказав Глава держави під час зустрічі з представниками бізнес асоціацій та бізнес спільнот.

Петро Порошенко наголосив, що Закон про антикорупційний суд був підтриманий конституційною більшістю народних обранців. Він також підкреслив, що в Законі були знайдені моделі участі іноземних експертів, знайдені прозорі механізми формування ради експертів.

Президент також підкреслив, що у документі були враховані всі рекомендації Венеційської комісії. «І Президент Венеційської комісії пан Букіккіо одразу ж зробив заяву, що прийнятий Закон повністю відповідає рекомендаціям Венеційської комісії, які надійшли до Верховної Ради», - сказав він.

Глава держави окремо звернув увагу на питання так званої поправки щодо розгляду справ. «Перше читання президентського законопроекту абсолютно чітко передбачало те, що з моменту створення Антикорупційного суду всі справи, які розглядаються в будь-яких юрисдикціях, переходять до створеного Антикорупційного суду». Він нагадав, що тоді ця позиція з боку громадських активістів була дуже активно атакована з аргументацією, що новий суд буде завалений справами і цього не можна робити. За його словами, пропонувалась система формування Антикорупційного суду подібна до формування НАБУ – з чистого аркуша. «Тоді позицію Президента відхилили. Закон прийняли», - нагадав Петро Порошенко.

«Ніде ми не бачили до прийняття Закону жодної критики. Після прийняття Закону, через тиждень згадали – слухайте, так треба повернутися до версії Президента. Я тішуся цьому, але треба було це робити з самого початку», - додав він.

Глава держави зазначив, що тиждень тому Верховна Рада прийняла в першому читанні відповідний законопроект, в якому має бути врахована позиція щодо передачі всіх справ до Антикорупційного суду. Він висловив сподівання, що «Верховна Рада знайде в собі сили і президентський варіант першого читання буде врахований в законопроекті».

Президент повідомив, що доручив Міністерству закордонних справ звернутися до відповідних міжнародних організацій, які мають забезпечити надання кандидатур в раду міжнародних експертів. Він також звернувся до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, щоб були створені всі умови для формування конкурсів для кандидатів у судді Антикорупційного суду.

«Цей суд спеціалізований. І третє моє звернення, щоб якомога більше молодих, досвідчених, патріотичних юристів, які відчувають в собі сили для того, щоб працювати в Антикорупційному суді, обов’язково взяли участь у цьому конкурсі, щоб суд був запущений якомога швидше», - сказав Петро Порошенко.

Президент особливо підкреслив: «Українська влада завершила формування антикорупційної інфраструктури. Ключова характеристика цієї антикорупційної інфраструктури – вона має бути незалежною, професійною, компетентною, патріотичною».

«Дуже важливо, щоб на сьогоднішній день вся інфраструктура і НАБУ, і САП, і НАЗК, і Антикорупційний суд мали можливість прийняти рішення, які забезпечать ефективну боротьбу з корупцією», - підкреслив Глава держави.

Він також зазначив, що якщо хтось знає про будь-які випадки корупції, то «треба бігти не на телебачення, а в НАБУ». «Не на трибуну Парламента, не перетворювати це в політику, як дехто хоче»,  - підкреслив Президент.

Глава держави зауважив, що оптимістично налаштований і переконаний, що і НАБУ, і Антикорупційний суд, і всі антикорупційні органи, включно із САП, мають можливість ефективно і незалежно працювати.

З сайту Президента України

Всі новини →