Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

ДО УВАГИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ-ПІДПРИЄМЦІВ

26/07/2018

Відповідно до пунктів 4 та 5 статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (ЗУ «Про ЄСВ») фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, що обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, релігійну (місіонерську) та діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування суми сплати єдиного внеску визначаються самостійно, але не менше мінімального страхового внеску на місяць, та не більше суми єдиного внеску, визначеної з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (15 розмірів мінімальної заробітної плати).

Єдиний внесок сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку. Платники, які не мають банківського рахунку, сплачують внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв'язку.

Від сплати єдиного соціального внеску звільнено підприємців — пенсіонерів за віком та інвалідів (ч. 4 ст. 4 ЗУ «Про ЄСВ»).

Фізичні особи - підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до органів доходів і зборів Звіт про нарахування та сплату єдиного соціального внеску  самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.

Період ведення підприємницької діяльності  враховується до страхового стажу за умови подання звітності і відповідно сплати єдиного соціального внеску.

Звертаємо увагу, що починаючи з 1 січня 2018 року, право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років мають особи, за наявності страхового стажу не менше 25 років. Надалі цей розмір буде збільшуватись щороку на 1 рік і починаючи з 1 січня 2028 року становитиме  не менше 35 років.

Враховуючи вищенаведене, фізичним особам-підприємцям, які не надали звітність, необхідно терміново звернутися до Баштанської об’єднаної державної податкової інспекції головного управління ДФС у Миколаївській області по питанню надання звітності.

Телефон для довідок: 2-76-71; 2-57-51;2-64-21

Баштанське об’єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області

Всі новини →