Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

За ініціативи Олексія Савченка громади Миколаївщини зможуть самостійно використовувати кошти держсубвенції на ремонт місцевих доріг

18/10/2018

Миколаївська ОДА першою з областей відгукнулась на соціальний запит органів місцевого самоврядування щодо передачі коштів на дороги громадам. Завдяки ініціативі голови Миколаївської обласної державної адміністрації Олексія Савченка були розроблені зміни до Програми розвитку автомобільних доріг загального користування Миколаївської області, де передбачено можливість використання 20% державної субвенції на дороги загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах безпосередньо об’єднаними територіальними громадами.

Реформа децентралізації, ініційована Президентом України Петром Порошенком, є однією з найрезультативніших реформ з тих, що були проведені в країні останнім часом. Ця реформа, в першу чергу, наблизила владу до людей і сприяє вирішенню в найкращий спосіб багатьох інфраструктурних і соціальних проблем, бо громади, окрім повноважень, отримали ще й необхідний фінансовий ресурс для їх реалізації.

У свою чергу, голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олексій Савченко, постійно наголошуючи на недопущенні ревізії курсу Президента, акцентує увагу підлеглих на необхідності надання всебічної підтримки створеним громадам. Саме тому, серед пріоритетів в роботі обласної влади – надання методичної та організаційної допомоги ОТГ у вирішенні найгостріших питань, що стають перед ними.

«Сьогодні часи коли місцеве самоврядування мало випрошувати кожну гривню, безповоротно позаду. Навпаки – вишукуються нові можливості для надходжень ресурсів до громад», - коментує заступник голови ОДА Олександр Кушнір.

Так, під час Дня Діалогу з владою - традиційного щорічного заходу, що слугує майданчиком для обговорення питань і вироблення спільної позиції органів державної влади та Асоціація міст України, який цього року відбувся у Тернополі 24-25 вересня під керівництвом голови Асоціації - Віталій Кличко, представники місцевого самоврядування з усієї України сформулювали низку пропозицій з бюджетного забезпечення територіальних громад, впровадження секторальних реформ, удосконалення законодавчої бази тощо. Серед іншого, було запропоновано рекомендувати спрямувати не менше 20% коштів субвенції з державного бюджету на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах безпосередньо до бюджетів міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, розподіливши їх між такими бюджетами окремим додатком до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

«Миколаївщина не стала чекати, допоки Верховна Рада України та Уряд опрацюють та приймуть озвучених пропозицій і, вже, в межах своїх повноважень, відгукнулась на соціальний запит органів місцевого самоврядування, - наголошує Олександр Кушнір. Так, за ініціативи голови Миколаївської обласної державної адміністрації Олексія Савченка розроблені зміни до Програми розвитку автомобільних доріг загального користування Миколаївської області, де передбачено можливість використання 20% державної субвенції на дороги загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах безпосередньо громадами.

«Під час останньої позачергової сесії Миколаївської обласної ради, яка відбулася 10 жовтня, депутати підтримали цю ініціативу голови ОДА. Впевнений, що саме такі кроки з боку обласної влади дають потужний сигнал нашим громадам про безповоротність реформи децентралізації і зміцнюють фундамент майбутнього розвитку на благо людей, бо люди – наша найбільша цінність, працюємо на їх благо!», - коментує Олександр Кушнір.

З сайту Миколаївської ОДА

Всі новини →