Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Туреччина в п’ятірці найбільших торгівельних партнерів України та в десятці інвесторів – Президент

06/11/2018

Турецька Республіка є одним із найбільших торгівельних партнерів України та її інвесторів. Про це Президент Петро Порошенко заявив в інтерв’ю турецькій інформаційній агенції «Анадолу Ажанси».

«Турецькі бізнесмени почувають себе абсолютно комфортно в Україні. Туреччина входить в п’ятірку найбільших торгівельних партнерів та в десятку інвесторів України», - констатував Глава держави і зазначив, що завдяки створенню сприятливих умов Україна піднялася на 41 пункт в рейтингу Світового банку з легкості ведення бізнесу. «Це абсолютно перевірена інформація», - cказав він.

Петро Порошенко нагадав, що у 2017 році товарообіг між двома країнами зріс на 20% і наголосив, що Туреччина інвестує у більшість галузей України, включаючи будівництво та інфраструктуру.

Подібне зростання демонструється у сфері інвестицій та туризму, також сказав Президент. «Це характеризує комфорт, який відчуває ділове середовище, туристи, люди, Уряди та Президенти від розвитку ситуації, і я дуже пишаюся цим», - додав він.

На думку Глави держави, цьому сприяла можливість громадян України та Туреччини подорожувати лише за внутрішніми ID-паспортами, без потреби у закордонних паспортах, на термін 90 днів в обидві країни. Як наслідок кількість авіарейсів на тиждень між країнами становить понад 180. «Все це відіграє важливу роль у зростанні кількості взаємних візитів бізнесменів, туристів, науковців та студентів. «У цьому році очікується, що Туреччину відвідає 1 мільйон 350 тисяч українських туристів. Ця цифра швидко наближається до позначки у 1,5 мільйона», - зазначив Петро Порошенко.

Президент також висловив сподівання, що до початку нового року буде укладено угоду про зону вільної торгівлі між країнами. Петро Порошенко наголосив, що позиції двох країн щодо цієї Угоди сходяться на 96%. За його словами, позиція Туреччини відрізняється лише в галузі сільського господарства, а України – в галузі текстилю. Водночас всі неузгодженості в документі у позиціях щодо металу та сталі – подолані.

«Я сподіваюсь, що ми отримаємо успішні результати вже до нового року. І як би там не було, ми всі впевнені в тому, що Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та Президент України Петро Порошенко хочуть, щоби це відбулось до нового року. Тому, будемо робити все, що в наших силах. Уряди та Глави двох держав продемонструють свою політичну волю задля подолання складнощів в сфері торгівлі», - резюмував Глава держави.

«Вдячний за увагу на міжнародних майданчиках, в галузі торгівлі та інвестицій. Ми насправді є друзями та стратегічними партнерами», - сказав Петро Порошенко про рівень українсько-турецьких двосторонніх відносин.

З сайту Президента України

Всі новини →