Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Президент закликав міжнародні організації продовжувати спільну роботу задля звільнення та повернення в Україну всіх бранців Кремля

03/12/2018

Президент Петро Порошенко закликав міжнародні організації продовжувати спільну роботу задля звільнення та повернення в Україну всіх бранців Кремля.

«Україна й надалі продовжуватиме робити все можливе для якнайскорішого повернення в Україну усіх заручників з окупованого Донбасу і з незаконно анексованого Криму, політичних в’язнів, які утримуються незаконно в російських тюрмах. Ще раз користуючись нагодою закликаю всі правозахисні організації, Уряди і міжнародні організації працювати спільно задля досягнення саме цієї мети», - наголосив Глава держави під час виступу на Форумі «70 років Загальній декларації прав людини: порядок денний для України».

Петро Порошенко також підкреслив, що після нападу 25 листопада на українські кораблі поблизу Керченської протоки, ведеться боротьба і за звільнення 24 українських військових. «Зараз я як Президент, Уповноважений з прав людини Людмила Денісова, Верховна Рада, яка прийняла відповідну резолюцію, Уряд України докладаємо всіх можливих зусиль, об’єднавши весь світ навколо цього для того, щоб визволити українських військовополонених», - сказав він.

Президент акцентував, що цього разу напад було здійснено саме російськими військовими на українські кораблі в нейтральних водах Чорного моря. «Коли вони (українські моряки – ред), виконуючи завдання, мали прослідувати з порту Одеси в порт Маріуполя Керченською протокою, яка за міжнародним правом має статус внутрішніх вод України й Росії, наша держава зазнала акту агресії з боку збройних сил Російської Федерації», - констатував Глава держави.

Президент повідомив, що Україна з цього питання звернулася до Європейського суду з прав людини, який у відповідь «в безпрецедентно короткі терміни виніс термінове і важливе рішення – зобов’язав Росію надати інформацію щодо захоплення моряків, юридичних підстав їхнього утримання; місця їхнього утримання; спричинених поранень; наданої медичної допомоги».

«Цю інформацію, відповідно до рішення суду Російська Федерація за зверненням України має надати сьогодні. Ми сподіваємося, що це відбудеться і беззаконня, яке коїться по відношенню до наших моряків, нарешті буде припинено», - сказав Петро Порошенко.

«Наголошую, що це повня брехня, що вони є кримінальними злочинцями – відповідно до міжнародного права, Женевської конвенції вони мають статус військовополонених», - також підкреслив Президент зазначивши, що Україна вимагає відповідного до них ставлення (як до військовополонених - ред.).

Вимагає Українська держава і негайного звільнення та повернення в Україну, як військових моряків України, так і військових кораблів, також зазначив Петро Порошенко. «Дуже важливо, що весь світ зараз підтримує цю вимогу України», - резюмував Президент.

З сайту Президента України

Всі новини →