Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Реванш проросійських сил на виборах може заблокувати наш рух до Європи – Президент

08/12/2018

Президент Петро Порошенко закликає не допустити реваншу проросійських сил в Україні, аби не дати їм шансу розвернути рух України до Євросоюзу та НАТО в зворотній бік. Про це Президент сказав під час участі в урочистому зібранні з нагоди 150-річчя заснування товариства «Просвіта» в ході робочої поїздки до Львівської області.

«Завдяки перемозі Революції Гідності Україна зробила вирішальний крок до свого майбутнього. Високопосадовці ЄС, лідери країн-партнерів і союзників не раз наголошували, що за чотири роки Україна наблизилася до Євросоюзу більше, ніж за попередні двадцять три. На Брюсельському саміті НАТО цього року всі глави держав та урядів Альянсу, які брали слово, твердо закликали надати перспективу членства для України і Грузії. Це вони підтвердили, ухвалене ще у 2008 році в Бухаресті рішення, що двері Альянсу для України відчинені», - наголосив Президент.

Він нагадав слова Миколи Хвильового: «Геть від Москви! – Дайош Європу». «Геть від Москви!» - це безвіз, який є рубіконом, остаточне «прощавай» Російській імперії та Радянському союзу. Вже стали мемом слова, які я в день запровадження безвізу виголосив у своїй промові на Європейській площі: «Прощай, немытая Россия!», - зауважив Президент.

За його словами, добре ілюструє слова «Геть від Москви!» і Угода про асоціацію з Євросоюзом, яку Президент підписав у перший місяць перебування на посаді, тією ручкою, яку Президент Литви Даля Грібаускайте привезла з Вільнюсу. «Угода, яка мала бути підписана у листопаді 2013 року (у Вільнюсі – ред.), і не підписання якої вивело мільйони українців на майдани і вулиці під час Революції Гідності», - зауважив Президент.

«Геть від Москви!» - це Томос.  «Геть від Москви!» - це сильна українська армія. «Геть від Москви!» - це відмова від російського газу. Що дозволило нам виграти 4,5 млрд доларів у російського «Газпрому». Чомусь попередня влада боялася йти на ці кроки…», - також зазначив Петро Порошенко.

«Геть від Москви!» - це україномовний культурний продукт. «Геть від Москви!» - це повернення до власної історії», - сказав Президент.

Глава держави наголосив: «Геть від Москви!» - це є моя пропозиція, яка внесена до Верховної Ради із закріплення курсу до ЄС та НАТО в Конституції України, як невідворотного процесу. Бо ми розуміємо, що лише членство в Європейському Союзі та НАТО незворотно й остаточно гарантує нашу незалежність від Росії».

Водночас Президент підкреслив: «Але, на жаль, це чітко розуміють і наші вороги. Тому вони планують реванш на президентських і парламентських виборах, щоб заблокувати наш рух до Європи. А якщо пофортунить – так ще й розвернути Україну назад».

Петро Порошенко висловив впевненість, що «навіть нетривала зупинка на нашій дорозі до Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу автоматично означала би наше повернення у сферу впливу Росії».

«Запобігти такому сценарію – це священний обов’язок всіх українських патріотів. Я наголошую, що я сам зроблю для цього все можливе. Але в цій боротьбі дуже розраховую на вашу підтримку, кожного з вас. Бо це не лише справа Президента, це спільна, загальноукраїнська справа. І спільна, загальноукраїнська відповідальність. Це як: «Свій до свого по своє», - сказав Президент.

З сайту Президента України

Всі новини →