Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

«Миколаївські аграрії мають потужну підтримку від держави та Президента», - Олексій Савченко про розвиток АПК регіону

01/02/2019

Минулого року аграрії Миколаївщини отримали значну фінансову підтримку, що в подальшому дає можливість утримувати позитивні тенденції в розвитку сільськогосподарського виробництва області. Так, тільки з державного бюджету протягом 2018-го року, наші аграрії отримали майже 116,6 млн грн для розвитку власного бізнесу. Про це повідомив голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко.

«Ми пишаємось тим, що Миколаївська область тримає позиції потужного учасника аграрного ринку в державі. Із майже чотирьох тисяч сільгоспвиробників, що працюють на території Миколаївщини, більшість складають фермерські господарства. Безперечно, фінансова підтримка галузі є пріоритетом обласної і державної влади. Завдяки програмам фінансової підтримки сільгоспвиробників коштом Державного бюджету України, протягом 2018-го року, аграрії Миколаївщини отримали майже 116,6 мільйона гривень. Тут варто виокремити доволі успішну програму 20%-компенсації за придбання техніки та обладнання вітчизняного виробництва. Минулого року близько 500 сільгосппідприємств Миколаївщини придбали більше 900-т одиниць техніки, і при цьому повернули собі 58,4 млн грн. Це яскравий приклад, як державна програма посприяла вирішенню одразу двох питань: надана підтримка фермерам та збільшений попит на обладнання від вітчизняного виробника», - прокоментував Олексій Савченко.  

Очільник області також зазначив про інструмент аграрних розписок, що дозволяє сільгоспвиробникам отримати додаткове фінансування під заставу майбутньої сільськогосподарської продукції. «Ще у 2017 році на Миколаївщині стартувало впровадження аграрних розписок. Наша область тоді стала першою в південному регіоні та п’ятою в Україні, яка приєдналася до пілотного проекту, що здійснюється Міжнародною фінансовою корпорацією IFC у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією. Так, вже за минулий рік в Миколаївській області було укладено розписок на майже 200 млн грн. Фахівці облдержадміністрації постійно і системно проводять консультації та навчання для підприємців, аби якомога більше аграріїв змогли скористатися можливістю для розвитку своєї справи», - наголосив Олексій Савченко.

Зазначимо, що фінансову підтримку від держави отримують сільгоспвиробники у галузі тваринництва, садівництва і виноградарства, вирощування зернових, фермерства і кооперації тощо.

Так, минулого року 29,5 млн грн було направлено на розвиток тваринницької галузі Миколаївської області:

- 8,9 млн грн отримали фермери, які тримають корів молочного та м’ясного напряму продуктивності;

- 18,8 млн грн бюджетної дотації були надані на утримання молодняку великої рогатої худоби, яка народилася в домогосподарствах. Фіндопомогу отримали майже 6,9 тисячі домогосподарств за 16 тисяч голів молодняку;

Також фермери Миколаївщини отримали 1,8 мільйона гривень як відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин. Ці гроші були розподілені між 6 сільськогосподарськими підприємствами.

- 1,1 млн грн на 60 голів великої рогатої худоби

- 140 тис грн на 30 свиней

- 620 тис грн на 6,4 дози спермо продукції

На розвиток садівництва та виноградарства у 2018-му було виділено 10,6 млн грн. Компенсацію вартості вітчизняних саджанців плодово-ягідних культур та винограду отримали 7 суб’єктів господарювання в Миколаївській області.

Окремо ще 7,7 млн грн пішло на здешевлення банківських кредитів – ці кошти були розподілені між 60 господарствами. Інші 7 фермерських господарств отримали пільгові кредити у розмірі 2,6 млн грн, а 301 фермерське господарство отримало бюджетну субсидію (7,6 млн грн).

Крім того, через уповноважені банки для миколаївських фермерів було здешевлено вартість закупленого насіння сільськогосподарських культур вітчизняної селекції на 12 тис грн та відбулося здешевлення кредиту для одного фермерського господарства більше ніж на 2,5 млн грн.

Аграрна галузь є беззаперечним пріоритетом, визначеним Президентом Петром Порошенком – сільське господарство дає перспективи містам і селам, кожній громаді. «Завдяки виваженій політиці Петра Порошенка іноземні та вітчизняні інвестори вірять в перспективу розвитку сільського господарства країни. Подальша реалізація інвестпроектів у агропромисловому секторі дозволить створити нові великі та малі підприємства, робочі місця з достойною заробітною платою. Крім того,  це сприятиме поповненню державного та місцевого бюджетів, дасть можливість підвищувати зарплати бюджетникам, пенсії, соціальні виплати, - резюмував голова облдержадміністрації Олексій Савченко.

З сайту Миколаївської ОДА

Всі новини →