Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Суттєво нова - європейського рівня: такою повинна стати освіта на Миколаївщині, - Олексій Савченко

05/02/2019

Цього року сім шкіл Миколаївської області отримають нові шкільні автобуси. Крім цього, заклади освіти області отримають нове  мультимедійне обладнання, устаткування для інклюзивно-ресурсних центрів та кабінетів української мови. 

Відповідну пропозицію облдержадміністрації підтримали депутати обласної ради в ході засідань постійних депутатських комісій.

Зазначимо, що автобуси та обладнання були придбані ще у 2018 році в рамках реалізації концепції Нової української школи.

«Створення умов для здобуття нашими дітьми якісної освіти, забезпечення освітніх закладів усім необхідним устаткуванням, комфортними автобусами для підвезення дітей – те, над чим ми всі разом серйозно працювали та будемо працювати надалі. Вже сьогодні нам багато чого вдалось успішно реалізувати. Завдяки реформам освіти та децентралізації, які ініціював Президент України Петро Порошенко ми порівняно з 2014 роком збільшили видатки на галузь освіти на 2,6 млрд грн. Ці ресурси використовуємо для покращення матеріально-технічної бази закладів освіти, придбання сучасного обладнання, забезпечення доступності навчальних закладів для дітей з особливими потребами, впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій. Ми не збираємося зупинятися на досягнутому і продовжимо робити все, щоб освіта Миколаївщина досягла істотно нового – європейського рівня», - коментує голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко. 

Відзначимо, що 2018 рік, оголошений головою ОДА Олексієм Савченком Роком освіти та інклюзивного навчання, став рушійним для втілення у життя якісних змін у сфері освіти. Розбудова опорних шкіл, зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти, створення інклюзивно-ресурсних центрів, впровадження Нової української школи, закупівля автобусів для учнів – далеко не повний перелік змін, які були успішно втілені на Миколаївщині за цей період. 

Так, на Миколаївщині вперше була розроблена обласна програма розвитку інклюзивної освіти на реалізацію якої у 2018 році було направлено 16 млн грн. Це і облаштовані медіатеки, ресурсні кімнати, і придбане сучасне обладнання. 

На території області з метою забезпечення доступності на території закладів освіти було збудовано 7 нових пандусів та 52 приведено до належного стану. У 4х закладах освіти встановлені ліфти для осіб з інвалідністю.

Після того, як у травні 2018 року Миколаївщина приєдналася до національного проекту Марини Порошенко «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», в Миколаївській області було створено 19 інклюзивно-ресурсних центрів, які за рахунок коштів обласного бюджету забезпечені інклюзивним інтерактивним обладнанням. Втричі збільшено кількість дітей з особливими потребами, яких інтегровано в освітнє середовище  та закладів освіти, які реалізують модель інклюзивної освіти. Введено 103 посади асистента вчителя у закладах загальної середньої освіти та 27 посад асистентів вихователя у закладах дошкільної освіти.

У 2019 році обласним бюджетом збільшено фінансування напряму інклюзивного навчання до 10 млн грн. 

Окрім цього, у 2018 році в області свою роботу продовжили вже 19 опорних шкіл. На 100% (667 кабінетів), у рамках Нової української школи, обладнано одномісними партами, сучасними меблями, навчальним обладнанням, комп’ютерною технікою, дидактичними матеріалами. На це спрямовано  39,9 млн грн з державного бюджету та 18 млн грн з місцевих бюджетів. Завдяки програмі Нового освітнього простору придбано сучасне обладнання для 69 кабінетів природничо-математичного циклу, 20 кабінетів предмета «Захист Вітчизни», 16 лінгафонних кабінетів, 2 навчально-тренінгових класів, STEM лабораторії, 4 ресурсних кімнат та 4 медіатек.  

Також, серед іншого, 6 млн грн було спрямовано на реалізацію проекту «Електронний підручник», яким охоплено 324 заклади сільської місцевості.

З сайту Миколаївської ОДА

Всі новини →