Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Увага! Африканська чума свиней!

09/04/2019

8 квітня о 12:00 з Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби м.Дніпро, надійшло повідомлення про виявлення ДНК вірусу африканської чуми свиней в надісланих зразках патологічного матеріалу (звіт про результати досліджень патологічного матеріалу №000770 п.м./19 від 08.04.2019р.). 

З метою координаціїдій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС терміново того ж дня проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Баштанській районній державній адміністрації, рішенням якої затверджено план заходів з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного вогнища, зон захисту та нагляду.

Встановлено епізоотичне вогнище територію приватного господарства гр.Бараннікова А.А. 

Необхідно провести заходи: вилучити для умертвіння 3 голови свині та спалити на території зазначеного домогосподарства, провести дезінфекцію тваринницьких приміщень, встановити попереджувальні знаки «КАРАНТИН. Африканська чума свиней», обладнати дезбар'єр.

До зони захисту в радіусі 3 км від епізоотичного вогнища ввійшли такі населені пункти: с.Піски, с.Костянтинівка Баштанського району.

Необхідно провести наступні заходи;

- облік усього наявного поголів’я свиней в населених пунктах усіх форм власності та попередити власників про заборону продажу, переміщення, вигульного утримання та безконтрольного забою. 

- Заборонити ввіз та вивіз, транзит живих тварин, крім випадків вивезення свиней за наявності супровідних ветеринарних документів,

ввезення чи вивезення з господарствусіх форм власності живих свиней, продукції з них та репродуктивного матеріалу протягом 40 днів з дня проведення дезінфекції в спалаху (неблагополучному пункті), крім випадків вивезення свиней на забій під контролем компетентного органу на визначеному ДНПК переробному підприємстві або забійному пункті.

- власникам домогосподарств проводити дератизацію тваринницьких приміщень.

До зони нагляду радіусом 5 км від зовнішніх меж зони захисту ввійшли такі населені пункти: с.Шляхове, с.Плющівка, с.Новобірзулівка, с.Свобода, с.Кашперо-Миколаївка, с.Новопетрівка, с.Новофонтанка.

Необхідно провести наступні заходи;

- здійснити облік усього наявного поголів’я свиней в населених пунктах усіх форм власності та попередити власників про заборону продажу, переміщення, вигульного утримання та безконтрольного забою. 

- провести збори з громадянами населених пунктів, які увійшли до зони захисту та нагляду із широкою роз’яснювальною роботою, щодо ситуації яка склалася в зв’язку з запровадженням карантину, механізмом відшкодування коштів та першочерговими заходами в особистих домогосподарствах населення.

- заборонити ввіз та вивіз, транзит живих тварин, крім випадків вивезення свиней за наявності супровідних ветеринарних документів, ввезення чи вивезення з господарств усіх форм власності живих свиней, продукції з них та репродуктивного матеріалу протягом 40 днів з дня проведення дезінфекції в спалаху (неблагополучному пункті), крім випадків вивезення свиней на забій під контролем компетентного органу на визначеному ДНПК переробному підприємстві або забійному пункті.

- власникам домогосподарств проводити дератизацію тваринницьких приміщень. 

- вжити гуманих заходів щодо зменшення кількості бродячих котів і собак в зоні нагляду.

Також необхідно проводити інші заходи щодо ліквідації спалаху АЧС відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 №111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 року за № 432/30300.

Для уникнення спалаху захворювань тварин необхідно дотримуватись наступних заходів, а саме:

- утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;

- не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;

- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

- не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;

- забезпечувати закритий режим роботи господарства, обладнати дезінфекційні килимки при вході в тваринницькі приміщення;

- у випадку прояву будь-яких ознак захворювання у тварин - невідкладно звертатися до лікаря ветеринарної медицини;

- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

- не утримати свиней у приватному господарстві, якщо ви мисливець, або з якихось причин маєте постійний контакт із дикою фауною;

- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки.

- до стабілізації епізоотичної ситуації щодо АЧС, тимчасово припинити з господарствами, підприємствами всіх форм власності в тому числі і мисливськими господарствами, які знаходяться на неблагополучних щодо АЧС територіях України господарські зв’язки, які пов’язані з обігом живих свиней в тому числі і диких а також продукції свинарства та кормів.

Телефони гарячої лінії 2-84-35, 2-84-34.

Всі новини →