Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Яскрава зустріч у бібліотеці

31/05/2019

Був чудовий теплий вечір. Весна стрімко переходила у літо, але надвечірня прохолода іще купала місто у ароматі відцвітаючої акації. Було тихо і затишно, зникало напруження трудового дня, земля чекала ночі у сподіванні відпочинку від жаркого дня. 

Саме о цій порі в центральній районній бібліотеці збирались люди, для яких творчість стала основою життя. Вже одинадцять років тут, на базі головної книгозбірні району та міста працює літературно-мистецьке об’єднання «Роксолана». Воно налічує більше тридцяти учасників. Це – художники-аматори, поети, музиканти, самодіяльні композитори та виконавці, вишивальниці, майстрині рукоділля, любителі художнього слова, - всі для кого народна мудрість «Не хлібом єдиним живе людина»не тільки слова. Сьогодні це не просто зібрання, це навіть не колектив, це – творча баштанська родина, де панує повага, взаєморозуміння і підтримка. Ці люди - різні за віком, за професіями, за напрямками творчої діяльності, але тут, у бібліотеці, вони всі – «роксоланівці». Так назвали вони себе і так позиціонують себе у громаді. Живе, невимушене спілкування, потяг до розвитку дав свій результат: члени клубу були учасниками та отримували призові місця на різноманітних творчих виставках, конкурсах, що проводились на районному, обласному та всеукраїнському  рівнях. 15 збірок поетичних та прозових творів роксоланівців побачили світ за час роботи клубу. Відрадно те, що склад бібліотечного об’єднання постійно оновлюється. До «Роксолани» приходять нові талановиті люди, які своєю творчістю роблять світ кращим.

От і це засідання клубу, що пройшло в передостанній день травня, було присвячене творчій зустрічі із баштанською художницею, членом обласного народного творчого об’єднання художників-аматорів та майстрів декоративно-прикладного мистецтва «Прибужжя» Іриною Латарією.

У святково оформленій бібліотечній світлиці було розміщено виставку робіт майстрині. В основному,  це картини, створені у стилі «батік». Яскраві, різнопланові, вони осяяли кімнату небесним світлом, створили атмосферу радості і захоплення красою творіння рук людських. Ірина В’ячеславівна має не тільки художній талант, вона займається і ткацтвом, і плетінням, і вишивкою. На виставці було представлено багато робіт, створених у стилі HandMade (ХендМейд). Бібліотека підготувала ціле святкове дійство, аби презентувати творчість нової учасниці клубу якнайкраще. 

Привітати майстриню з відкриттям виставки до бібліотеки завітали міський голова І.В.Рубський, начальник відділу розвитку культури та туризму виконавчого комітету Баштанської міської ради С.В.Березовська, представники громадської організації «Центр розвитку місцевої демократії Голос громади» Ірина Лашко і Олена Полянська, директор міського будинку культури О.Б.Крамаренко, директор краєзнавчого музею О.О.Требух, редактор газети «Голос Баштанщини» В.М.Гонта, колеги, друзі та родина художниці.

Відкриваючи виставку Ірини Латарії, директор центральної районної бібліотеки Г.І.Борщевецька нагадала про першу виставку, яка започаткувала бібліотечний проект «Арт-галерея», ще у 2008-му році. Це була виставка іконопису родини Проскурняк, де були представлені роботи, виготовлені та  оздоблені в авторській техніці. Можливо, ще тоді ця кімната отримала своє благословення на презентацію художніх робіт, що є окрасою людського життя. От і зараз своє місце тут зайняли прекрасні роботи Ірини Латарії, які дивують і приємновражають багатьох відвідувачів виставки. Вручаючи квіти, Галина Іванівна побажала художниці творчого натхнення до створення нових, життєдайних полотен.

Щирими словами привітав майстриню міський голова І.В.Рубський, який подякував Ірині В’ячеславівні за прекрасні роботи, за активну позицію у соціокультурному житті Баштанської громади та побажав розвитку та подальшого розквіту її таланту.

У виставковій залі було багато квітів, привітань, посмішок, і побажань успіхів на творчому шляху майстрині.

Запросивши гостей та учасників зустрічі до глядачевої зали, ведуча вечора завідуюча відділом обслуговування центральної районної бібліотеки Ірина Озерова розповіла присутнім про основні віхи життя та творчості І. В. Латарії, представила світлини із її домашнього архіву, а також запросила переглянути відеоролик із телепередачі «Розмова на тему. Проект «Нові імена Миколаївщини», учасницею якого була баштанська художниця. До розповіді Ірини Георгіївни долучилась і друг  та наставник майстрині Олена Михайлівна Козявко – керівник народної студії образотворчого мистецтва «Кольори веселки», що працює на базі міського будинку культури. Саме вона відкрила талант художниці та допомогла їй реалізувати його.

Плавно і органічно зустріч перейшла до живого і невимушеного спілкування з героїнею вечора. Власний вірш-присвяту майстрині прочитав В. В. Шведов – один із засновників клубу «Роксолана», баштанський художник та поет. В залі звучало багато музики, пісень. Чудовим, іскрометним виконанням привітав художницю народний гурт естрадної пісні «Дивограй» (керівник В. Крамаренко), що працює при міському будинку культури. Авторську пісню виконав баштанський бард Юрій Мельник. Прекрасні пісні-подарунки виконали Віктор Коваленко та Анатолій Грицюк. Привітав художницю і гурт «Полтавський» у складі Олександра Поліводи та Юлії Сушицької, що працює на базі Баштанського краєзнавчого музею.

Ірина В’ячеславівна щиро дякувала усім за привітання та розповідала про своє захоплення мистецтвом, яке стало сенсом її життя.

Завершувався вечір за філіжанкою ароматної кави, де учасники заходу ділилися своїми враженнями, пропонували нові зустрічі, обговорювали творчі плани.

…Розходилися «роксоланівці» пізнього вечора. Світлий настрій та позитивні емоції, отримані від зустрічі із прекрасним, вони понесли у свої домівки, у свої родини. Нехай і там запанує краса.

Г.Борщевецька, директор Баштанської централізованої бібліотечної системи.

Всі новини →