Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ ЯК СТИХІЙНЕ ЛИХО

08/07/2019

Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації повідомляє

Стихійна торгівля вже стала звичним і невід`ємним атрибутом життя населення міст.Зазвичай, стихійні ринки підтримуються певною частиною суспільства, особливо незаможними верствами населення, тобто — це явище має соціальне походження і виходить із бажання людей зекономити та поласувати чимось домашнім.

Торговці, які торгують  не бажають дотримуватися визначеного порядку,мотивуючи це тим, що на узбіччі та тротуарі потік людей інтенсивніший. Але ж торгують у невстановлених місцях найчастіше особи, які не вважають потрібним платити податки та ринковий збір, що також негативно позначається на дохідній частині місцевого бюджету. Навіть ті, хто може заплатити, пояснюють своє небажання робити це тим, що ціна продуктів зросте, а отже, зменшиться шанс швидко його продати. При цьому якість продуктів ніхто із продавців не гарантує, та й скаржитися не має на кого, адже ні в кого з торгуючих немає табличок про приналежність торгівельних точок.

Серед продуктів, які реалізуються з землі, найбільш небезпечними є молоко та молочні продукти. Вживання молочної продукції невідомого походження (відсутні дані про стан здоров’я корови та результати лабораторних досліджень продуктів) з землі, придбаної у громадян, які не пройшли медогляд та не мають допуску до роботи з харчовими продуктами — прямий шлях до інфекційних захворювань. Ні про яку користь від молока у цьому випадку вже не йдеться, лише про шкоду. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і мають не завжди відоме походження (іноді пляшки збирають на сміттєзвалищах і не завжди ретельно миють).

Незважаючи на те, що боротьба зі стихійною торгівлею триває та знаходиться під постійним контролем Баштанського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській  області, інших контролюючих служб, але цих заходів виявляється недостатньо і проблема стихійної торгівлі залишається невирішеною. 

Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною. Якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення. Торгівля з рук у невстановлених місцях є правопорушенням, за яке передбачена адміністративна відповідальність згідно статті 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Всі новини →