Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Як допустити до роботи новоприйнятого працівника

27/01/2020

Перш ніж допустити нового працівника до роботи, роботодавець зобов’язаний, зокрема, поінформувати його про умови праці на робочому місці, організувати перевірку стану здоров’я, довести до нього основні вимоги законодавства про охорону праці та правил безпечного поводження на території підприємства. Як це зробити — з’ясуємо у статті.

Під час укладання трудового договору роботодавець повинен поінформувати працівника під підпис про умови праці та наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих чинників, які ще не усунуто, можливі наслідки їх впливу на здоров’я та про права працівника на пільги й компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства та колективного договору. На це вказує стаття 5 Закону про охорону праці.

Працівника не можна приймати на роботу, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров’я.

Перед тим, як працівника допустять до проходження обов’язкового попереднього медогляду, він має пройти додаткові медогляди.

Щоб виявити хворих на алкоголізм, наркоманію та токсикоманію, а також визначити наявність чи відсутність наркологічних протипоказань до виконання функціональних обов’язків і провадження видів діяльності.

Працівники під час прийняття на роботу та протягом роботи повинні проходити коштом роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі аварії. На цевказує стаття 18 Закону про охорону праці.

Як організувати навчання та інструктажі з охорони праці, визначає Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затверджене наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15 (далі — Типове положення).

Під час прийняття на роботу працівнику необхідно провести вступний інструктаж з охорони праці, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також із правил поведінки у разі аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.

Особу, яку приймають на роботу, служба кадрів направляє до служби охорони праці (СОП) на вступний інструктаж.

Відповідно до завдань та обов’язків, передбачених посадовою інструкцією, інспектор з кадрів оформлює прийняття, переведення і звільнення працівників згідно із законодавством про працю, положеннями, інструкціями та наказами керівника підприємства.

Запис про проведення вступного інструктажу для осіб, яких приймають на роботу відповідно до наказу або розпорядження роботодавця, роблять у журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці*, а також у наказі про прийняття працівника на роботу.

Типова форма № П-1 «Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу», затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 №489, не передбачає запис про проведення вступного інструктажу з охорони праці. Однак будь-яку Типову форму первинного обліку, до якої належить і наказ про прийняття на роботу, можна доповнити іншою необхідною інформацією — наприклад, про проходження вступного інструктажу.

Щоб допустити до роботи новоприйнятого працівника, необхідно дотримуватися алгоритму дій.

1. Працівник подає до служби кадрів документи про працевлаштування та пише заяву на прийняття його на посаду.

2. Служба кадрів відповідно до встановленого на підприємстві порядку:

направляє працівника на медогляди;

ознайомлює з локальними документами — правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, посадовою інструкцією тощо;

направляє до СОП на вступний інструктаж.

3. СОП проводить вступний інструктаж. Про це робить запис у журналі реєстрації вступного інструктажу та доводить інформацію до служби кадрів.

4. Служба кадрів складає наказ про прийняття працівника на роботу. У ньому робить відмітки про пільги та компенсації, на які має право працівник, а також про проходження ним вступного інструктажу та підписує його у керівника. Зі змістом наказу ознайомлює працівника під підпис.

Відповідальність за організацію та здійснення інструктажів, навчання та перевірки знань з питань охорони праці покладається на роботодавця.

Отримати необхідні роз’яснення та консультації Ви можете у відділенні за адресою: 

56101, Миколаївська обл., м.Баштанка, вул.Ярослава Мудрого, 1,

тел. 2-59-79, Електронна адреса: bash.mk@fssu.mk.ua

 

Всі новини →