Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

«ЛЕГАЛЬНА ЗАЙНЯТІСТЬ - СПІЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ»

29/01/2020

Нелегальна зайнятість користується на сьогоднішній день величезним попитом завдяки безпосередньо самим працівникам. Оскільки дуже часто в умовах дефіциту вільних для працевлаштування вакансій, громадяни від «безвиході» погоджуються на будь-які умови праці, запропоновані роботодавцем. Але від цього можуть страждати обидві сторони трудових відносин.

Роботодавець не застрахований від несумлінних працівників. Відсутність належно оформлених трудових відносин з найманими працівниками може призвести до позбавлення права вимагати у працівника виконання роботи належним чином або дотримання працівником правил внутрішнього трудового розпорядку та режиму роботи. 

Наймані працівники, в свою чергу, втрачають можливість користуватися державними гарантіями, зокрема: субсидією, державною соціальною допомогою малозабезпеченим сім’ям, втрачають трудовий стаж, право на допомогу по безробіттю і пенсійне забезпечення. Отримуючи таким чином заробітну плату неофіційно, «в конвертах», працівники позбавляють себе можливості користуватись щорічними відпустками, а у випадку виробничої травми або захворювання – оплати лікарняних листів, страхових виплат і т д.

Тому, погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що вони самостійно сприяють виникненню ризиків, пов’язаних із захистом своїх трудових прав та соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин.

До 31.01.2020 року головне управління Пенсійного фонд України в Миколаївській області проводить інформаційну кампанію щодо детінізації зайнятості у сферах торгівлі товарами та послугами, тимчасового розміщення та організації харчування. Спеціалісти Фонду під час проведення превентивних заходів вкотре наголошують, що від офіційно нарахованої заробітної плати та відповідно від сплачених внесків залежить набуття страхового стажу. Страховий стаж - це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто страховий стаж формується виключно пропорційно сплаченим страховим внескам. Отже, головною і основною перевагою легальної зайнятості є набуття страхового стажу, який сьогодні забезпечує соціальні виплати, а у майбутньому вплине на забезпечену старість.

Звертаємо Вашу увагу, що з 01.02.2020 року, після проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, управління Держпраці в Миколаївській області розпочне інспекційну кампанію, за результатами якої порушників вже буде притягнуто до відповідальності, штраф за одного неоформленого працівника – 30 мінімальних заробітних плат – 141 690 грн.

Роботодавці!!! Не порушуйте законодавство про працю, оформіть найманих працівників легально!!!

Всі новини →