Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Корисна інформація про КОРОНАВІРУС!

31/01/2020

Симптоми. Чи можна відрізнити новий коронавірус від грипу та ГРВІ

Більшість хворих на новий коронавірус спочатку відчули лихоманку, кашель, ускладнене дихання. Проте у деяких хворих  першими симптомами  були  діарея, нудота та розлади шлунку. 

Легкі випадки нагадують грип або застуду. На останніх стадіях хвороба викликає ураження легень і пневмонію.

Симптоми коронавірусу  можуть з'явитися найраніше через 2 дні після зараження, найпізніше – через 14.

Тобто хворий може два тижні бути заражений, але не підозрювати про свою хворобу. 

Найнебезпечніше в цьому те, що попри відсутність симптомів на перших стадіях захворювання, людина вже є заразною для оточуючих. 

З'ясувати лише за симптомами, захворіла людина на ГРВІ чи саме на новий тип коронавірусу – неможливо,  підкреслює вірусолог, керівник проєкту класифікації вірусного різноманіття "V-table"  Вікторія Новіцька. 

Хто в зоні ризику

Більшість померлих від вірусу – люди  літнього віку. У багатьох з них були супутні захворювання, як-то цироз печінки, гіпертонія, цукровий діабет чи хвороба Паркінсона.

Експерти вважають, що найбільшу загрозу хвороба становить для людей зі слабким імунітетом, проте вже були зафіксовані випадки смерті серед молодих людей без хронічних захворювань.

Як захиститися? Чи допоможе маска в метро, антисептик для рук та противірусні?

Медичні маски надають певний рівень захисту, стверджує Вікторія Новіцька. Але варто пам'ятати, що вони є одноразовими й діютьлише протягом кількох годин, після цього мають бути замінені на нові. 

"Знімати чи міняти маску можна лише після зняття верхнього одягу і ретельного миття рук", – пояснює вона.

Проте маска не є  гарантованим захистом  для здорової людини, якщо вона хоче вберегти себе від вірусу. 

Найдієвіша профілактика зараження – це уникнення великих скупчень людей, оскільки вірус передається повітряно-крапельним шляхом. 

Також важливо ретельно мити руки.

"Для цього краще використовувати мило та воду, а не антисептик. Забезпечити повноцінну обробку всієї поверхні рук і зон під нігтями санітайзером механічно майже неможливо", – пояснює Новіцька. 

Важливо знати, що лікування нового захворювання противірусними препаратами – абсолютно неефективне, запевняє вірусолог.

Вони жодним чином не впливають на активність вірусу та перебіг захворювання. Так само не допоможе захиститися від хвороби часник та мед. 

Що може збільшити шанси на виживання після захворювання

Оскільки під час перебігу захворювання діагностують пневмонію, лікарі рекомендують застосовувати оксигенотерапію. 

Лікар-анастезіолог Сергій Дубров з ЦГЗ стверджує, що всі відділення країни на 100% забезпечені киснем, а забезпечення респіраторами високого та середнього класу становить 0,62 на одне ліжко інтенсивної терапії. 

Тобто такі респіратори матиме фактично кожен другий пацієнт за умови, що всі ліжка будуть зайняті. 

Окрім стандартних респіраторів існують спеціальні апарати ЕКМО (Екстракорпоральна мембрана оксигенація), які можуть підвищити шанси на виживання пацієнтів. 

Це технологічна система, яка підтримує життєдіяльність людей з важкою вірусною пневмонією та буквально заміщує функцію легень.

За напівофіційними даними, зараз в Україні 14 таких апаратів, 7 з них – у Києві. Невідомо, чи всі вони у робочому стані. Це дороговартісна техніка, яка потребує спеціальної підготовки персоналу, тому не може бути встановлена у всіх відділеннях інтенсивної терапії. 

"Ці апарати дійсно допомагають хворим з важкою вірусною пневмонією, яка буває при коронавірусі. Але якщо важкохворих будуть тисячі, ЕКМО не врятують у будь-якій країні".

Чи можуть українці заразитися через посилки з Китаю

У соцмережах вже котрий день гуляють фейкові фотоколажі людей, які приходять на пошту за китайськими посилками, одягнені у спецодяг з голови до ніг. Зазвичай це  жартівливі дописи, протее їхня кількість, яка зростає щодня, свідчить, що це швидше гумор на тліпаніки.

Розуміючи це, Укрпошта зробила офіційне повідомлення: "Жодних доказів, які б свідчили про  ризик  поширення  коронавірусу через товари, наразі не зафіксовано".

Вікторія Новіцька погоджується: якщо йдеться про пакування посилки, то  ймовірність зараження за умов наявності вірусу на її поверхні є практично нульовою. 

Всі коронавіруси мають ліпідну оболонку, яка на сухій поверхні руйнується за 2-4 доби, через це вірус стає нездатним інфікувати людину. 

Чому не варто панікувати

Поки що рівень паніки не можна порівняти з рівнемне безпеки, яку становить хвороба. 

Великий розголос пов'язаний з тим, що вірус новий, і вакцини проти нього поки не існує. 

Проте окрім щоденної статистики збільшення заражених та померлих, зростає кількість людей, яких вважають повністю вилікуваними. 

Вже відомо про 110 випадків одужання.

Наразі значно більшу загрозу для українців становить звичний  вірус грипу.  Наприклад, минулого сезону (2018-2019 роки) в Україні на  грип захворіло 5,4 мільйона осіб, у США –  35 мільйонів. 

Чи допоможе щеплення

Зараз вакцини від нового китайського коронавірусу в світі не існує.

Для розробки будь-якої вакцини потрібно щонайменше 6 місяців, розповідає епідеміолог Оксана Кошалко. 

Тобто, швидше за все, вакцина буде підготовлена лише ближче до літа, коли пік захворювання на респіраторно-вірусні інфекції мине. 

"Навіть якщо вакцину буде розроблено, варто зрозуміти, чи доречно нею щепитись в Україні, якщо у нас, наприклад, не буде випадків.

Можливо, вакцинуватись будуть лише ті, хто плануватиме поїздку в Китай, або люди з імунними проблемами наприклад, хворі на ВІЛ", – каже лікар. 

Всі новини →