Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

До 75 річниці перемоги над нацизмом: Подвиг учасників десанту під командуванням Костянтина Ольшанського

07/05/2020

Наприкінці березня 1944 р. війська 6-ї, 5-ї ударної, 28-й армій та 2-го гвардійського механізованого корпусу отримали наказ перейти в наступ у район м. Миколаїв. 26 березня почалася Одеська операція військ 3-го Українського фронту й Чорноморського флоту. Для надання допомоги наступаючим із фронту військам у визволенні Миколаєва командувач 28-ї армії генерал-лейтенант А. Гречкін наказав висадити у Миколаївському порту десант морської піхоти та зав’язати бій у тилу німецько-фашистських військ, викликати паніку, відволікти частину сил противника. Виконання завдання було покладено на 384-й окремий батальйон морської піхоти. Для десанту відібрали 55 морських піхотинців, 10 саперів з 57-го армійського інженерно-саперного батальйону 28-ї армії та 2 зв’язківців радіостанції 28-ї армії. Командувачем загону призначили К. Ф. Ольшанського. Провідником став місцевий рибалка А. І. Андрєєв. Так сформувалася група 68 десантників Костянтина Ольшанського.

У ніч на 26 березня 1944 р. розпочалася бойова операція десанту. Вони висадилися на території торгового порту, «зняли» вартових, і, розташувавшись у кількох будинках, зайняли кругову оборону у районі елеватора. Після виявлення противником десанту розпочався бій. Противник застосував артилерію, міномети, танки, вогнемети та димові шашки. Перестрілка тривала до ранку 28 березня. У цей час 61-а гвардійська й 243-а стрілецька дивізії зі складу 6-ї армії форсували річку Інгул та увірвалися до Миколаєва з північного напряму. Майже одночасно зі сходу у місто ввійшли частини 5-ї ударної армії, з півдня - війська 28-ї армії й 2-й гвардійський механізований корпус. Із десанту на той час залишилося живими лише 12 десантників.

Звання Героя Радянського Союзу 20 квітня 1945 р. було присвоєно 55 морським піхотинцям, провіднику А. Андрєєву – 1965 року (посмертно).

З 12 десантників, які залишалися тривалий час невідомими, згодом було встановлено імена 2 зв’язківців та 2 саперів. Їх імена 1992 р. було викарбовано на плитах меморіалу Ольшанців. Ще й досі залишаються невідомими імена 8 саперів.

Фотографії: Учасники боїв за Миколаїв – десантники загону Костянтина Ольшанського: Микита Гребенюк, Михайло Хакімов, Микола Щербаков, Іван Дементьєв, Навалов, Микола Медвєдєв.

Фото з фото колекції державного архіву Миколаївської області.

Всі новини →