Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

До 75 річниці перемоги над нацизмом: Як відбувалося визволення Миколаївщини від нацистів

06/05/2020

Навесні 1944 р. після завершення Криворізько-Нікопольської операції війська 3-го Українського фронту під командуванням генерала армії Р. Я. Малиновського розгорнули черговий наступ. 6 березня 1944 р., використовуючи плацдарм на північному заході від Кривого Рогу, на західному березі Інгульця, вони розпочали Березнегувато-Снігурівську операцію. За два дні наступальних боїв головне угруповання фронту у складі кінно-механізованої групи, 8-ї гвардійської та 46-ї армій оволоділа селом Троїцько-Сафонове (7 березня, перший звільнений населений пункт Миколаївщини) та містом Новий Буг (8 березня). Перерізавши залізницю Долинська – Миколаїв, війська прорвали фронт 6-ї німецької армії. Із району Нового Бугу вони спрямували удар по тилах нацистських військових підрозділів, які діяли на схід від Миколаєва. Одночасно зі сходу наступали 6-а, 5-а ударна та 28-а армії. Авіаційне забезпечення операції здійснювала 17-а повітряна армія під командуванням генерал-полковника В. О. Судеця.

9 березня війська 3-го Українського фронту звільнили Казанку й Баштанку, 12-13 березня – села Привільне та Володимирівку, 16 березня – Нову Одесу, 17 березня – Березнегувате й Снігурівку, у районі яких було оточено та знищено величезне угрупування нацистів (до 13 дивізій).  19-20 березня звільнено Єланець, Братське, Арбузинку. Тим часом війська правого крила 3-го Українського фронту оволоділи Новою Одесою і Вознесенськом. 20-24 березня війська цього фронту по всій лінії від Вознесенська до Миколаєва форсували р. Південний Буг. Частини 2-го Українського фронту, які наступали з півночі, звільнили Первомайськ, Криве Озеро та Врадіївку.

Бої на підступах до міста Миколаєва почалися 16 березня. Збудований окупантами «Бузький вал» (6 рубежів оборони довжиною у 25 км.: траншеї та бліндажі із закладеними мінами та фугасами, кулеметні гнізда) долали 5-а ударна, 6-а, 28-а армії та 17-а повітряна армія. Миколаїв був звільнений 28 березня, після чого частини лівого крила 3-го Українського фронту форсували р. Південний Буг та зав’язали бої на підступах до Очакова. 31 березня війська-визволителі увійшли до Очакова, звільнили Березанщину. Форсуванням Тилігульського лиману завершилися бої на Миколаївщині. 4 квітня 1944 р. територія області була повністю очищена від окупантів.

29 днів і ночей тривали бої за визволення Миколаївщини від нацистів. За участь у боях було нагороджено майже 13 тисяч воїнів, 109 отримали звання Героя Радянського Союзу.

Фотографія з фондів держархіву Миколаївської області: Переправа частин Червоної Армії через р. Південний Буг у Миколаєві (1944 р.).

За документами держархіву Миколаївської області

Всі новини →