Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Святкуємо день європейського єднання – День Європи!

14/05/2020

День Європи – це щорічне святкування миру і єдності, спрямоване на поширення ідей європейської ідентичності. 

Рішення щодо відзначення Дня Європи 9 травня в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. В Україні це свято відзначається на державному рівні з 2003 року щорічно кожної третьої суботи травня згідно з Указом Президента «Про День Європи». 

Основна ідея Дня Європи – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у “європейському домі”.

Щороку Миколаївщина долучається до святкових заходів з нагоди відзначення Дня Європи. Зокрема, на Соборній площі міста Миколаєва відбувається урочисте відкриття Дня Європи за участю керівництва міста та області, почесних гостей, в районних центрах та містах області організовуються урочисті церемонії підняття Державного Прапора України та Прапора Європейського Союзу. По головній вулиці Миколаєва проходить Європейська карнавальна хода, яка закінчується святковим концертом на Соборній площі. В закладах культури проводяться концертно-розважальні програми, експозиції дитячого образотворчого мистецтва та фотовиставки, літературні вечори, відбувається показ вистав, концертних програм європейських авторів, організовуються тематичні книжкові виставки, віртуальні турне-подорожі, лінгвістичні країнознавчі круїзи тощо. Обласні музеї долучаються до загальноєвропейської акції «Ніч в музеї», в рамках якої проводяться пізнавальні, концертні та ігрові програми.

Останні два роки поспіль в рамках відзначення Дня Європи в області проходив Міжнародний фестиваль повітряних зміїв (кайтів) «Tryhutty International Kite Festival». 

Цього року запроваджені в країні заходи із запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 унеможливлюють відзначення Дня Європи масовими святкуваннями, проте заплановано проведення заходів через мережу Інтернет: віртуальні екскурсії музейними експозиціями, тематичні уроки для школярів тощо.

Всі новини →