Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Держенергонагляд про підготовку об’єктів електроенергетики до осінньо-зимового періоду

20/10/2020

Триває підготовка об’єктів електроенергетики до осінньо-зимового періоду

 
   Управління Держенергонагляду в областях продовжують здійснювати моніторинги виробників електроенергії щодо підготовки їх об'єктів до роботи в осінньо-зимовий період 2020-2021 років (далі – ОЗП). 
 
Так, представниками Управління Держенергонагляду у Закарпатській області проведено заходи на таких підприємствах:
1) ФЕС ТОВ «Екотехнік Велика Добронь». Під час моніторингу виявлено ряд порушень вимог нормативно-технічних документів (НТД) у галузі електроенергетики, зокрема:
- не нанесено відповідне найменування на РЩ-0,4 кВ;
- не встановлено однолінійні схеми електричних приєднань на внутрішній стороні дверцят РЩ-0,4 кВ;
- на початку та у кінці кабельних ліній в РЩ-0,4 кВ та РУ-0,4 кВ ТП відсутні позначення відповідно до вимог НТД тощо.
2) СЕС ТзОВ «Природні Енергоджерела» у с. Тисаашвань Ужгородського району. Під час проведення заходу виявлено такі порушення:
- не нанесено диспетчерське найменування на всі КТП, що є в експлуатації;
-     не затверджено  однолінійні схеми (РУ- 0,4 кВ та РУ-35 кВ);
-   не приєднано двері комірок усіх трансформаторів до заземлювача;
-     не нанесено необхідні позначення на щит освітлення;
-  не нанесено необхідні надписи на розподільчі щити на території СЕС.
3) ФЕС  ТзОВ   «Курс»  у с. Батьово Берегівського району. В результаті виявлено порушення вимог нормативних документів, зокрема:
-     не ущільнено негорючим матеріалом місця входу кабельних ліній у РУ-35 кВ КТПБМ-1(2,3);
-     відсутні однолінійні схеми електричних з’єднань у всіх РЩ-0,4 кВ сонячних панелей, що знаходяться в експлуатації;
-     відсутні бирки з необхідними  позначеннями на кінцях кабельних ліній у всіх РЩ-0,4 кВ сонячних панелей, що знаходяться в експлуатації.
4) ТОВ «Смарт Солюшион» у с. Великі Береги Берегівського району. За результатами моніторингу виявлено такі порушення:
-     не нанесено диспетчерське найменування на всі КТП (1,2,3,4), що знаходяться  в експлуатації;
-     відсутні однолінійні схеми (розроблені особою, відповідальною за електрогосподарство та затверджені в установленому порядку) на внутрішній стороні РУ-0,8 кВ всіх КТП (1,2,3,4), що знаходяться в експлуатації;
-     не очищено від трави та порослі чагарнику територію СЕС.  
5) ФЕС «Відновлювальні джерела енергії Закарпаття», що у с. Великі Ком’яти Виноградівського району. Під час проведення заходу виявлено низку порушень вимог НТД у галузі електроенергетики, а саме:
-     не закрито негорючими матеріалами місця входу кабельних ліній у РУ-10 кВ та комірки трансформатора трансформаторної підстанції;
-     не нанесено  найменування призначення РЩ-0,4 кВ;
- не встановлено однолінійні схеми електричних приєднань на внутрішній стороні дверцят РЩ-0,4 кВ тощо.     
 
   За результатами проведених  моніторингів Управлінням складено довідки та рекомендовано керівникам підприємств усунути виявлені недоліки у найкоротший термін.   
 
   Загалом станом на 14 жовтня 2020 року представниками Управління здійснено 11 моніторингів стану готовності енергетичного господарства  виробників електричної енергії з використанням альтернативних джерел енергії. В результаті направлено 11 листів з рекомендаціями щодо усунення порушень НТД. Керівниками підприємств усі порушення було усунуто, після чого, їм видано Акти готовності до роботи в ОЗП.
 
   Зі свого боку, Управлінням Держенергонагляду у Кіровоградській області здійснено моніторинг готовності об’єктів ПрАТ «Кіровоградобленерго» до роботи в ОЗП. 
 
   В результаті проведеного заходу інспекторами Управління виявлено порушення НТД, а саме:
- не виконано ущільнення дверей клемних шаф обладнання;
- незадовільний стан маслонаповненого обладнання ПС 35-150 кВ;
- потребують очищення гравійні підсипки масло приймальних пристроїв силових трансформаторів 35-150 кВ тощо.
 
   Як висновок  – складено довідку, у якій зафіксовано 184 зауваження щодо технічного стану та організації експлуатації електроустановок і електричних мереж. Крім того, видано інформаційний лист ПрАТ «Кіровоградобленерго» щодо необхідності усунення зауважень у термін до 31 жовтня 2020 року.
   Водночас інспектором Управління Держенергонагляду у Миколаївській області здійснено моніторинг виробничого підрозділу служби електропостачання «Херсонська дистанція електропостачання» регіональної філії «Одеська залізниця» АТ «Укрзалізниця» (район електропостачання станції – Миколаїв-Вантажний) щодо технічного стану основного обладнання підстанцій та електричних мереж до роботи в ОЗП.
   За підсумками моніторингу встановлено, що на підприємстві розроблено заходи щодо підготовки господарства та персоналу до роботи в ОЗП. Заходи виконуються у визначені терміни.
 
   Крім того, було виявлено низку порушень вимог НТД, зокрема:
- підприємство не укомплектоване оперативним та оперативно-виробничим персоналом у повному обсязі;
- корпус трансформатора Т2 ТП № 91 потребує очищення від масла та бруду в районі електропостачання станції Миколаїв-Вантажний; 
- низький рівень оливи у розширювальному бачку трансформатора                     Т2 ТП № 91, що не відповідає температурним позначкам; 
- корпус та ізолятори силового трансформатора Т2 ТП № 748 забруднені й потребують очищення від бруду і пилу у районі електропостачання станції Миколаїв-Вантажний тощо.
 
   На підставі цих зауважень, підрозділу АТ «Укрзалізниця» було надано відповідні рекомендації задля усунення порушень. 
Зі свого боку, Управлінням Держенергонагляду у Житомирській області  здійснено моніторинги об’єктів, що використовують альтернативні джерела живлення до роботи в ОЗП. Зокрема, було здійснено оцінку  стану готовності до роботи взимку таких підприємств: ТОВ «Болохівський Солар Парк-1», ТОВ «Болохівський Солар Парк-2», ТОВ «Солар Вейв», ТОВ «Іршанська СЕС» та ТОВ «Літки Солар».
   У результаті роботи представником Держенергонагляду було виявлено порушення, що впливають на оцінку готовності об’єктів електроенергетики до роботи в ОЗП, а саме:
- особа, відповідальна за електрогосподарство не пройшла перевірку знань за участі представника Держенергонагляду;
- відсутня достатня кількість підготовленого персоналу для обслуговування електроустановок (обслуговування електроустановок до та вище 1 000 В виконується одноосібно); 
-     не проведено випробування та вимірювання основних параметрів електрообладнання і установок;
- відсутність організації, розробки та ведення необхідної документації з питань експлуатації електроустановок тощо.
 
   Після усунення виявлених порушень, представниками Управління було видано 4 Акти готовності до роботи в ОЗП. 
 
   Також на Донеччині представниками Управління Держенергонагляду взято участь у роботі комісій з перевірки готовності об’єктів електроенергетики до роботи ОЗП. Так, було здійснено моніторинги 16 структурних підрозділів АТ ДТЕК «Донецькі електромережі» (14 РЕМ та 2 ВЕМ).
 
 
Довідково:
 
   Порядок організації підготовки об'єктів електроенергетики до роботи в ОЗП, критерії оцінки та порядок видачі актів готовності визначено Положенням про порядок оцінки готовності об’єктів електроенергетики до роботи в осінньо-зимовий період, затверджених наказом Мінпаливенерго України від 07.07.2006 №231 (у редакції наказу Мінпаливенерго України від 29.12. 2008 № 667) та зареєстрованих в Мінюсті України 03.03.2009 за № 195/16211.
 
   Відповідно до Положення для перевірки готовності об'єктів електроенергетики до роботи в ОЗП не пізніше 1 жовтня поточного року за наказами керівника об'єкта електроенергетики створюються відповідні комісії.
 
   Перевірка готовності до роботи в ОЗП об'єктів електроенергетики повинна бути закінчена в термін не пізніше 15 листопада поточного року.
 
   За умови виконання вимог Положення в повному обсязі, комісіями у термін до 15 листопада поточного року видається Акт готовності до роботи в ОЗП. У разі невиконання загальних та додаткових умов готовності до роботи в ОЗП, Акт готовності об’єктам не видається.
 

Всі новини →