Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

2025 рік


Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби

  Співпраця Держпродспоживслужби з органами прокуратури
Формат: DOC | Добавлен: 27/01/2025 13:20:42
231Kb Скачать скачать
  Актуальні питання водопостачання
Формат: DOCX | Добавлен: 28/01/2025 09:45:27
192Kb Скачать скачать
  Порядок одержання посвідчення на право робіт пов’язаних із пестицидами та агрохімікатами
Формат: DOCX | Добавлен: 28/01/2025 09:49:13
16Kb Скачать скачать
  Співпраця Держпродспоживслужби з органами прокуратури
Формат: DOC | Добавлен: 28/01/2025 16:38:40
231Kb Скачать скачать

 Контроль за дотриманням санітарних вимог у захисних спорудах 

 Баштанським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проводиться співпраця з органами місцевого самоврядування з питань організації  укриттів в закладах освіти. Так, 28.01.2025 року спеціалістами Держпродспоживслужби взято участь у комісійному обстеженні одного з закладів освіти щодо наявності безпечних умов перебування в швидкоспоруджуваній захисній споруді цивільного захисту модульного типу для вихованців та персоналу закладу з урахуванням санітарно-гігієнічних вимог.

    Під час обстеження велика увага приділялась оцінці санітарно-технічного та санітарно-гігієнічного стану приміщень, оснащення та обладнання, зокрема оздоблення приміщень, вентиляційної системи, обладнання санвузлів, створення відповідних умов для дотримання правил особистої гігієни, обладнання місць для сидіння/лежання, забезпеченості необхідними меблями, інвентарем, питною водою, засобами для надання невідкладної медичної допомоги (аптечками) тощо.                      

   За результатами комісійного обстеження з представниками комісії проведено круглий стіл, надано консультативну допомогу. Направлено довідку  та пропозиції  начальнику відділу освіти, культури, молоді та спорту  щодо усунення виявлених порушень.

 Баштанське районне управління 

ГУ  Держпродспоживслужби в Миколаївській області     

 

 

 

Дотримання вимог щодо створення оптимального безпечного середовища в закладах освіти

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області продовжується активна співпраця з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, відділами освіти та керівниками закладів з питань підготовки закладів освіти до організації навчання за очною/змішаною формою.

З метою надання методичної допомоги з цього питання 6 лютого Баштанським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проведено круглий стіл з керівником одного із закладів освіти Баштанської громади щодо створення оптимального безпечного середовища в закладі при переході з дистанційної на очну або змішану форму навчання.

Під час засідання обговорено ряд питань:
- наявність тимчасового укриття, яке має бути облаштоване з дотриманням санітарно-гігієнічних вимог (зокрема розрахунок місць в укритті, санітарно-гігієнічний стан приміщень та обладнання, укомплектованість медичними засобами, наявність достатнього запасу питної води, а у разі відсутності централізованого водопостачання, також і технічної, наявність контейнерів для сухих перекусів, одноразового посуду, облаштування систем освітлення, вентиляції, забезпечення умов для дотримання особистої гігієни, мийних та дезінфекційних засобів тощо);
- визначення режиму та способу організації харчування (за погодженням із засновником закладу) з урахуванням наявної матеріально-технічної бази, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, особливостей організації освітнього процесу, тривалості перебування здобувачів освіти у закладі тощо;
- організація питного режиму.

За результатами засідання визначено першочергові заходи, направлені на створення безпечних умов для перебування учнів у закладі.

 

Випадок сказу собаки в м. Баштанка

Баштанське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує, що 17 лютого 2025 року в м. Баштанка виявлено вірус сказу в домашньої собаки, яка вкусила свою власницю.
18.02.2025 при Баштанській міській раді проведено засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, на якому прийнято рішенням про оголошення неблагополучними по сказу території вулиць Яновського, Миколи Василенка, Ярослава Мудрого, Вишнева, Сонячна, Григорія Довженка м. Баштанка Баштанського району Миколаївської області та запровадження карантинних обмежень; затверджено «План заходів по локалізації і ліквідації спалаху сказу на території вулиць Яновського, Миколи Василенка, Ярослава Мудрого, Вишнева, Сонячна, Григорія Довженка м. Баштанка Баштанського району Миколаївської області».
 
Спеціалістами Баштанського відділу Баштанської районної лікарні ветеринарної медицини МОДЛВМ проводяться заходи відповідно до Інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин», затвердженої наказом Головного управління ветеринарної медицини з Держветінспекцією Мінсільгосппроду України від 15 березня 1994 № 5, зареєстрованої в Міністерстві юстицій України 31 березня 1994 р. за N 54/263, а саме:
- подвірні обходи з метою виявлення хворих або підозрілих тварин на сказ;
- профілактичні щеплення собак та котів проти сказу;
- роз’яснювальна робота про небезпеку захворювання на сказ та профілактику цього захворювання.
 
Сказ - це гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняється вірусом. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці) чи домашніх тварин (коти, собаки), а також сільськогосподарських тварин. Основною причиною захворювання людей на сказ є пізнє звернення за медичною допомогою.
 
Чим небезпечний сказ?
Захворювання на сказ закінчується смертю хворого у 100% випадків. Тобто, якщо людина захворіла на сказ, врятувати її вже не можливо. Єдиний спосіб порятунку - це вакцинація, яку проводять якомога швидше. Справа в тому, що між інфікуванням та виникненням перших проявів хвороби у людей проходить від 12 днів до 6 місяців, інколи рік. Все залежить від місця укусу: чим ближче до голови, тим швидше вірус проникне в мозок. У дітей захворювання розвивається швидше.
 
Як розпізнати хвору на сказ тварину ?
Головна ознака хворих тварин - зміна поведінки. Дикі тварини втрачають обережність, з'являються в населених пунктах, місцях випасу і утримання худоби, нападають на людей та тварин. Домашні тварини не приймають звичайної їжі, стають неспокійними, через декілька днів – агресивними, з рота тече слина. Буйний період триває кілька днів, після чого розвивається параліч і смерть. Слина хворої тварини містить в собі вірус ще за 10 днів до появи перших ознак захворювання!
 
Щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби необхідно:
- уникати контактів з бездомними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів;
- якщо покусала або ослинила тварина, потрібно промити рану теплою кип'яченою водою (бажано з господарським милом), а потім 2-3 рази обробити 5% розчином йоду та негайно звернутись в найближчий медичний заклад для проведення антирабічного щеплення;
- негайно повідомляти та викликати на місце події ветеринарних фахівців Баштанської районної лікарні ветеринарної медицини за телефонами:
--- (05158) 2-84-35, 067 103 7526 – Баштанський відділ;
--- 068 066 4720 – Новобузький відділ;
--- 096 892 4822 – Казанківський відділ;
--- 097 332 4590 – Березнегуватський відділ;
--- 068 820 9779 – Снігурівський відділ.
- необхідно зробити все, щоб ізолювати підозрювану в сказі тварину (прив'язати, зачинити її, тощо) для подальшого її вивчення фахівцями;
- своєчасно робити щеплення проти сказу домашнім тваринам;
- у разі зміни поведінки домашньої тварини негайно звертайтесь до найближчої ветеринарної служби;
- при виявленні трупів диких тварин не знімайте з них шкіру та терміново повідомляйте до закладів ветеринарної медицини;
- якщо вас покусала тварина і вам призначено курс щеплень, не відмовляйтесь від них, не пропускайте процедур та не переривайте курс щеплень.
 
Лише своєчасна вакцинація захистить ваших домашніх тварин від захворювання і як наслідок вас.
 

Контроль за організацією харчування в закладах освіти

Питання безпечного та якісного харчування в організованих дитячих колективах, формування навичок здорового харчування в дітей, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів на харчоблоках закладів освіти перебуває на постійному контролі Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області
06 березня 2025 року спеціалісти відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Баштанського районного управління в одній із громад Баштанського району провели онлайн-нараду за участю керівників, медичних сестер та кухарів закладів освіти. До наради долучились начальник та працівники відділу освіти.
 
Під час наради учасники обговорили питання дотримання вимог санітарного законодавства при організації харчування дітей в закладах загальної середньої та дошкільної освіти, складання примірного чотиритижневого сезонного меню відповідно до Постанови КМУ від 24.03.2021р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
 
На нараді були визначені проблемні питання, які виникають при складанні примірних меню, учасники отримали рекомендації та консультативну допомогу.
 
Також обговорено питання: щодо контролю за фактичним харчуванням у закладах освіти; дотримання графіків постачання, переліку харчових продуктів та обсягів завозу продуктів з урахуванням термінів придатності та умов зберігання; порядку заповнення документів з організації харчування дітей, а саме: журналів бракеражу готової та сирої продукції, журналу обліку виконання норм харчування, оформлення технологічної документації на страви, які виготовляються на харчоблоці закладу освіти тощо.
 
Крім того, у ході обговорення присутні мали змогу поставити актуальні запитання та отримати вичерпні компетентні відповіді, рекомендації щодо вирішення проблемних питань та консультативно-методичну допомогу.
 
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області
  Інфекційні захворювання, що передаються повітряно-крапельним шляхом
Формат: DOCX | Добавлен: 12/03/2025 15:44:52
16Kb Скачать скачать
  Вимоги до облаштування зон санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання
Формат: DOCX | Добавлен: 12/03/2025 15:45:59
54Kb Скачать скачать
  Значення хімічних речовин, що входять до складу питної води, та їх вплив на стан здоров’я населення
Формат: DOCX | Добавлен: 12/03/2025 15:46:35
111Kb Скачать скачать
  Ротовірусна інфекція: симптоми та рекомендації щодо профілактики.
Формат: DOCX | Добавлен: 24/03/2025 09:55:39
349Kb Скачать скачать

 

Контроль за питним водопостачанням

 

Питання забезпечення населення якісною та безпечною питною водою є одним із пріоритетних у діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
 
У квітні поточного року фахівцями Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проведено збір інформації про процеси забезпечення якісною питною водою населення Снігурівської міської ради з об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання (пункти доочищення питної води) в населених пунктах м. Снігурівка, с. Павло-Марянівка, с. Євгенівка, с. Василівка, с. Павлівка, с. Кобзарці.
 
У ході проведеного збору інформації відібрано 2 зразки води питної з пунктів доочищення м. Снігурівка та 10 зразків води з централізованих водогонів.
 
За результатами проведеного збору інформації проведено нараду, де визначено першочергові заходи щодо покращення стану об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання та забезпечення населення питною водою гарантованої якості. Робота з даного напрямку триває.
 
Баштанське районе управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/

 

 

Проведення весняної кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу!

З метою забезпечення епізоотичного благополуччя щодо сказу тварин з 14 квітня 2025 року буде проведена весняна кампанія імунізації диких м’ясоїдних тварин на території мисливських угідь Баштанського району: Казанківське МРГ; Баштанське МРГ; Володимирівське відділення філії «Південний лісовий офіс» ДП «Ліси України»; Баштанське відділення філії «Південний лісовий офіс» ДП «Ліси України».

У зв’язку з введенням воєнного стану в Україні, пероральна імунізація буде проводитися лише наземним розподілом принад на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських угіддях тощо.
 
Пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин буде здійснюватись упродовж 5 днів. Близько 30990 принад із вакциною будуть розкладені на заздалегідь визначених площах, які погоджено із Баштанською районною військовою адміністрацією залежно від площі територіальної громади, яка підлягає вакцинації. Принада має вигляд невеликих брикетів, розміром із сірникову коробку, яка має запах м’ясо-кісткового борошна, всередині яких капсула із вакциною. безпечна для інших тварин, стабільна в польових умовах.
 
Важливо! Принади безпечні для людей, тварин і навколишнього середовища, вакцина що міститься в принаді сприяє створенню імунітету, не викликає захворювання у молодих тварин, не сприяє виділенню вакцинного вірусу зі слиною, стабільна в польових умовах.
 
Звертаємося до мешканців району при виявленні брикетів із вакциною просимо їх не чіпати, не переміщати на інші місця та не руйнувати, для того, щоб тварини змогли їх знайти та спожити.
 
У разі виникнення питань, звертайтесь на електронну адресу Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області - [email protected].
 
Офіційний вебресурс Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/

 Контроль за дотриманням санітарних вимог у захисних спорудах

Баштанським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проводиться співпраця з органами місцевого самоврядування з питань організації укриттів в закладах освіти. Так, в кінці березня спеціалістами Держпродспоживслужби взято участь у комісійних обстеженнях закладів освіти однієї з громад районну щодо наявності безпечних умов перебування в швидкоспоруджуваній захисній споруді цивільного захисту модульного типу та найпростішого укриття для дітей/учнів та персоналу закладів з урахуванням санітарно-гігієнічних вимог.
 
Під час обстеження велика увага приділялась оцінці санітарно-технічного та санітарно-гігієнічного стану приміщень, оснащення та обладнання, зокрема оздоблення приміщень, вентиляційної системи, обладнання санвузлів, створення відповідних умов для дотримання правил особистої гігієни, обладнання місць для сидіння/лежання, забезпеченості необхідними меблями, інвентарем, питною водою, засобами для надання невідкладної медичної допомоги (аптечками) тощо.
 
За результатами комісійного обстеження з представниками комісії проведено круглий стіл, надано консультативну допомогу та направлено довідки начальнику відділу освіти, культури, молоді та спорту за результатами обстежень.
 
Баштанське районе управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

 КОНТРОЛЬ ЗА ПИТНИМ ВОДОПОСТАЧАННЯМ

Питання забезпечення населення якісною та безпечною питною водою є одним із пріоритетних у діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
 
За відсутності централізованого водопостачання мешканці сільських населених пунктів для забезпечення питних потреб користуються водою нецентралізованих джерел водопостачання, часто не замислюючись про її якість.
 
У березні поточного року фахівцями Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проведено збір інформації про процеси забезпечення якісною питною водою населення з об’єктів нецентралізованого водопостачання (колодязі) Баштанської міської ради в населених пунктах Баштанка, Зелений Клин, Новопавлівка, Новосергіївка, Тарасівка, Зелений Яр та Казанківської селищної ради в населених пунктах Казанка, Миколаївка, Весела Балка, Новоданилівка, Неудачне, Каширово, Миколо-Гулак, Великоолександрівка, Висунь, Утішне, Андріївка, Новоскелеватка, Троянка, Новолазарівка.
 
За результатами збору інформації встановлено факт грубого порушення Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 року № 400 (далі – ДСанПіН 2.2.4-171-10), а саме: об’єкти нецентралізованого водопостачання (громадські криниці) утримуються в незадовільному санітарно-технічному стані, порушуються вимоги щодо їх облаштування та утримання, не проводиться механічне очищення та дезінфекція. Встановлено зменшення дебіту або ж взагалі відсутність води у 9-ти колодязях з 50-ти обстежених (18%).
 
У зв’язку з відсутністю результатів проведення періодичного контролю безпечності та якості питної води, з метою недопущення епідемічних ускладнень серед населення, пов’язаних з вживанням питної води негарантованої якості, фахівцями Держпродспоживслужби проведено відбір зразків води з 21 колодязя, розташованих на територіях Баштанської та Казанківської громад.
 
За результатами лабораторних досліджень води, відібраних під час проведення збору інформації, встановлено невідповідність води вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10, а саме: за мікробіологічними показниками – 4 зразки 19%); за санітарно-хімічними показниками – 20 зразків (95%). За санітарно-хімічними показниками досліджені зразки не відповідали вимогам по загальній жорсткості, вмісту хлоридів, вмісту сульфатів та сухого залишку.
 
У селищі Казанка проведені роботи з влаштування громадського колодязя «Архипова криниця» відповідно до санітарних вимог, а саме: проведено механічне очищення та дезінфекцію, ремонт наземної частини колодязя (оголовок), благоустрій території. За результатами лабораторних досліджень відібраний зразок води відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками.
 
За результатами збору інформацій та звітів про результати досліджень води Баштанському міському голові та Казанківському селищному голові направлені пропозиції щодо усунення порушень вимог чинного законодавства та встановлено контроль за їх виконанням.
 
Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області закликає органи місцевого самоврядування здійснити перевірку всіх джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі) та провести необхідні заходи для приведення їх у відповідність чинному законодавству.
 
Баштанське районе управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

 

Якість питного водопостачання на контролі Держпродспоживслужби

Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, здійснює на постійному контролі питання забезпечення населення якісною питною водою, що надається суб’єктами господарювання на підконтрольній території. У зв'язку з відсутністю виробничого лабораторного контролю за якістю та безпекою питної води у суб'єкта господарювання ФОП Кічулі О.Г. фахівцями Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області 23 квітня поточного року проведено збір інформації, надіслано до якого є повідомлення про процеси забезпечення якісною питною водою населення селища Казанка, с.Михайлівка, с.Весела Балка, с.Казанка та с.Великоолександрівка Казанківської селищної ради та недопущення епідемії. ускладнень, пов'язаних з проживанням питної води негарантованої якості.

У ході проведеного збору інформації відібрано для дослідження 14 зразків питної води в населених пунктах селища Казанка, с.Михайлівка, с.Весела Балка, с.Казанка та с.Великоолександрівка Казанківської селищної ради.
 
За результатами отриманих досліджень питної води централізованого водопостачання встановлено невідповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за фізико-хімічними показниками, а саме:
- селище Казанка (вул. Благовісна, 18) – перевищення по загальній жорсткості, вмісту хлоридів, сульфатів, сухого залишку;
- селища Казанка (вул. Лесі Українки, 76) – перевищення по загальній жорсткості, вмісту хлоридів;
- селище Казанка (вул. Тимошенка, 14)– перевищення по загальній жорсткості, вмісту хлоридів, сухого залишку;
- с. Казанка (вул. Молодіжна, 16) – перевищення по загальній жорсткості, вмісту сульфатів, сухого залишку;
- с. Весела Балка (вул.Чернишевського, 36) – перевищення по загальній жорсткості, вмісту хлоридів;
- с. Великоолександрівка (вул. Гагаріна,46), с.Михайлівка (вул. Клубна, 19)– перевищення по загальній жорсткості.
 
Суб'єкту господарювання ФОП Кічулі О.Г та Казанківському селищному голові подано пропозиції про усунення порушень для вжиття першочергових заходів реагування для забезпечення населенню питною водою гарантованої якості.
 
Робота в даному напрямку продовжується.
 
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/

 

Контроль за організацією харчування в закладах освіти

Питання безпечного та якісного харчування в організованих дитячих колективах, формування навичок здорового харчування дітей, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів на харчоблоках закладів освіти передається на постійний контроль Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

З 29 квітня по 01 травня 2025 року спеціалісти відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Баштанського районного управління та управління безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області взяли участь у комісійних обстеженнях закладів загальної середньої освіти в одній із громад Баштанського району. Щодо перевірки організації харчування дітей, забезпечення питним водопостачанням, оснащенням харчоблоків технологічним та холодильним обладнанням, створення умов для підтримки технологічного процесу під час приготування страв та зберігання харчових продуктів, розробки та впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах систем аналізу незабезпечених факторів та контролю в критичних точках (НАССР).
 
Основні порушення, що виявлені під час комісійних обстежень:
- заклади не забезпечені проточною водою, яка відповідає ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»;
- виробничі приміщення харчоблоків не обладнані належною природною та/або механічною вентиляцією;
- у частині закладів відсутні перспективні чотиритижневі меню на весняний період погоджені з територіальним органом Держпродспоживслужби;
- документація з організації харчування ведеться не у відповідності з вимогами чинного законодавства;
- постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках розроблені, але не запроваджені.
 
За результатами комісійних обстежень представниками комісії проведені круглі столи за участю директорів, медичних працівників, відповідальних осіб з організації харчування та обговорені питання: щодо контролю за фактичним харчуванням у закладах освіти; утримання графіків постачання, переліку харчових продуктів та обсягів завезення продуктів з урахуванням термінів придатності та умов зберігання; постійно діючих процедур, заснованих на принципах систем аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках; порядок заповнення документів з організації харчування дітей тощо.
 
Крім того, у ході обговорення присутні мали змогу поставити актуальні запитання та отримати консультативно-методичну допомогу та рекомендації щодо вирішення проблемних питань.
 
За результатами обстеження керівникам освітніх закладів будуть подані пропозиції щодо усунення виявлених порушень із зазначенням терміну виконання.
 
Результати комісійних обстежень узагальнені та надані до відділу освіти.
 
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/
  Основні поняття системи НАССР
Формат: DOCX | Добавлен: 20/05/2025 11:25:28
471Kb Скачать скачать

 Контроль  за  питним водопостачанням на території Березнегуватської громади

Питання забезпечення населення якісною та безпечною питною водою є одним із пріоритетних у діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

13 травня поточного року фахівцями Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проведено збір інформації  про процеси  забезпечення населення Березнегуватської селищної  ради  водою  гарантованої  якості:

- із централізованих водогонів в с-щі Березнегувате,  Новоочаків, Сергіївка, Новоукраїнка   та  громадських  колодязів  і  каптажу «Джерело»  в  с - щі Березнегувате,  які здійснює  КП «Послуги-2»;

-    із  свердловини   ПП «Агроеліта»  в  с. Петропавлівка.

За результатами збору інформації встановлено факт грубого порушення вимог чинного законодавства, а саме: об’єкти  централізованого водопостачання  утримуються в незадовільному санітарно-технічному стані, порушуються вимоги  щодо їх облаштування та утримання, санітарно-захисні зони 1 поясу не огороджені (крім у с. Сергіївка), водонапірні вежі мають корозійні пошкодження, вуличні колонки не облаштовані відповідно до вимог.  Громадські колодязі утримуються в незадовільному санітарно-технічному стані, не проводиться механічне очищення та дезінфекція.

Проведено відбір проб води із 10 централізованих водогонів,  3 громадських колодязів, каптажу «Джерело» та свердловини. За результатами лабораторних досліджень води встановлено невідповідність води вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання  людиною», а саме: за мікробіологічними показниками на  централізованому  водогоні  в с. Сергіївка  та  свердловині  в  с. Петропавлівка; за санітарно-хімічними показниками всі досліджені зразки не відповідають вимогам по загальній жорсткості, вмісту хлоридів, сульфатів та сухого залишку  (крім с. Новоочаків  від свердловини № 2045 по вул.Степова).

За результатами збору інформацій та звітів про результати досліджень води суб’єктам господарювання та Березнегуватському селищному голові направлено  пропозиції  щодо усунення порушень вимог  чинного законодавства та встановлено контроль за їх виконанням.

Головне  управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області закликає місцеву владу провести необхідні заходи для приведення  об’єктів водопостачання  у  відповідність чинному  законодавству.

           Баштанське районне управління  Головного управління                 Держпродспоживслужби в Миколаївській області  https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/

 

 ЗДІЙСНЕННЯ КОНТРОЛЮ У СФЕРІ ПИТНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ НА ТЕРИТОРІЇ БАШТАНСЬКОГО РАЙОНУ

    Фахівцями Баштанського районного управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, в межах контролю питного водопостачання, 6 травня поточного року проведено збір інформації суб’єктів господарювання, що надають послуги з централізованого та нецентралізованого водопостачання ПП «Лось В.М.» на території Казанківської селищної ради та КП «Вільнозапорізький сільський комунгосп» Вільнозапорізької  сільської ради.

  В ході проведеного збору інформації відібрано для дослідження 8 зразків питної води в населених пунктах селища Казанка та села Новополтавка.

  За результатами отриманих досліджень питної води централізованого та нецентралізованого водопостачання встановлено невідповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (далі -ДСанПіН 2.2.4-171-10) за фізико-хімічними показниками, саме:

- селища Казанка розвідна мережа (вул. Баранчука, 7) – перевищення по загальній жорсткості, вмісту хлоридів, сухого залишку;

- селища Казанка (свердловина №415) – перевищення по загальній жорсткості, вмісту хлоридів;

- село Новополтавка (свердловина) – перевищення по загальній жорсткості, вмісту хлоридів, сухого залишку.

 Вода питна з бювету села Новополтавка відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.

   Суб’єктам господарювання та органам місцевого самоврядування надано пропозиції про усунення порушень для вжиття першочергових заходів щодо забезпечення населення питною водою гарантованої якості.

 Шановні  жителі Баштанського району!

Памятайте: для пиття та приготування їжі використовуйте тільки перевірену воду. Дотримуйтесь безпеки - бережіть себе!

  

Баштанське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області  www.facebook.com/Mykolaivdpss/

 КОНТРОЛЬ ЗА ПИТНИМ ВОДОПОСТАЧАННЯМ

 Питання забезпечення населення якісною та безпечною питною водою є одним із пріоритетних у діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

В травні поточного року фахівцями Баштанського районного управління проведено збір інформації про процеси забезпечення якісною питною водою з об’єктів централізованого водопостачання населення Привільненської сільської рад У зв’язку з порушенням періодичності здійснення виробничого контролю безпечності та якості питної води в обсягах, передбачених чинним законодавством, а саме: ДСанПiН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», з метою недопущення епідемічних ускладнень серед населення, пов’язаних з вживанням питної води негарантованої якості, фахівцями Держпродспоживслужби проведено відбір зразків води з розвідних мереж централізованих водогонів в населених пунктах Привільне, Єрмолівка та Новоукраїнка. 

За результатами лабораторних досліджень води, відібраних під час проведення збору інформації, встановлено факт невідповідності питної води вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 за фізико-хімічними показниками в централізованих мережах населених пунктів Привільне, Єрмолівка та Новоукраїнка, за мікробіологічними показниками – в централізованих мережах населених пунктів Привільне (вул.Перемоги, 132 та вул.Шевченка, 1) та Єрмолівка (вул.Центральна). За санітарно-хімічними показниками досліджені зразки питної води не відповідали вимогам по загальній жорсткості, вмісту хлоридів та сухому залишку.

За результатами збору інформації та звіту про результати досліджень води керівнику Комунального підприємства Привільненської сільської ради направлено пропозиції щодо усунення порушень вимог чинного законодавства та встановлено контроль за їх виконанням. 

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області закликає органи місцевого самоврядування здійснити перевірку всіх джерел централізованого водопостачання та провести необхідні заходи для приведення їх відповідно до вимог чинного законодавства.

Пам’ятайте, що безпечна вода це запорука Вашого здоров’я!  Будьте здорові!

 

  ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області 

   www.facebook.com/Mykolaivdpss/

 Дотримання вимог проходження профілактичних медичних оглядів

Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживлужби в Миколаївській області інформує, про проходження медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення та може призвести до поширення інфекційних та неінфекційних хвороб.
 
Медичний огляд – це комплекс медичних втручань, що проводяться з метою виявлення патологічних станів, захворювань і факторів ризику їхнього розвитку. Метою проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів є запобігання поширенню інфекційних та небезпечних захворювань, динамічне спостереження за станом здоров’я населення, яке працює. На сьогодні Наказом МОЗ від 08.11.2023 р. №1925 оновлені правила проведення профілактичних медоглядів для працівників професій, що можуть становити ризик поширення інфекційних захворювань. За результатами таких оглядів видаються особисті медичні книжки. Як і раніше, всі працівники, зазначені у «Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам», затвердженому постановою КМУ від 23.05.2001 № 559 повинні проходити медогляди перед прийняттям на роботу та періодично протягом трудової діяльності. Воєнний стан не впливає на порядок проходження обов'язкових медичних оглядів.
 
Законодавством визначено, що роботодавці несуть відповідальність за своєчасність проходження працівниками обов'язкових медичних оглядів та за шкідливі наслідки для здоров'я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов'язковий медичний огляд. Згідно зі статтею 45 Закон України від 06.09.2022 № 2573-IX «Про систему громадського здоров’я», працівники, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов’язковий медичний огляд у повному обсязі, відсторонюються від роботи й можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності.
 
Контроль за проходженням працівниками у встановлені терміни обов’язкових медичних оглядів здійснює роботодавець і несе за це відповідальність.
 
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує, що медичні огляди є обов’язковою законодавчою умовою, дотримання якої дає право роботодавцю допустити працівника до виконання його трудових обов’язків, а працівнику дає право виконувати свою роботу.
 
Бережіть своє життя і здоров’я!
 
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/

 

Увага! Сказ!

Епізоотична ситуація по сказу на території України є напруженою. Вірус сказу не знає кордонів між областями та районами. Причина у міграції диких звірів і покинутих домашніх улюбленців.

Аналізуючи кожний випадок сказу, можна впевнено сказати, що у більшості домашніх тварин захворювання виникало після контакту з дикими, бродячими або не вакцинованими від сказу тваринами.
 
Сказ – це гостра зоонозна вірусна хвороба. До сказу сприйнятливі всі теплокровні, в тому числі й людина. Зазвичай захворювання проявляться паралічами та закінчуються смертю. Захворювання на сказ поширене майже по всьому світі.
 
Основним джерелом хвороби в Україні є бродячі (собаки, коти) та дикі (лисиці, вовки) тварини, які також є й резервуаром вірусу в природі.
 
Зараження на сказ відбувається під час укусу, а також коли слина хворої тварини потрапляє на пошкоджені ділянки шкіри чи слизові оболонки.
 
При захворюванні на сказ перші симптоми можуть бути неспецифічними: спостерігається млявість, лихоманка, блювота та анорексія. Через декілька днів (іноді тижнів, місяців) ознаки можуть прогресувати до нервових розладів, порушень координації, слабкості та паралічу, утрудненого дихання та ковтання, надмірного слиновиділення, аномальної поведінки, агресивності та/або самокалічення. Нагадуємо, що як тільки з’являються симптоми сказу, хвороба незмінно закінчується смертю як для тварин, так і для людей.
 
У слині, що виділяє хвора тварина, вірус сказу може зберігатися близько 24 год, в гниючих трупах – 2-3 тижні, в ґрунті – 2-3 міс. Вірус стійкий до низьких температур та нестійкий до високих температур. Так, при кип’ятінні збудник гине миттєво.
 
Звертаючись до власників тварин нагадуємо про Вашу персональну відповідальність за здоров’я своїх домашніх улюбленців, тому наполягаємо щорічно проводити обов’язкову вакцинацію проти сказу тваринам.
 
Отримати послугу з вакцинації своїх домашніх улюбленців власники тварин можуть в районній державній лікарні ветеринарної медицини.
 
Контакти при будь-якій підозрі: Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області: вул. Вишнева, 2 м. Баштанка, Миколаївська обл., 56101, тел. (05158) 2-55-25. Баштанська районна лікарня ветеринарної медицини МОДЛВМ: Снігурівський відділ - 068 820 9779; Баштанський відділ - 067 103 7526; Березнегуватський відділ - 097 332 4590; Казанківський відділ – 098 070 25 00; Новобузький відділ - 068 066 4720.
 
Офіційний вебресурс ГУ в Миколаївській області - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/

 

Контроль за підготовкою до роботи пришкільних таборів

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області продовжується активна співпраця з органами місцевого самоврядування з питання підготовки таборів з денним перебуванням на базі закладів освіти. Так, 29 травня поточного року фахівцями Баштанського районного управління взята участь у комісійному обстеженні одного зі закладів освіти Казанківської селищної ради з метою визначення готовності до роботи пришкільного табору відпочинку.

Під час комісійного обстеження особлива увага була приділена питанням створення належних умов, спрямованих на збереження здоров’я дітей, недопущення епідемічних ускладнень, організації харчування відповідно до вимог чинного законодавства, організації питного режиму, оснащенню харчоблока сучасним технологічним та холодильним обладнанням, створенням умов для дотримання технологічного процесу під час приготування страв та зберігання харчових продуктів.
 
При проведенні обстеження комісією виявлені такі порушення:
- відсутні результати лабораторних досліджень води щодо відповідності вимогам ДСанПіНу 2.2.4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», що постачається у заклад;
- не впорядковано зберігання мийних і дезинфікуючих засобів тощо.
 
За результатами комісійного обстеження шляхом проведення круглого столу за участю представників комісії визначено першочергові заходи щодо усунення виявлених порушень із зазначенням терміну виконання.
Робота в даному напрямку триває.
 
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/

 Обережно! Ящур!

Ящур – небезпечне захворювання, що призводить до загибелі поголів’я свійських парнокопитних тварин, а також може передаватися людині.

В березні 2025 було зареєстровано спалахи ящуру в Угорщині та Словаччині.

Держпродспоживслужба на всіх рівнях терміново застосовує заходи, щоб не допустити занесення захворювання.  

У Закарпатській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях посилили контроль за клінічним станом та транспортуванням (переміщенням) сприйнятливих до захворювання видів тварин. 

Одним із ключових запобіжних заходів стало запровадження заборони на випас парнокопитних тварин у 10-кілометровій зоні вздовж кордону з ЄС. Це стосується великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, буйволів та інших тварин, які сприйнятливі до вірусу. 

На кордоні передбачено посилення заходів контролю з міжрегіональних головних управлінь Держпродспоживслужби на державному кордоні, зокрема: 

забезпечення пропуску пасажирів та екіпажів транспортів через дезінфікуючі килимки; 

проведення дезінфекції транспортних засобів на пунктах пропуску; 

забезпечення виконання заборони на ввезення продуктів тваринного походження, в тому числі в ручній поклажі та багажі громадян. 

Наразі – кожен повинен посилити увагу.

Передача та поширення 

Вірус ящуру міститься у всіх виділеннях і секретах інфікованих тварин. Зокрема, ці тварини видихають велику кількість аерозольного вірусу, який може інфікувати інших тварин. Вірус може бути присутнім у молоці та спермі за 4 дні, до появи клінічних ознак хвороби.

Серед клінічних ознак ящуру – везикули та ураження ротової порожнини, вимені, кінцівок, а також слиновиділення, кульгавість, знижена молочна продуктивність, лихоманка тощо. 

Тяжкість спалаху ящуру пов'язана з легкістю, з якою вірус може поширюватися будь-яким або всіма перерахованими нижче шляхами:  

інфіковані тварини;

заражені загони/будівлі або заражені транспортні засоби для перевезення тварин; 

заражені матеріали, такі як сіно, корм, вода, молоко або біологічні рідини;  

забруднений одяг, взуття або обладнання;  

інфіковане вірусом м'ясо або інші продукти тваринного походження;  

інфіковані аерозолі (поширення вірусу через повітряні потоки).  

Тварини, які одужали від інфекції, іноді можуть бути носіями вірусу і спричиняти нові спалахи хвороби.  

Наслідки захворювання 

Економічні збитки у галузі тваринництва на внутрішньому ринку України 

Зменшення експортних можливостей для такої продукції: молоко та молочні продукти, м'ясо сприйнятливих  тварин 

 Просимо власників тварин бути особливо уважними і здійснювати відповідні заходи згідно Інструкції щодо профілактики та ліквідації захворювання тварин на ящур, затвердженої наказом Мінагрополітики від 07.08.2017 № 431.

У разі підозри щодо наявності хвороби у свійських тварин необхідно негайно повідомити:

Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області: вул. Вишнева, 2 м. Баштанка, Миколаївська обл., 56101,

тел.: (05158) 2-55-25.

Баштанська районна лікарня ветеринарної медицини МОДЛВМ:

Снігурівський відділ - 068 820 9779;

Баштанський відділ - 067 103 7526;

Березнегуватський відділ - 097 332 4590;

Казанківський відділ – 098 070 25 00;

Новобузький відділ - 068 066 4720

Офіційний вебресурс ГУ в Миколаївській області - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/

 

 

ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДИ НА КОНТРОЛІ  ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

Головне управління Держпродспоживслужби  в Миколаївській області продовжує здійснювати контроль за виконанням органами місцевого самоврядування Доручення начальника Миколаївської обласної адміністрації  №73-д від 30.12.2024 року щодо виконання  протокольного рішення  чергового засідання  регіональної  комісії  з питань техногенно – екологічної безпеки  і надзвичайних ситуацій  до протоколу №15 від 30 грудня 2024 року ( проведення заходів по забезпеченню населення громад доброякісною питною водою).

20    травня    поточного   року   спеціалістами Баштанського районного управління Головного управління ДПСС в Миколаївській області на підставі ч. 13 ст. 4 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»  проведений  збір інформації з  метою  отримання відомостей про процеси забезпечення якісною питною водою населення Вільнозапорізької територіальної громади.

З метою визначення факторів, що можуть мати шкідливий вплив на здоров’я людини, виявлення причин та умов, що можуть призвести до виникнення та поширення інфекційних хвороб, масових неінфекційних хвороб, здійснений  відбір зразків води для лабораторного дослідження в Миколаївській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби.  За результатами досліджень  встановлено факт невідповідності питної води за мікробіологічними та фізико-хімічними  показниками в централізованих мережах с.Вільне Запоріжжя та с.Показне,  за фізико - хімічними показниками  в  с.Максимівка  (водопровід), с. Новоюр’ївка ( водопровід)  та пунктах доочистки води в с.Вільне Запоріжжя та с.Новоюр’ївка.

Місцевій владі запропоновано : провести заходи щодо виявлення та усунення вірогідних джерел забруднення питної води в централізованих водогонах, провести ревізію та налагодження установок по доочистці води в с.Вільне Запоріжжя та Новоюр’ївка  та розглянути на засіданні місцевої  комісії з питань ТЕБ та НС при Вільнозапорізькій сільській раді питання забезпечення населення громади якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою.

Баштанське районне управління Головного управління      Держпродспоживслужби в Миколаївській області  https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/

 

 

Основні поняття системи НАССР: 7 кроків, 12 принципів 

Баштанське районне управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про наступне.

Система НАССР (англійською мовою Hazard Analysis and Critical Control Point) – це дієвий інструмент управління безпечністю харчових продуктів, в основі якого лежить аналіз небезпечних чинників та контроль у критичних точках. Ця система ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні чинники, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Вона використовується для забезпечення безпечності харчових продуктів протягом усього ланцюга виробництва й реалізації харчового продукту. 

Хибно вважати, що система НАССР потрібна лише виробникам харчових продуктів. Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (ст. 20) визначений обов’язок оператора ринку розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних чинників та контролю у критичних точках. У ст. 21 цього закону є виключення, зокрема вимога щодо застосування системи НАССР не поширюється на операторів ринку, що здійснюють первинне виробництво (виробництво та вирощування продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин), а також пов’язану із цим діяльність таку, як транспортування, зберігання та обробку первинної продукції в місці первинного виробництва тощо.

Отже, система НАССР повинна бути впроваджена й у закладах громадського харчування, і в закладах роздрібної чи гуртової торгівлі, на виробничих потужностях, потужностях зі зберігання чи транспортування харчових продуктів тощо.

      Система НАССР охоплює всі потенційні ризики, що можуть впливати на безпечність харчової продукції (біологічні, фізичні, хімічні та алергени), поява яких може бути пов’язана із природою харчового продукту, навколишнім середовищем або як результат відхилень у технологічному процесі виробництва. Ця система розробляється саме для безпечності харчових продуктів і не стосується їх якості, хоча може бути сумісна з іншими системами управління якістю і як результат – представлення на ринку харчових продуктів, що задовольняють очікування споживачів.

Слід розуміти, що система НАССР не є автономною. Без надійного підґрунтя у вигляді впроваджених програм-передумов, належної виробничої практики система НАССР не буде ефективною.

Це запобіжний інструмент контролювання небезпечних чинників, а не засіб реагування на їх виникнення. До того ж, система НАССР не знижує ризики, створені небезпечними чинниками, до нуля, вона розробляється для мінімізації ризику від потенційних небезпечних чинників у харчових продуктах. Ця система змінює акценти, зосереджуючи увагу не на контролі кінцевого харчового продукту, а на етапах його виробництва. Дає відповіді на питання – що може бути шкідливим у харчовому продукті чи у процесі його виробництва і на якому етапі це може відбутися.

Отже, перш ніж переходити до застосування принципів системи НАССР, маємо здійснити ряд підготовчих кроків, які дадуть нам вхідні дані для подальших досліджень цієї системи.

Крок 1. Створення групи НАССР.

Керівництво підприємства повинно зібрати групу фахівців, які володіють конкретними знаннями про технологічний процес виробництва харчових продуктів, має відповідний практичний досвід, досконало знають продукт, що виробляється. До групи НАССР також можуть бути включені зовнішні консультанти. Саме група НАССР несе відповідальність за розроблення плану НАССР.

 Крок 2. Опис продукту.

Щоб провести в подальшому аналіз небезпечних чинників, має бути підготовлений опис кінцевого харчового продукту.

Повний опис харчового продукту повинен містити інформацію, яка стосується його безпечності. Допускається в одному описі групувати декілька позицій харчових продуктів, які несуттєво відрізняються за характеристиками, за умови, що інформація стосовно безпечності кожної позиції буде представлена. Цей документ повинен підтримуватись в актуальному варіанті.

 Крок 3. Визначення передбачуваного способу споживання продукту.

Групою НАССР визначається правильний і передбачуваний спосіб споживання та використання харчового продукту споживачами, для яких цей продукт призначений. Інформація про те, чи буде в подальшому продукт піддаватись додатковій обробці споживачем чи харчовий продукт готовий до споживання, матиме відношення до аналізу небезпек. Чим менше очікується оброблення харчового продукту кінцевим споживачем, тим вища відповідальність виробника. Цільова група споживачів також має значення, особливо коли враховує чуттєву групу споживачів, наприклад, дітей та осіб похилого віку.

Крок 4. Розроблення блок-схеми технологічного процесу.

Група НАССР розробляє блок-схему технологічного процесу, яка дає чітку і зрозумілу картину всіх етапів виготовлення харчової продукції. Зазвичай, це графічне зображення послідовних етапів, починаючи від приймання сировини й закінчуючи відвантаженням чи реалізацією кінцевого продукту.    

Блок-схема може розроблятись як на кожен харчовий продукт (переважно для виробничих потужностей), так і для групи страв чи харчових продуктів (для закладів громадського харчування та торгівлі).

Крок 5. Перевірка блок-схеми технологічного процесу.

Для підтвердження правильності складання блок-схеми технологічного процесу група НАССР повинна перевірити її безпосередньо на підприємстві.  У разі виявлення некоректного відображення технологічного процесу – внести зміни до блок-схеми та повторно її перевірити.

Крок 6 (Принцип 1). Аналіз небезпечних чинників.

Ефективна ідентифікація та   аналіз   небезпечних чинників є ключовим моментом для подальшого розроблення плану НАССР. Для його проведення може застосовуватись так званий

«мозковий штурм», коли кожен із членів групи НАССР висловлює своє бачення небезпек, пов’язаних із харчовим продуктом чи його виробництвом.

Після ідентифікації всіх небезпек проводиться їх аналіз, щоб зрозуміти ризик, пов’язаний із цією небезпекою. Під час аналізу враховують, які заходи контролю можна застосувати для запобігання виникненню, для зменшення до прийнятного рівня або усунення небезпечного чинника та на якому з етапів це можна зробити.

Крок 7 (Принцип 2). Визначення критичних контрольних точок.

На цьому етапі розроблення системи НАССР проводиться визначення точок (місць), які необхідно контролювати для усунення суттєвих небезпечних чинників або мінімізації ймовірності їх виникнення. Для полегшення завдання рекомендується застосовувати так зване «дерево рішень» – послідовність питань, які допомагають визначити ККТ.

Крок 8 (Принцип 3). Установлення критичних меж.

Для кожної критичної контрольної точки повинні бути встановлені критичні межі – крайні прийнятні значення (показники), що відділяють випуск безпечного харчового продукту від небезпечного.

 Крок 9 (Принцип 4). Встановлення процедур моніторингу.

Для кожної критичної контрольної точки повинна бути розроблена система моніторингу (контролю) з визначеною періодичністю та зазначенням відповідальної за моніторинг особи.

Крок 10 (Принцип 5). Коригувальні дії.

Група НАССР завчасно розробляє коригувальні дії для кожної критичної контрольної точки, які можна негайно застосувати в разі, коли дані моніторингу свідчать про відхилення від критичних меж.

Крок 11 (Принцип 6). Верифікація (перевірка).

Перевірка, що система НАССР працює правильно й ефективно. Елементом верифікації є валідація.

Крок 12 (Принцип 7). Документування.

Процедура ведення записів та документації, що має відповідати розміру потужності, особливостям технологічних процесів та давати змогу оператору ринку перевіряти впровадження та дієвість заходів із контролю, передбачених системою НАССР.   

Баштанське районне управління Головногоуправління   Держпродспоживслужби в Миколаївській області 

Офіційний вебресурс Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/

 

 

Обережно! Випадок сказу!

Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про випадок сказу собаки в приватному домогосподарстві села Новоолександрівка Інгульської територіальної громади Баштанського району.

04.06.2025 при Інгульській сільській раді проведено засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, на якому прийнято рішення:
- про оголошення неблагополучними по сказу с. Новоолександрівка Інгульської територіальної громади;
- затверджено «План заходів по локалізації і ліквідації спалаху сказу в с. Новоолександрівка Інгульської територіальної громади Баштанського району Миколаївської області».
Спеціалістами Баштанської районної лікарні ветеринарної медицини МОДЛВМ проводяться заходи відповідно до Інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин», затвердженої наказом Головного управління ветеринарної медицини з Держветінспекцією Мінсільгосппроду України від 15 березня 1994 № 5, зареєстрованої в Міністерстві юстицій України 31 березня 1994 р. за N 54/263, а саме:
- подвірні обходи з метою виявлення хворих або підозрілих тварин на сказ;
- профілактичні щеплення собак та котів проти сказу;
- роз’яснювальна робота про небезпеку захворювання на сказ та профілактику цього захворювання.
 
Разом з тим Баштанське районне управління нагадує про небезпеку цієї хвороби.
 
Сказ - особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини.
Основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі тварини, в основному лисиці. Особливістю сказу природного типу є формування зон стійкого неблагополуччя. Такі зони розміщені, як правило, в місцевостях з підвищеною щільністю поселення лисиць.
 
Власники тварин, керівники господарств незалежно від форм власності зобов'язані: дотримуватись діючих правил тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах України; доставляти собак і котів в установи ветеринарної медицини для клінічного огляду і профілактичного щеплення проти сказу; для охорони тваринницьких ферм, гуртів, отар, табунів використовувати лише вакцинованих проти сказу собак, вживати заходів щодо недопущення диких хижаків в місця розташування свійських тварин; про кожний випадок укусу свійських тварин дикими хижаками, бродячими чи здичавілими собаками або котами, а також при підозрі на захворювання тварин сказом негайно повідомляти ветеринарного спеціаліста, який обслуговує господарство, населений пункт та негайно ізолювати таких тварин.
Всі собаки і коти в зонах постійного неблагополуччя підлягають обов'язковому щепленню проти сказу кожного року. Тварин вакцинують з профілактичною метою незалежно від пори року.
Собаки, коти та інші тварини, що покусали людей чи тварин, повинні бути негайно доставлені їх власниками (підприємством, установою, організацією та ін.) або особами, які займаються відловом бродячих собак та котів, в найближчу установу державної ветеринарної медицини для огляду та карантинування на протязі 10 днів.
Продаж, купівля та вивезення собак, котів, а також диких тварин в інші міста, райони і області дозволяється лише з благополучної місцевості при наявності ветеринарної довідки з відміткою в ній про щеплення проти сказу (для собак і котів) не менше ніж за 30 днів до вивезення. Строк закінчення імунітету у щеплених тварин визначається в залежності від вакцини, що застосовувалась.
 
У разі підозри необхідно негайно повідомити:
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області: вул. Вишнева, 2 м. Баштанка, Миколаївська обл., 56101,
тел.: (05158) 2-55-25.
Баштанська районна лікарня ветеринарної медицини МОДЛВМ:
Снігурівський відділ - 068 820 9779;
Баштанський відділ - 067 103 7526;
Березнегуватський відділ - 097 332 4590;
Казанківський відділ – 098 070 25 00;
Новобузький відділ - 068 066 4720
Офіційний вебресурс ГУ в Миколаївській області - https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/
 
 
 

 

Увага! Щодо недопущення занесення на територію Баштанського району вірусу ящуру та блутангу

У березні 2025 року на територіях Словаччини та Угорщини (країни Європейського Союзу) зафіксовано випадки ящуру. Також у країнах ЄС періодично реєструють інфекційне захворювання блутанг (синій язик).

Ящур — це гостра, висококонтагіозна хвороба парнокопитих (велика рогата худоба, свині, вівці, кози, лосі, кабани та інші), яка може передаватися людині через споживання необеззараженого молока від хворих тварин. Симптоми: слинотеча, афти (виразки слизової рота), підвищення температури тіла, кульгавість, зниження апетиту, а у новонароджених — гострий перебіг та загибель.
Блутанг (катаральна лихоманка овець, синій язик) — вірусна інфекція жуйних тварин (переважно овець і великої рогатої худоби), що передається через укуси комах роду Culicoides (мошки). Симптоми: запально-некротичне ураження слизових оболонок, язика, шкіри та копит. Хвороба активізується за теплої та вологої погоди.
 
10 червня 2025 року для посилення ветеринарно-санітарного контролю та запобігання занесенню вірусів ящуру та блутангу на територію Баштанського району відбулося позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Баштанській РВА. За результатами роботи комісії прийнято рішення, обов’язкові до виконання територіальними громадами та відповідними службами: інформування суб’єктів господарювання та населення про небезпеку занесення вірусів ящуру та блутангу; створення матеріально-технічного резерву для екстреного розгортання карантинних ветеринарних постів (намети, транспорт, дезбар’єри, спецодяг, ПММ, дрова, попереджувальні знаки тощо); визначення місць для умертвіння тварин та утилізації їх решток (спалювання, захоронення); запобігання неконтрольованому переміщенню живих тварин без супровідних ветеринарних документів, застосування адміністративних заходів до порушників; проведення спільних рейдів органів місцевого самоврядування та поліції для виявлення стихійної торгівлі продуктами тваринного походження (м’ясо, м’ясні та молочні продукти) та застосування відповідних заходів.
 
Просимо всіх дотримуватися ветеринарно-санітарних вимог та повідомляти про будь-які підозрілі випадки захворювання тварин у своїх господарствах.