Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району Зміни в законодавстві

1 березня – День вшанування пам’яті захисників Баштанського району, загиблих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України на території Баштанської міської ради

01/03/2024

 
Сьогодні, з нагоди другої річниці подвигу, масового героїзму та стійкості військових, жителів громади, виявлених у захисті свого міста Баштанка, які гідно дали відсіч російській збройній агресії, начальник Баштанської районної військової адміністрації Владислав Дмитрів відзначив нагородами українців, які чинили спротив загарбникам 1 березня 2022 року, зупинили колону російських окупантів, волонтерили й допомагали долати наслідки російської агресії.
 
Місто вистояло, але дорогою ціною. В нерівному бою полягли сини казанківщини Мондік Олександр Михайлович, Клюбченко Олександр Анатолійович, Зубик Євгеній Олександрович, новобужанин Литвиненко Віктор Володимирович. Того ж дня від рук російського агресора загинув і цивільний мешканець Баштанки - Сливяк Ростислав. Вічна їм пам'ять!
 
На початку урочистого засідання присутні хвилиною мовчання вшанували всіх загиблих військових, цивільних та дітей, всіх, хто загинув у боротьбі з російськими окупантами.
 
«Важко уявити, якою б була ситуація не лише на Миколаївщині, а й по всій Україні, якби в перші дні широкомасштабного вторгнення російська армія не була зупинена військовими, жителями Баштанської, Казанківської, Новобузької громад. Лише завдяки спільним зусиллям бійців 190 батальйону 123 бригади територіальної оборони Збройних сил України, військовослужбовців районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за допомогою добровольців із числа мирних мешканців Баштанщини, районної та місцевої влади ми вистояли і довели свою спроможність перемагати російську агресію. Кожен працював на своєму фронті – хтось зупиняв ворожу техніку, а хтось готував обіди для військових, хтось рятував життя, а хтось шукав все необхідне для бійців, зводили блокпости та бетонні перекриття на дорогах, готували «коктейлі Молотова»… Цей список безкінечний, бо у тій боротьбі не було сторонніх і кожен свідомий житель Баштанщини 1 березня 2022 року доклав зусилля, щоб ворожа колона не пройшла далі. Я дякую вам, дорогі земляки, за небайдужість до долі рідного міста та України» - промовив начальник Баштанської РВА Владислав Дмитрів.
 
Очільник району нагородив військовослужбовців, які захищають державний суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України Почесною відзнакою голови Миколаївської обласної військової адміністрації ,,Святий Миколай Чудотворець" lll ступеня; медаллю Баштанської районної військової адміністрації «Захиснику вітчизни»; нагрудним знаком «Кров за Україну»; почесною грамотою Баштанської районної державної адміністрації з врученням медалі «За службу українському народу». Також на урочистостях за особистий внесок у систематичну підтримку Збройних сил України буди відзначені почесними грамотами Баштанської РВА з врученням медалі «За вірність українському народу» волонтери.
 
Владислав Дмитрів нагородив посмертно медаллю «За службу українському народу» за особисту  мужність  і відвагу, самовіддані дії, виявлені під час оборони міста Баштанка  від російського агресора 1 березня 2022 року: солдата Євгенія Зубика; сержанта Олександра Клюбченка; сержанта Віктора Литвиненка; солдата Олександра Мондіка. 1 березня 2022 року, перебуваючи на бойових позиціях біля Баштанки, тероборонівці вступили в бій та ціною своїх життів тимчасово зупинили просування колон загарбників.
 
Також посмертно були нагороджені медаллю «За службу українському народу» за проявлену мужність і відвагу, самовіддану службу українському народу, особистий внесок у захист державного суверенітету і територіальної цілісності України: старший солдат Сергій Сокуренко та солдат Сергій Чолаку, баштанчани, які стали на захист вітчизни з перших днів повномасштабної війни, добровільно пішли служити до Баштанського батальйону територіальної оборони – захищали свій рідний край. А потім пішли далі виконувати свій громадянський обов’язок – боронили Україну від окупантів на передових позиціях. Вони до останньої хвилини життя самовіддано захищали країну, її незалежність, свободу і суверенітет. Повернулися товариші, побратими додому на щиті – загинули 6 вересня 2023 року під час виконання бойового завдання на південному напрямку.
 
Почесні відзнаки отримали рідні та близькі захисників України.
 
«Особлива подяка усім матерям, які виховали своїх синів та доньок справжніми українськими патріотами, які одразу стали на захист нашої неньки-України та продовжують й донині її захищати. Низький уклін вам! На жаль, не всі повертаються живими з війни… Ми всі у вічному боргу перед матерями Героїв, які ціною власного життя захистили усіх нас від ворожої навали», - зазначив Владислав Дмитрів.
 
Українська боротьба та протистояння триває. Продовжуємо боротися, доки не звільнимо від окупанта всю нашу рідну землю. 
Разом до Перемоги! Слава Україні! Героям Слава!
 

Всі новини →