Баштанка » Новости
Українська | Русский | English
Главная Герої не вмирають Новости Планування роботи 2023 року Інформація для користувачів з вадами зору Учасникам бойових дій та членам їх сімей Електронне звернення Пробація району

15 жовтня - Всесвітній день боротьби з раком молочної залози

15/10/2019

Всесвітній день боротьби з раком молочноїзалози проводиться традиційно 15 жовтня.

Приурочені до цього дня заходи проходять в більшніж 44 країнах світу, тому що рак - проблема, яка об'єднує одразу всі національності.

Рак молочної залози в структурі онкологічних захворювань жінок займає перше місце, та рівень захворюваності постійно зростає.

Фактори ризику:

- Вік. Слід бути особливо уважною до себе у віціпісля 30 років. Це, перш за все, щомісячні самообстеження, УЗД молочних залоз бажано раз на рік. Потрібно звертати увагу на фонові захворювання (мастопатію, кісти в молочній залозі), вчасно звертатися до лікаря та правильно лікувати, виконуючі всі рекомендації.

У жінок старшого віку ризик захворіти вище, але це не привід не думати про це в молодому віці. Після 40 років мамографію потрібно проводити раз на рік, особливо це стосуєть сяжінок, у родині яких по жіночій лінії було підтверджено рак грудей.

- Гормони. Безконтрольний прийом гормоновмісних препаратів може призвести до небажаних наслідків (Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я).

- Пізнє настання клімаксу після 55 років.

- Пізні перші пологи. Це група жінок, у яких перша дитина народилася після 30 років.

- Відмова від грудного вигодовування.

- Травми грудей. Будь-яка травма грудей вимагає уважного спостереження.

- Штучне переривання вагітності.

- Ожиріння. Особливо збільшується ризик, коли ожиріння розвивається у жінок після настання клімаксу.

- Кістозно-фіброзна мастопатія. Обов'язково потрібно лікувати даний стан і спостерігатися у лікаря, дотримуючись всіх його рекомендацій тому, що недоброякісне захворювання молочної залози підвищує ризик розвитку раку молочної залози.

- Збільшення щитоподібної залози (при зниженні її функції).

- Перенесений післяпологовий мастит.

Слід зазначити, що поєднання декількох факторів підвищує ризик захворювання на рак молочної залози.

Специфічної профілактики на сьогоднішній день не існує, але є заходи, які допоможуть знизити ризик розвитку раку молочної залози, особливо якщо ви перебуваєте в групі ризику:

Грудне вигодовування. Доведено позитивний вплив грудного вигодовування на організм жінки. Тому намагайтеся зберегти грудне вигодовування якомога довше.

Правильне збалансоване харчування. Наші харчові звички формуються з дитинства, привчайте своїх дітей харчуватися правильно!

Фізична активність, яка допомагає підтримувати організм в хорошій фізичній формі. Ви можете підібрати собі вправи за віком і виконувати їх регулярно. З'являються нові докази того, що регулярні заняття фізичною культурою протягом усього життя грають захисну роль і перешкоджають виникненню раку молочної залози. Щоденне помірне фізичне навантаження протягом 30-60 хвилин допоможе зберегти ваше здоров’я.

Відмова від куріння і надмірного вживання алкоголю.

Виключення впливу прямих сонячних променів. Необхідно пам'ятати про це, виходячи на пляж або перебуваючи в солярії.

Щомісячне самообстеження має стати звичкою.

При появі наступних симптомів: зміна форми молочної залози, ущільнення, вузол, незрозумілі плями на шкірі, виділення з соска, постійні неприємні відчуття в одній з молочних залоз, безпричинно виникла деформація, набряк, при якому шкіра нагадує «пористу лимонну кірку», збільшенні пахвових або надключичних лімфатичних вузлів - НЕГАЙНО ЗВЕРТАЙТЕСЯ ДО МАМОЛОГА.

Пам'ятайте, рання діагностика - цемайже 100% успіху лікування.

Щорічне профілактичне обстеження у сімейного лікаря та гінеколога. Адже на ранній фазі, захворювання протікає безсимптомно. Якщо жінка не проходить регулярно мамологічних і мамографічних обстежень, то найчастіше вона не помічає початку хвороби і виявляє її на пізній стадії.

Своєчасна діагностика раку грудей рятує життя. Якщо діагноз поставлений на 1-й стадії, одужує 98% жінок. Виявити захворювання на більш ранній стадії дозволяють регулярні відвідування мамолога. Жінки після 40 років повинні раз в 2 роки проходити рентгенівське мамографічне обстеження. Після 50 років - щорічно.

Кожна жінка навіть при відсутності скарг на здоров'я повинна проходити профілактичний огляд фахівців хоча б раз на рік.

Піклуйтесь про себе любі жінки.

Всі новини →