Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Відкриття пам’ятного знаку страченим синам Баштанської республіки

16/09/2014

16 вересня на старому кладовищі міста Баштанка відбулася знакова подія - відкриття пам’ятного знаку "985 героям Баштанської республіки (1919 рік) від вдячних нащадків" на місці масового поховання героїв, що відстоювали незалежність Баштанського краю на початку минулого століття. Ця подія відбулася з нагоди святкування 95-ї річниці заснування Баштанської республіки. На цьому святому місці Баштанщини донедавна про вічну пам’ять героїв свідчила лише пам’ятна гранітна дошка та огорожа, а тепер, завдяки спільній роботі влади, бізнесу та громади височіє мармуровий хрест.

У заході взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації, виконувач функцій і повноважень голови райдержадміністрації Сергій Шевченко, голова районної ради Людмила Луценко, заступники голови райдержадміністрації та районної ради, міський голова, голови районної та міської ветеранських організацій, ветерани Великої Вітчизняної війни, діти війни, депутати міської ради, керівники установ та організацій міста, старшокласники Баштанської гімназії, громадські діячі та жителі міста.

На початку заходу ведучі нагадали присутнім про ті буремні 2 осінні місяці 1919 року, коли слава Баштанської республіки греміла на всю країну та про придушення денікінцями незламної волі баштанчан до незалежності.

Сергій Дмитрович у своєму слові звернувся до молоді: "Ви повинні пишатися історією свого краю і пам’ятати про те, що ви родом із Баштанки, родом із містечка, де люди цінують свою свободу, свою незалежність свою історію. Прикладом цьому для вас має бути справжній подвиг наших земляків в ті далекі та важкі роки ХХ століття. Не кожен населений пункт нашої молодої країни згаданий у шкільних підручниках. Так, героїчний подвиг синів Баштащини вивчають всі школярі 10-х класів на історії нашої держави. Бережіть цю історію і пам’ятайте це".

По завершенню цієї події священиками міста було освячено пам’ятний знак та відслужено молебен за закатованими та розстріляними 985 героями Баштанської республіки. 

 

 

Всі новини →