Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Вчимося, радимося, обговорюємо

26/05/2015

26 травня 2015 року о 8.00 за участю голови районної ради Петрова А.Л., голови райдержадміністрації Сидорики О.А. відбулася нарада з міським, сільськими головами та депутатами районної ради з таким порядком денним:

1). Про добровільне об’єднання територіальних громад.
 
Інформували: ПЕТРОВ Анатолій Леонідович, голова районної ради
 
СИДОРИКА Олег Анатолійович, голова райдержадміністрації
 
 
2). Про організацію роботи щодо збільшення надходжень в бюджети сільських рад з акцизного податку.
 
Інформувала СОЛОМСЬКА Наталя Іванівна,  старший держподатінспектор Баштанської об’єднаної державної податкової інспекції
 
3). Про організацію роботи із встановлення ставок та пільг при справлянні плати за землю. 
 
Інформувала СЮТА Людмила Борисівна, начальник відділу оподаткування юридичних осіб Баштанської об’єднаної державної податкової інспекції
 
Керівники району проінформували про те, що вони взяли участь у захисті пропозицій щодо створення у районі об’єднаних територіальних громад.
 
 
Обласна робоча група з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад рекомендувала Баштанському району доопрацювати питання щодо формування спроможних територіальних громад.
 
Голова райдержадміністрації Сидорика О.А. представив свою модель бачення створення у Баштанському районі двох територіальних громад.
 
Загострив увагу на тому, що об’єднання необхідно проводити для того, щоб розвиватися, робити крок вперед, зосередити увагу не тільки на Баштанці, а й на тому, чи зможуть бути самодостатніми новостворені території.
 
Також він зупинився на питаннях наявності у сільських радах медичних закладів, правоохоронців та служб пожежної безпеки.
 
Голова районної ради Петров А.Л. відзначив важливість дотримання при формуванні громад Методики і висловив думку, що необхідно створити три територіальні громади. Він надав характеристику запропонованих проектів щодо створення об’єднаних громад на території району.
 
 
Заступник голови районної ради Шевченко С.Д. висловив свою позицію щодо можливості створення на території району чотирьох самодостатніх територіальних громад.
 
На нараді було забезпечено представництво від усіх територіальних громад району. Активну участь у роботі взяли депутати районної ради: Літвінов Ю.А., Клименко В.В., Грицюк Л.В., Онищук В.І., Бенюх М.П та інші.
 
Переконливо свою позицію щодо вирішення даного питання виклав директор КП «Міськводоканал» Кот В.В.
 
На його думку, потрібно залишити як мінімум три громади і на обласному рівні довести, що це вигідно жителям району.
 
Грицюк Л.В., депутат районної ради, зосередила увагу на тому, що нам усе треба зробити для того, щоб Баштанка стала центром майбутнього повіту.
 
 
Для цього, на її думку, треба залишити поділ території на чотири громади, при цьому звернути увагу на соціально-економічні проблеми, у тому числі на природні перешкоди (річка) та відстань від центра громади до її найвіддаленіших населених пунктів.
 
Депутат районної ради Бенюх М.П. висловив впевненість, що Привільненська територія не буде економічно відсталою, а за рахунок природних ресурсів (земля, глина, граніт, пісок) зможе залучати інвестиції для розвитку своєї території.
 
Від сільських територій виступили: Галагуз О.М., Рик О.В., Луценко М.О., Орлова Н.В., Верба В.Д., Волович О.М., Згурська С.М. та інші.
 
У результаті обговорення питання керівникам району було рекомендовано захищати проект створення на території району чотирьох об’єднаних територіальних громад: Баштанську, Добренську, Інгульську, Привільненську.
 
Отже, в цілому представники депутатського корпусу, міської, сільських рад, громадськості району підтримали необхідність об’єднання територіальних громад як запоруку переходу місцевого самоврядування на новий рівень.
 
Підсумовуючи розгляд питання, голова райдержадміністрації Сидорика О.А. висловив думку, що якщо держава анонсувала реформу, то вона буде здійснювати підтримку цих новостворених добровільних об’єднань територіальних громад.
 
 
З наступних питань перед присутніми виступили представники об’єднаної державної податкової інспекції, які надали аналіз стану організації роботи з питань:
 
доходу оподаткування та встановлення ставок акцизного податку;
 
встановлення податку на майно у частині плати за землю;
 
визначення ставок земельного податку;
 
переліку пільг з його сплати та інших.
 
 
 
У ході цього навчання, ініційованого Координаційною радою з питань місцевого самоврядування при голові Баштанської районної ради, за підтримки фінансового управління райдержадміністрації, фахівцями податкової інспекції надано конкретні рекомендації міській, сільським радам щодо дотримання фінансового та податкового законодавства з організації роботи над збільшенням надходжень до місцевих бюджетів.

Всі новини →