Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Увага! У Баштанському районі – захворювання на АЧС

19/08/2016

19 серпня під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації, виконувача функцій і повноважень голови райдержадміністрації Олександра Славінського та за участю голови райради Анатолія Петрова, голів міської та сільських рад району, керівників районних служб відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Баштанській райдержадміністрації.

Заступник голови комісії, в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Баштанському районі Сергій Домущей повідомив, що 17 серпня на узбіччі польової дороги від траси Н-11 до с.Добре (до с.Добре − 5,5 км, до Баштанки − 8 км) знайдено трупи 2 свиней. Місце утримання поки не встановлено (районний відділ поліції проводить слідчі дії). Цього ж дня ветпрацівниками відібрано зразки патологічного матеріалу свиней та відправлено для дослідження на африканську чуму свиней (АЧС) в Державний науководослідний інститут (м.Київ). Трупи свиней було спалено, територію місця небезпечної знахідки продезінфіковано.

Наступного дня до Держпродспоживслужби в Баштанському районі надійшли невтішні результати аналізів – у зразках патологічного матеріалу виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней.

Олександр Дмитрович повідомив, що з 19 серпня встановлено двадцятикілометрову зону спостереження, під яку підпадають 47 населених пунктів району. Зважаючи на небезпеку розповсюдження захворювання територією всього району, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія постановила наступне. Міському та сільським головам: до 22 серпня провести уточнений облік свиней у населених пунктах району та надати інформацію до управління Держпродспоживслужби; провести обстеження сміттєзвалищ на предмет виявлення трупів свиней. Держпродсподивслужбі проводити моніторинг щодо клінічного стану свиней у населених пунктах району. Міській та сільській владі спільно з Баштанським відділом поліції заборонити стихійну торгівлю продуктами харчування тваринного походження та живими тваринами, забезпечити контроль за переміщенням вантажів з тваринами на території району лише за супровідними документами. Заборонено подвірний забій свиней з метою продажу. Дозволяється забій свиней з метою продажу тільки на бойні ПП Іванішин (м.Баштанка). Забій свиней для власних потреб – з обов’язковим передзабійним оглядом тварини ветеринарним фахівцем. Заборонена торгівля живими свинями на ринках району. Функціонування свиноферм на території району – лише у «закритому режимі».

Забороняється вивезення свиней з господарств різної форми власності, у тому числі, і приватних домогосподарств без погодження з головним державним інспектором ветмедицини Баштанського району протягом 30 днів. Забороняється вивезення інших видів тварин без погодженням з головним державним інспектором ветмедицини протягом 7 днів.

за матеріалами районної газети "Голос Батанщини"

Всі новини →