Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Книжкова дегустація із присмаком кави

28/09/2019

Книжкова дегустація із присмаком кави

Дуже цікавим і досить неординарним заходом відзначила центральна районна бібліотека своє свято – Всеукраїнський день бібліотек. «Дегустація книжкових новинок» - так називалась виставкова піар-акція, що пройшла тут в кінці вересня. Її метою була широка популяризація нової літератури, яку бібліотека отримала за останні місяці. Більшедвох тисяч примірників нових надходжень поповнили фонди бібліотек ЦБС цього року. Основна маса – це книги, що надійшли за державною програмою «Українська книга», а також подарункові видання від авторів та приватних осіб. 

В той день у фойє бібліотеки було розгорнуто великий перегляд літератури, різноманітної за тематикою, форматами та читацьким призначенням. На бібліотечне свято завітали друзі та партнери бібліотеки, колеги – шкільні бібліотекарі, творча інтелігенція міста, представники мас-медіа, члени клубу «Роксолана». З букетом яскравих осінніх квітів  прийшла привітати бібліотекарів і начальник відділу культури Баштанської райдержадміністрації Микитина Т.В.

Відкриваючи захід, директор Баштанської ЦБС Г.І.Борщевецька привітала всіх учасників зі святом, подякувала за участь у бібліотечній акції та побажала кожному знайти свою книжку, яка розвіє і розважить, збагатить і розширить власні духовні та інтелектуальні горизонти. 

Презентацію літературних новинок розпочала завідуюча відділом фондів районної бібліотеки Т.В.Пікуль.Вона звернула увагу на особливу відмінність цьогорічних надходжень- присутність галузевої літератури. Чільне місце тут займають видання Т. Голвей «Слова, що лунають крізь час» та збірка «Промови, що змінили світ». В книгах зібрані виступи відомих політиків світу на засіданнях та конференціях, які своїми промовами змінювали хід історії.

Цікаві і книги американського експерта з освіти Кена Робінсона: «Освіта проти таланту», «Ви, ваша дитина і школа», «Школа майбутнього». Ці видання допоможуть батькам знайти справжнє покликання своїх дітей, дізнатися, якої освіти потребують їхні діти і як їм цю освіту забезпечити.

Надзвичайно цікава книга Лоли Екерстром «Лагом: Шведські секрети щасливого життя». Лагом – це спосіб життя у гармонії зі світом, природою та самим собою. Основним посилом прибічників такого способу життя є девіз «Не надто мало, не надто багато, а саме в міру».

Тетяна Віленівна запропонувала учасникам переглянути й інші галузеві видання: Д.Смітт «Думати як Леонардо да Вінчі», Д.Маккалоу «Брати Райти», Е.Смаджа «Сміх.Біологія. Психіка. Культура», Т.Айраксинен «Щастя. Відверте і чітке бачення щастя і того, чому у нас його немає» та ін. 

Есеї про Квітку Цісик та її рід розкриває книга Романа Горака «Журавлі відлетіли…». Американка українського походження, популярна оперна та блюзова співачка у США, виконавиця українських народних та популярних пісень, вона все своє коротке життя популяризувала українську пісню у світі. В книзі зібрані матеріали, які будуть цікаві широкому загалу читачів.

В перегляді була широко представлена  українська проза: А.Дімаров «Прожити й розповісти»,  В.Малик «Таємний посол», В. Шевчук «Свято неділі», Г.Тютюнник «Три зозулі з поклоном», «Вогник далеко в степу», Ю.Андрухович «Коханці юстиції», В.Шкляр «Троща», А.Любка «Саудаде», А.Содомора «Історія одного перекладу, або Моя перша книжка», О.Захарченко «Третя кабінка – Лос-Анджелес:родинна сага», Г.Пагутяк «Небесна кравчиня» та ін. Основний меседж цих видань - любов до України, її історії, любов до ближніх, своєї родини, глибока повага до свого родинного та національного коріння.

Нікого не залишить байдужим поезія Л.Костенко, В.Крищенко, Д.Луценко, М.Луківа, В.Симоненко – вірші яких вражають, надихають, заставляють задуматись.В перегляді були представлені нові видання збірок цих геніальних поетів. 

Зарубіжна література завжди прагне вишуканого читача. До його уваги – нові перевидання любовних романів Ф.Саган, Д.Остін, Ж.Санд. Любителів детективів чекає серія романів Д.Чейза та А.Крісті, а шанувальникам жанру фентезі пропонуються твори відомого американського письменника Стівена Кінга.

Не менш цікавими та привабливими для користувачів стануть подарункові видання А.Дюма «Граф Монте Крісто», Ш.Бронте «Джен Ейр», А.Конан-Дойла «Шерлок Холмс». 

Презентуючи нові видання, Тетяна Віленівна звернула увагу на цікаві поліграфічні знахідки видавців книжкової продукції: різноманітні формати, яскраві кольори, інтерактивні книги. Прикладом такого інтерактивного формату є видання, подаровані бібліотеці міською радою «Це зробила вона» та «Це теж зробила вона». Ці книги - про жінок, які повірили в себе і зробили значний внесок в науку, культуру, економіку, громадське життя нашої держави.

Цікавим подарунком бібліотеці стало видання «Перлини Півдня: ювілейний збірник творів, присвячений 10-річчю обласного авторського конкурсу», до якого ввійшли і наші баштанські автори - В.Шведов та О.Смола. 

Новинки дитячої літератури представила гостям завідуюча відділом обслуговування дитячої районної бібліотеки Л. Є. Шкарбан.Спираючись на практику своєї роботи, Людмила Євгенівна розповіла, що сучасні юні читачі дуже вимогливі як до змісту, так і до оформлення книг. Вони надають перевагу творам із захоплюючими, динамічними сюжетами, написаними на актуальні для них теми і зрозумілою для них мовою. 

Саме такі, написані сучасними українськими і зарубіжними письменниками книги, були представлені на виставці. Це добірка чудових творів українською мовою, які сподобаються хлопчикам і дівчаткам віком від 5 до 14 років. Серед них книги таких популярних серій як «Дитячий бестселер», «Невигадані історії про доброту», «Шедеври дитячої літератури рідною мовою», «Читай рідною мовою». Українська дитяча література була представлена творами В.Рутківського, С.Дерманського, Л.Ворониної, О.Лущевської, І.Карпи, А.Кокотюхи, І.Андрусяка, О.Гавроша, Г.Вдовиченко, Г.Малик, а зарубіжна - творами К.ДіКамілло, Г.Касдепке, Е.Мозера, Р.Госсіні, Ж.Сампе та інших письменників. Беззаперечний талант і майстерність цих прозаїків полягає в тонкому відчутті дитячого часопростору, в умінні розгортати текст, не виходячи за межі відомого маленьким читайликам. Книжки добрі, світлі, часто з неповторними кумедними ситуаціями, з цікавими фантастичними чи фольклорними сюжетами.  Вони – про найважливіше в усі часи – дружбу, справедливість, добро.

Всі присутні відмітили чудове оформлення дитячих книг, які буквально притягують до себе погляд. Завдяки новітнім поліграфічним технологіям книги сьогодні перетворюються на шедеври видавництва. Це завжди яскраво, змістовно, цікаво, якісно.

На гостей в дитячій бібліотеці очікував сюрприз – весела міні-сценка, розіграна працівниками бібліотеки Г.Доник, Т.Сушицькою, а також активною користувачкою дитячої бібліотеки, ученицею 4-А класу ОЗЗСО №1 Марчук Камілою. Як відірвати дитину від павутиння комп’ютерних гаджетів та повернути їй цікаву і корисну книгу – спробувала грайлива книжкова фея.

По закінченню презентації розпочалося жваве обговорення почутого й побаченого. Звучали відгуки, вітання, побажання. Подарунковим набором яскравих дитячих книжок   привітав бібліотеку голова районної організації політичної партії «Наш край», депутат міської ради Жигалкін П.І. Своє захоплення книжковою магією висловили Л.В.Авраменко, М.І.Василенко, С.Г.Боголюк, В.Д.Гребьонкін, М.П.Жигалкіна, Л.О.Різун, О.О.Требух, О.М.Сушицький, В.В.Юрьєва та ін. 

Спеціально для цього заходу бібліотекарі підготували фотозону: затишне крісло, теплий плед, столик із настільною лампою в стилі «ретро», горнятко запашної кави і,звичайно ж, книжка. Всі бажаючі могли сфотографуватись на згадку про цікаву зустріч з книжковою магією.  Таких виявилось немало.

Звучала музика – А.С.Грицюк програвав на фортепіано знайомі всім мелодії. Смачно пахло кавою. Люди спілкувались, пригощались фруктами і солодощами, обмінювались враженнями від прочитаного, замовляли книжки, які  сподобались під час перегляду, і їм зовсім не хотілось покидати це затишне і привітне місце – бібліотеку.

Всі новини →