Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Реабілітація учасників АТО

16/10/2019

Реабілітація учасників АТО та її визначення
На даний час Україна перебуває на етапі активного обговорення теми щодо поверненнябійців АТО у мирне життя: реабілітація, відновленняорганізму, стабільнийпсихічний стан, підтримка родини, запобіганняалкоголізму та суїциду. Тим паче підтримка українцямипоранених, біженців та армії оголила проблеми в українському законодавстві, які потребуютьтермінового вирішення. Реалізуватиефективнуреабілітацію учасників АТО за бюджетні кошти справа непроста. Реабілітацією учасників АТО займається Державна служба в справах ветеранів та учасників АТО, а також частково Департамент соціальної політики. Волонтери, ветерани працюють окремо. Насамперед реабілітація – це комплексний процес. Не можна розглядатиреабілітацію людини, в тому числі і бійця, в окремих процесах. Відповідно цим повинні займатисяспеціальніреабілітаційніцентри.
 
Порядок отримання послуг з психологічноїреабілітації
 
З моменту отримання відповідного статусу учасник АТО набуває право на безкоштовну послугу з психологічноїреабілітації.
 
Для отримання такої послуги необхідно звернутися до районного управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або місцем фактичного проживання.
 
Бійцюзапропонуютьзаповнити заяву.
 
До заяви необхідно додати такі документи:
 
копіяпосвідченняучасникабойовихдій або особи з інвалідністювнаслідоквійни;
копія документа, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завданьантитерористичноїоперації в районах її проведення.
 
Таким документом можуть бути:
 
-наказ Антитерористичного центру при Службібезпеки України або інший документ, який підтверджує залучення особи до виконання завданьантитерористичноїоперації в районах її проведення;
 
-довідка про безпосередню участь особи в антитерористичнійоперації, згідно з додатком 1 або 2 до Порядку надання статусу учасникабойовихдійособам, які захищалинезалежність, суверенітет та територіальнуцілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичнійоперації, забезпеченні її проведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р. № 413;
 
-рішення відомчої (або міжвідомчої) комісії про встановлення особі статусу учасникабойовихдій, як такій, що захищаланезалежність, суверенітет та територіальнуцілісність України і брала безпосередню участь в антитерористичнійоперації, забезпеченні її проведення;
 
-довідка про обставинитравми (для осіб, які отрималипораненнявнаслідокбойовихдій в районі проведення антитерористичноїоперації);
 
-витяг із протоколу засіданнявійськово-лікарськоїкомісії про встановлення причинного зв’язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця (для осіб, яким встановлено інвалідність).
 
Боєцьотримаєнаправлення на реабілітацію, в якому будуть зазначені дата початку та дата закінчення терміну реабілітації.
 
Учасник АТО має прибути до реабілітаційної установи у строк, вказаний у направленні.
 
Для отримання психологічноїреабілітаціїжодних документів в медичнихустановахоформлювати не потрібно.
 
Перелік реабілітаційнихзакладів
 
Перелік реабілітаційнихустанов, з якими Державна служба України у справах ветераніввійни та учасників антитерористичноїоперації заключила договір для надання послуг з психологічноїреабілітації учасників антитерористичноїоперації
 
1. ДП “Клінічнийсанаторій «Курорт Березівськімінеральні води» ЗАТ “Укрпрофоздоровниця» с. Березівське, Дергачівський р-н, Харківська обл.
2. Товариство з обмеженоювідповідальністю "Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу "Подільський Артек" вул. Лісова,1, с. Заозерне, Тульчинський р-н, Вінницька обл.
3. Товариство з обмеженоювідповідальністю "Коло друзів" вул. Смоленська, 31-33, м. Київ
4. Товариство з обмеженоювідповідальністю "Хирів-Рент-Інвест" вул. Добромильська,5, оф.1, м. Хирів, Львівська обл.
5. Товариство з обмеженоювідповідальністю "Укрреабілітація" вул. Радянська, буд. 4, с. Капітанівка, Києво-Святошинский р-н, Київська обл.
6. Товариство з обмеженоювідповідальністю «Міжрегіональнийреабілітаційний центр» вул. Чорноморська, 16, смтСергіївка, м.Б.-Дністровський, Одеська обл.
7. ТОВ «Санаторій «Курорт Орлівщини» с. Орлівщина, Новомосковського району, Дніпропетровська обл.
8. ДП «Південь-Курорт-Сервіс» на базісанаторію «Орізонт» вул. Гагаріна, 1а, смт. Сергіївка, м. Білгород-Дністровський, Одеська обл.
9. Товариство з обмеженоювідповідальністюСанаторій «Карпатськізорі» Центр реабілітації та оздоровлення вул. Курортна, 3, м. Модричі, Дрогобицький р-н, Львівська обл.
10. Міжгосподарськийсанаторій «Токарі вул. Санаторна, 96, с. Токарі, м. Лебедин, Сумська обл.
11. Комунальний заклад «Рівненськийобласнийгоспітальветераніввійни» Рівненськоїобласної ради вул. Деражненська, 39, Рівненський р-н, Рівненська обл.
12. Товариство з обмеженоювідповідальністю «Інститутприкладноїкріології» вул. Терехівська, 4, м. Харків.
13. Громадська організація «Історії життя» вул. Луцького,28, м Львів.
14. Державнепідприємство “Лікувально-реабілітаційний центр для учасників ліквідаціїнаслідківаварії на Чорнобильській АЕС ім. В. Т. Гуца” Київська область, Києво-Святошинський район, с. Капітанівка, вул. Радянська 4.
15. ПП “КурортиПриазов’я” санаторій “Нафтохімік України” м. Бердянськ, вул. Макарова, 71.
 
Гарантіїпрацевлаштування учасників АТО
 
Відповідно до Закону України № 1436-VIII «Про внесення зміни до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» внесено додаткові гарантій у сприянніпрацевлаштуванню учасників бойовихдій, які брали безпосередню участь в антитерористичнійоперації, забезпеченні її проведення.
 
Закон спрямований на поліпшення соціального захисту учасників антитерористичноїоперації.
 
Зміни до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» розширюють перелік категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянніпрацевлаштуванню, та включають в нього учасників бойовихдій, зазначених у пунктах 19 та 20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветераніввійни, гарантії їх соціального захисту». Зокрема, осіб, які захищалинезалежність, суверенітет та територіальнуцілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичнійоперації, забезпеченні її проведення, перебуваючибезпосередньо в районах антитерористичноїоперації у період її проведення.
 
Зміни стосуються лише осіб, які зареєстровані в державнійслужбізайнятості та перебувають на обліку як безробітні.
 
Реалізаціяположень Закону сприятимепрацевлаштуванню учасників антитерористичноїоперації, оскільки відповідно до статті 26 Закону України «Про зайнятість населення» роботодавцю, який працевлаштує на новеробоче місце, за направленням Державної служби зайнятості, зазначених осіб, строком не меншеніж на два роки, щомісяцякомпенсуютьсяфактичні витрати у розмірі єдиноговнеску на загальнообов’язковедержавнесоціальнестрахування.
 
Відповідно до Закону України «Про внесення змін до статті 14 Закону України “Про зайнятість населення”, роботодавцю, який працевлаштує на новеробоче місце (за направленням Державної служби зайнятості) учасників АТО терміном не меншеніж на 2 роки, щомісяцякомпенсуютьсяфактичні витрати в розмірі єдиноговнеску на загальнообов’язковедержавнесоціальнестрахування.
 
Крім того, роботодавець не має права безпідставно відмовити учасникам АТО, які прийшли до нього влаштовуватися на роботу, адже, відповідно до Закону, вони включаються до переліку громадян, на яких поширюютьсяквоти при працевлаштуванні. Таким чином, частка учасників АТО разом із іншими пільговиками на підприємстві має становити не менше 5%.
 
Ці додаткові гарантіїполягають у тому, що на підприємствах, в установах та організаціях, на які поширюється дія Закону, існуютьквоти в розмірі 5% від середньообліковоїчисельностіштатнихпрацівників за попереднійкалендарнийрік для працевлаштуванняпільговихкатегорій громадян. Таких категорій громадян є вісім, серед них — і учасникибойовихдій.
 
Однак закон не поширюється на абсолютно всі підприємства, зареєстровані на території нашої держави. Вказані положення закону розповсюджуються лише на тіпідприємства, штат яких налічуєпонад 20 осіб.
Отримати консультацію з правових питань можна у Миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: 54056, м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 61, тел. (0512) 44-54-60, 44-54-61
 
Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням:https://www.facebook.com/1mykolaiv.centr.BVPD/
 
Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.
 
Місце розташування та контакти відділів бюро правової допомоги:
 
https://mykolaiv.legalaid.gov.ua/ua/miscevi-centri/pershyi-mykolaivskyi-mistsevyi-tsentr-z-nadannia-bezoplatnoi-vtorynnoi-pravovoi-dopomohy
Ще більше консультаційна інформаційному ресурсіWikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.
 

 

Всі новини →