Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

24 лютого – друга річниця повномасштабного збройного вторгнення рф на територію України

24/02/2024

 
10 років тому, в лютому 2014 року, російська федерація розв’язала війну проти України. Ворог окупував Автономну Республіку Крим і Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей, основні події сучасної російсько-української війни з різною інтенсивністю бойових дій точилися на сході нашої країни. Але четверта ранку 24 лютого 2022 року остаточно проявила загарбницькі плани путінського режиму. Саме в цей день вся Україна прокинулась від вибухів снарядів, прокинулась у новій реальності. У перші години повномасштабної війни російські ракети атакували українські аеродроми та військові об’єкти по всій наші країні. Наступними об’єктами російських ракетних обстрілів та авіаударів стали мирні українські міста та села – житлові та пологові будинки, лікарні, дитячі садки, школи, церкви, об’єкти цивільної інфраструктури. 
 
Україна веде справедливу війну за збереження незалежності, право вільного європейського та євроатлантичного вибору, за свій суверенітет і територіальну цілісність.
 
За два роки, що минули жителі Баштанського краю показали неймовірну мужність, відвагу, силу духу та незламну єдність перед ворогом. 
 
З березня 2022 року наш район був частково захоплений російськими окупантами. Мешканці потерпали від постійних ракетних та артилерійських обстрілів: ворожі снаряди забрали життя ні в чому невинних людей, зруйнували людські долі, домівки, заклади освіти та охорони здоров’я…
 
6 територіальних громад перебували під тимчасовою російською окупацією: Баштанська міська ТГ (3 населені пункти), Горохівська сільська ТГ, Інгульська сільська ТГ, Привільненська сільська ТГ (6 населених пунктів), Снігурівська міська ТГ, Широківська сільська ТГ (1 населений пункт).
Найбільше  від обстрілів зазнали руйнувань 3 територіальні громади: Широківська, Снігурівська та Березнегуватська, що  перебували на лінії фронту.
 
Весняний день 1 березня 2022 року залишиться в історії Баштанщини, як день спротиву і боротьби містян із окупантами, які рухалися величезною багатокілометровою колоною, щоб поневолити і нав’язати нам світ терору.
Тоді ворог навіть і не здогадувався, що їхнє безкарне просування вглиб країни зупиниться у маленькому українському містечку, де бійці 190 батальйону 123 бригади територіальної оборони Збройних сил України, військовослужбовці районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за допомогою добровольців із числа мирних мешканців міста, створять їм шалений супротив.
 
Саме завдяки спільним зусиллям українців, які стали на захист держави та масового волонтерського руху, ми вистояли й довели свою спроможність перемагати російську військову агресію.
 
10 листопада 2022 року Збройні Сили України повністю звільнили від російських окупантів наш край.
 
Сьогодні хочу подякувати кожному мешканцю Баштанщини, що працюють та наближають нашу перемогу на фронті та в тилу. Дякую нашим мужнім захисникам і захисницям, котрі ведуть героїчну боротьбу проти російського агресора, боротьбу за вільне, демократичне та незалежне майбутнє нашої держави, захищають мирне небо, віддаючи свої життя за український народ. Щира подяка аграріям, які роблять усе, аби ми були з хлібом, правоохоронцям та рятувальникам, які цілодобово турбуються про наш спокій і готові будь-якої миті прийти на допомогу, медикам, що попри все, піклуються про наше здоров'я, вчителям, котрим небайдуже, якими виростуть наші діти, волонтерам, яким невідомо слово «не можу», енергетикам, що дарують світло та затишок нашим домівкам, органам місцевого самоврядування та працівникам адміністрації за плідну співпрацю і відданість. 
 
У цей день бажаю лише Перемоги та миру! Все інше наш народ неодмінно надбає.
 
Схилімо голови й згадаймо  полеглих Героїв, які боролися за незалежність нашої держави з 2014 року.
 
Спільними зусиллями ми Переможемо! 
 
Владислав Дмитрів, начальник Баштанської районної військової адміністрації
 

Всі новини →