Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Назад до цивільного життя повертається все більше захисників і захисниць України

13/03/2024

Це наші однолітки, однокласники, це люди, які стоять поруч у метро чи на касі, і мало що видає в них ветеранів війни. Власне, як і те, крізь що вони проходять, аби повернутися не лише додому, а й до нормального життя.

Це Дмитро. У 2022 році він добровільно вступив до ЗСУ, опанував саперну справу, виконував бойові задачі. Пізніше отримав складну травму і втратив ногу. Каже, найстрашніше було — розповісти дружині.

Зараз Дмитро повертається до цивільного життя: знову дарує коханій квіти, пристосовується до улюбленої справи — організовує свята. І лиш коли запитуємо, зізнається — не завжди спить уночі, а інколи закривається у ванній, аби рідні не бачили сліз. Схожу боротьбу, вже власну, нині ведуть тисячі побратимів і посестер Дмитра. Попри складний досвід, фізичні й моральні травми вони так само прагнуть жити. І ми можемо їм у цьому допомогти — підтримати у відновленні, яке вони вже почали.

За підтримки IREX та USAID Всеукраїнська програма ментального здоровʼя «Ти як?», ініційована Олена Зеленська, розпочала нову кампанію — за участі ветеранів і для ветеранів. Її мета — показати захисникам і захисницям, що вони не самі, що їхні життя тривають, а допомога — поруч: у телефоні, онлайн та у ветеранських просторах, де всі свої. Тому до кампанії також долучаються проєкти, благодійні фонди та громадські організації, готові надати професійну підтримку спеціалістів кожному й кожній.

Водночас цивільним прагнемо нагадати, що наша підтримка теж важлива. Що перед нами — не «котики», а насамперед воїни, які будуть вдячні за повагу і людяність. Памʼятаймо про це щодня і де б не були, коли кортить запитати «А як там було?». Пам’ятаймо й тоді, коли просто хочеться сказати «Дякую».

Всі новини →