Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

Як попередити захворювання паразитозами?

25/04/2024

 Паразитози - це захворювання людини, які викликаються паразитами (гельмінтами та найпростішими).  Відомо більше трьохсот паразитів, які викликають захворювання. Найбільш поширеними є: ентеробіоз, аскаридоз, трихоцефальоз, дирофіляріоз, токсокароз, трихінельоз, теніози, малярія, лейшманіоз, лямбліоз, криптоспоридіоз, шистосомоз та ін.

Перебування глистів в організмі людини завжди шкідливо відбивається на здоров’ї. В залежності від локалізації в організмі паразитів людини (печінка, легені, кишківник, м’язи, та інші органи) відмічаються і різні клінічні прояви паразитологічних захворювань. Глисти пошкоджують цілісність тканини органів, можуть закрити просвіт кишки (аскариди), виділяють отруйні речовини, що знижує апетит, особливо у дітей. У хворих спостерігаються нудота, блювота, безсоння, зниження працездатності та ін. Люди, інвазовані гельмінтами, частіше хворіють різними інфекційними хворобами і важче переносять їх. В організмі людини можуть паразитувати різні представники гельмінтів: круглі черви (аскариди, волосоголовці, гострики, трихінели та ін.), ціп’яки (свинячий, бичачий, ехінокок та ін.), сисуни (фасціола, опісторхоз та ін.) Назва захворювання залежить від назви паразитуючого гельмінта.

Клінічні прояви гельмінтозів різноманітні: від гострих до стертих і малопомітних в перші дні захворювання. Це пов`язано з тим, що необхідний певний час, щоб з маленького яйця гельмінта виріс дорослий статевозрілий паразит або личинка,  наприклад, від кількох місяців до років: для аскариди 2-3 місяці; волосоголовців 1-1,5 міс.; гостриків 3-4 тижні; бичачого ціп’яка 2-4 міс.; ехінокока 1-2 роки. Тривалість життя глистів в організмі людини також різна і залежить від своєчасного звертання хворого до лікаря, якості проходження диспансеризації, періодичних медоглядів, дотримання правил особистої гігієни, громадської профілактики, технології приготування їжі (особливо з м`яса, риби, свіжих овочів, фруктів та інших продуктів харчування).

В організмі людини гельмінти можуть зумовити широкий спектр патологічних змін. Найчастіше паразитози видають себе зниженням апетиту, імунітету, частими респіраторними захворюваннями, алергією, порушенням травлення, нервовими розладами, анемією, болями в м’язах, тощо. Уражені гельмінтами діти вередливі та плаксиві, перебірливі у харчуванні. 

Відомо, що попередити виникнення будь-якого захворювання набагато легше, ефективніше і дешевше, ніж проводити лікування хвороби.

Пам’ятайте, позбутися від гельмінтів один раз і назавжди - неможливо! Адже зараження відбувається постійно: через контакт з тваринами; контакт з екскрементами; воду і їжу;, недотримання правил особистої гігієни.

Найчастіше зараження гельмінтами відбувається в теплу пору року, тому щорічну профілактику і людям, і всім домашнім тваринам - краще проводити восени. Для профілактики краще застосовувати комбіновані антигельмінтики, що діють на всі види паразитів, але слід пам’ятати, що підібрати найоптимальніший варіант в кожному конкретному випадку повинен лікар.

Єдиним способом обмежити чисельність паразитів є профілактика!

Загальні заходи, спрямовані на боротьбу з гельмінтозами, повинні включати:

  • проведення санітарно-просвітницької роботи серед населення;

  • проведення медико-санітарних заходів (масове обстеження населення, виявлення інвазованих, їх дегельмінтизація);

  • проведення санітарно-гігієнічних заходів (організація централізованого водопостачання; заборона вживати для пиття, купання та господарсько-побутових потреб води з джерел, які могли піддаватися зараженню);

  • контроль за забоєм худоби, ветеринарна експертиза на м’ясокомбінатах, ринках;

  • дотримання технології приготування рибних і м’ясних страв;

  • дотримання санітарно-гігієнічного режиму в місцях проживання  (стежити за чистотою тіла, житлових і службових приміщень; попередження забруднення зовнішнього середовища людськими фекаліями та інше);

  • диспансеризацію дегельмінтизованих.

Лікування гельмінтозів не є загальним та легким, адже для окремого гельмінта дієві різні медикаментозні препарати, а в деяких випадках курс лікування необхідно повторити через декілька тижнів. Тому приймати ліки самостійно не слід, лікування повинен призначити лікар. 

Бережіть себе і своє здоров’я! Дотримуйтесь  профілактичних  заходів, правил   особистої  гігієни, що  суттєво  знизить ризик  зараження гельмінтами.

 Баштанське    районе    управління

 ГУ  Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Всі новини →